Andrei Talapanescu wordt met recht een cocktailgenius genoemd: hij is al zestien jaar actief in het vak, werkte in verschillende high-end zaken in binnen- en buitenland en won eind 2019 de competitie Best Bartender. Nu adviseert hij de branche vanuit zijn eigen bedrijf Mr. Sipps en levert hij ook eigen cocktail-ingrediënten aan de horeca. We spreken hem over het vak bartending en over zijn ervaringen met Best Bartender. Wil je ook meedoen aan deze jaarlijkse Entree-competitie? Schrijf je dan in voor Best Bartender 2024!
Tekst: Janneke Vermeulen
Foto's: Ming Chao
“Toen ik de competitie Best Bartender won in 2019, werkte ik bij Pullitzer Hotel, een fijne plek om mijn skills verder uit te bouwen. De gewonnen award heb ik maar kort kunnen benutten; een paar maanden later brak de pandemie uit. Maar in z’n algemeenheid geeft het winnen van deze competitie een flinke boost aan je zichtbaarheid en erkenning. Het zet je als bartender echt op de kaart."
"En het is de meest omvangrijke competitie van Nederland: je wordt uitgedaagd om op meerdere vlakken je skills te laten zien. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door een onafhankelijk platform – niet door een drankmerk zoals vaak het geval is – en heeft mede daardoor veel aanzien in ons vak.”
*Tekst gaat verder onder de foto en het kader.
Ieder jaar organiseert Entree Magazine de competitie Best Bartender. Dit jaar is de wedstrijddag op maandag 4 november in Ayla, Rotterdam. Iedere bartender die in Nederland werkt kan zich hiervoor inschrijven. De top 3 wordt uitgenodigd voor de Entree Awards op 2 december in Theater Amsterdam, waar de winnaar bekend wordt gemaakt.
Een goede bartender is niet alleen een groot cocktailkenner, maar weet ook hoe hij of zij collega’s naar hoger niveau tilt, vindt Andrei Talapanescu: “Als bartender moet je je bewust zijn van wat je collega’s nodig hebben. Je staat geen onemanshow op te voeren. Efficiënt samenwerken is cruciaal voor een geslaagde avond. Bartenders moeten dan ook goed hun omgeving kunnen lezen: hoe kan ik mijn collega’s ondersteunen, waar hebben gasten behoefte aan en hoe kan je als team perfect inspelen op de sfeer.”
Momenteel werkt Talapanescu één dag per week bij cocktailbar Vesper in Amsterdam. Ook buiten zijn werk om is hij veel bezig met zijn passie voor het vak. “Ik verslind elk boek over drank en cocktails, bezoek wereldberoemde bars en woon allerlei cocktailevents bij.”
Verder voorziet hij onder de naam Mr. Sipps de industrie van consultancy. Met zijn zelf ontwikkelde product Sipps Mixes haakt hij in op de cocktailtrends die hij ziet in de markt: “Het personeelstekort heeft natuurlijk ook invloed op ons vak. We moeten in minimale tijd maximale voorbereidingen treffen en ons werk doen. Alle bartenders zoeken naar manieren om hun werk efficiënter te maken én een topdrankje neer te zetten.”