

Dit zijn de drie finalisten van de World Class Semi-Finals
Tien van de beste bartenders van Nederlandse cocktailbars streden maandag tijdens de World Class Semi-Finals om een plek in de internationale finale. Cocktailbar Celest in Rotterdam was het decor van deze spannende Ketel One Vodka Challenge. Uiteindelijk bemachtigden Halil Yozgyur (Sonora), Luca Gislon (Fitz’s Bar) en Leroy Soumokil (Bar Hana Ichiba) de drie felbegeerde finaleplaatsen, later dit jaar in Berlijn, waar ze meedoen om de titel World Class Netherlands Winner 2025.
Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Ming Chao
Openingsfoto: v.l.n.r. Luca Gislon (Fitz’s Bar), Leroy Soumokil (Bar Hana Ichiba) en Halil Yozgyur (Sonora)
Op de 57ste verdieping van de Zalmhaventoren in Rotterdam is het uitzicht werkelijk adembenemend. Maar de ogen van de bezoekers van de World Class Semi-Finals in cocktailbar Celest zijn deze maandagmiddag vooral gericht op de bar, waar tien van de beste bartenders van Nederlandse cocktailbars strijden om een plek in de finale. Mixologist, bartender en ondernemer Andew Nicholls praat vanachter de bar de hele middag aan elkaar. Hij stond zelf veelvuldig in de finale van internationale bartenderwedstrijden en weet hoe de deelnemers zich voelen.
Ze hebben allemaal vijf minuten voorbereidingstijd, waarna ze in tien minuten een praatje moeten houden over de opdracht en vier dezelfde cocktails voor de vakjury (zie kader) moeten bereiden en serveren. De insteek van deze Ketel One Vodka Challange is ‘Ugly Greens’ – ze moeten een upcycled cocktailconcept creëren en zo bewijzen dat duurzaamheid, creativiteit en hospitality hand in hand gaan.


De tien deelnemers:
- Edoardo Cipriani, Rosalia’s Menagerie in Amsterdam
- Halil Yozgyur, Sonora in Amsterdam
- Laurynas Lazdaukas, Sonora in Amsterdam
- Luca Gislon, Fitz’s Bar in Amsterdam
- Giulia Gervasoni, Door 74 in Amsterdam
- Markus Vennemann, Hotel Okura in Amsterdam
- André Montijn, The Peacock Bar in Zwolle
- Richard Sos, Salmuera in Amsterdam
- Dimitri Mourtzakis, The Gyros Club in Den Haag
- Leroy Soumokil, Bar Hana Ichiba in Amsterdam
De vakjury:
- Eric van Beek (Handshake Bar, Mexico, #1 The Worlds 50 Best Bars)
- Tess Posthumus (Dutch Courage, Flying Dutchmen, Belly of the Beast)
- Lewis McKenzie (bartender, mede-eigenaar Double Scotch, World Class Netherlands Winner 2023)
- Dennis Tamse (Global Relationships Director, Ketel One Vodka)
Duurzaamheid
Deze opdracht is aan de bartenders wel toevertrouwd. Ze houden allemaal een eigen verhaal over duurzaamheid; van jeugdherinneringen tot tradities, familierecepten en zero waste. En de Ugly Greens? Die domineren de cocktails; van aubergines en avocado’s tot rabarber, paprika’s en artisjokken. In alle mogelijke bereidingen en onderdelen; van cordial tot schuim en van gefermenteerde groenten tot ingekookte siroop.
Giulia Gervasoni, de enige vrouwelijke deelneemster, trekt de parallel van de artisjok met vrouwen in de cocktailwereld. “Het is nog geen volledige bloem, maar wel capabel om te bloeien en te schijnen.” Ze neemt de staande ovatie van het talrijke publiek dankbaar in ontvangst. Leroy Soumokil gaat zelfs zo ver door zijn paprika op elf manieren te bereiden – een verwijzing naar de elf generaties van de familie Nolet, eigenaar van Ketel One, met huidig directeur Bob Nolet als aandachtig toeschouwer.
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Ook Valentijn Elderenbosch kijkt tevreden toe. De Horeca Marketing Manager van organisator Diageo is trots op het hoge niveau van de deelnemers. "Duurzaamheid en het voorkomen van waste staan centraal. Het is een belangrijk thema, zowel wereldwijd als voor horecaondernemers van wie de marges onder druk staan. Voor topbars kan duurzaamheid worden gerealiseerd door slimme inkoop en efficiënt gebruik van ingrediënten." Al is dit niet voor iedere zaak weggelegd, weet hij. "Daarom heeft Diageo voor het middensegment ook de cocktailtap geïntroduceerd. Ook dat is een vorm van duurzaamheid.”
*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.


Drie finalisten
Na een uurtje of vier heeft elke deelnemer zijn verhaal en cocktail gepresenteerd en is het tijd voor het juryberaad. De tien bartenders drentelen zenuwachtig rond, snacks vinden gretig aftrek en de cocktails zijn inmiddels niet meer aan te slepen. In een sprookjesachtige setting op bijna tweehonderd meter hoogte, terwijl de zon langzaam richting de horizon zakt, volgt onder een luid gejoel het oordeel: Halil Yozgyur (Sonora), Luca Gislon (Fitz’s Bar) en Leroy Soumokil (Bar Hana Ichiba) plaatsen zich voor de finale, later dit jaar in Berlijn, waar ze meedoen om de titel World Class Netherlands Winner 2025 en daarmee een plek bemachtigen in de Global World Class Finals in Toronto, Canada.

.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen