Indonesische smaken en spirits in cocktails: 4 favorieten + inspiratie

Indonesische cocktail

Indonesische smaken en spirits in cocktails: 4 favorieten + inspiratie

De vernieuwde, moderne Indonesische keuken is helemaal hot. Ook in cocktailland raast een trend van exotische smaken uit Zuidoost-Azië. Spirits en likeuren met Indonesische roots gooien hoge ogen achter de bar en bartenders laten zich inspireren door smaken als pandan en kaffir limoenblad.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Taiko Bar, Bandoeng '22 en Matthias Soberon

Met kruiden, specerijen en ingrediënten als nootmuskaat, foelie, kruidnagel en kaneel uit Indonesië (destijds Nederlands-Indië), werden sinds de koloniale ‘kruidenhandel’ van de VOC (eind zestiende eeuw) al jenevers en likeuren gestookt. Tegenwoordig gebruiken bartenders weer meer dan ooit smaken uit de Indonesische en Zuidoost-Aziatische keukens in hun cocktails. Denk hierbij aan pandan, sereh, Javaanse staartpepers, kaffir limoenblad, palmsuiker, lychee, ramboetan en mangosteen.

Jackfruit en lychee

Remco Babay, eigenaar van restaurant en cocktailbar Branie in Amsterdam: “Voor onze cocktails gebruiken we veel Aziatische ingrediënten. Zo speelt pandan een grote rol binnen Branie, zowel in gerechten als in cocktails. Pandan zorgt in cocktails vaak voor een nootachtig element, soms met hinten van vanille. En in een variatie op de champagnecocktail Bellini gebruiken we rijpe, zoete jackfruit in plaats van perzik.

De bubbel en jackfruit gaan perfect samen. Kaffir limoenbladeren geven op hun beurt een bepaalde diepgang aan cocktails. En sterke fruitsmaken als van lychee gebruiken we heel subtiel als tegenpool van ‘zware’ dranken zoals mezcal of Schotse whisky. Mangosteen en ramboetan komen ook vaak voorbij in onze cocktails en kokos gebruiken we heel subtiel, enkel een paar drupjes. Bijvoorbeeld in onze populaire Miami Vice Negroni met aardbei en kokos.”

'Kaffir limoenbladeren geven op hun beurt een bepaalde diepgang aan cocktails'

De favorieten

In Nederland zijn de spirits met Indonesische roots inmiddels een graag geziene gast achter de bar. Een paar favorieten op een rij:

Bobby’s Schiedam Dry en Pinang Raci Gin en Bobby’s Schiedam Jenever

Deze zijn een eerbetoon aan Jacobus Alfons (Bobby), de Molukse opa van de broers David Blom en Sebastiaan van Bokkel – oprichters van Bobby’s. In 1950 emigreerde Bobby van Ambon (Indonesië) naar Nederland. Hij raakte verzot aan Hollandse jenever, maar verrijkte deze met de smaken van thuis: Indonesische kruiden en specerijen. Dit recept inspireerde de broers tot het creëren van de gin (sinds 2014), de jenever (sinds 2016) en de in 2022 geïntroduceerde Pinang Raci gin. Dat deden ze samen met distilleerderij Herman Jansen uit Schiedam. Onderscheidende botanicals in de distillaten zijn onder andere citroengras, kruidnagel, kardemom, korianderzaden, kaneel, gember en Javaanse staartpepers.

SAYAH Spekkoeklikeur

is een unieke drank, die op ambachtelijke wijze wordt gemaakt in Nederland en typisch Indonesische kruiden bevat die speciaal uit Indonesië worden gehaald. Marc Pieplenbosch, bedenker en partner van SAYAH Spekkoeklikeur (2013): “Elke Indische familie heeft haar eigen spekkoekrecept, zo ook de mijne. Oma was beroemd om haar spekkoeken, die ze regelmatig in groten getale voor familie en vrienden maakte. Op een gegeven moment besloot ze om haar boemboe (kruidenmix) voor spekkoek in de drank van opa te stoppen.” SAYAH Spekkoeklikeur is geïnspireerd op die huisgemaakte likeur van oma. Denk aan alcohol met kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kaneel en kardemom.

Bandoeng ’22

Ook van Marc Pieplenbosch, is ’s werelds eerste pandanlikeur gemaakt in Nederland. Pandan is een smaak die wereldwijd vanuit de gastronomie aan populariteit wint en de ‘Aziatische vanille’ biedt bovendien veel kansen in cocktails. De felgroene likeur is dan ook ontwikkeld voor het gebruik in zowel cocktails als in de keuken. De gloednieuwe Bandoeng ’22 is sterk en zoet met het onmiskenbare karakter van pandanblad. Het geeft tonen van noten, kokos, bloemen en vanille. In Nederland wordt de likeur al veelvuldig gebruikt, nu is de rest van de wereld aan de beurt.

By the Dutch Batavia Arrack

Is een Javaans distillaat van suikerrietmelasse. Het ondergaat een unieke fermentatie met wilde gist op rode rijst en wordt uitsluitend gestookt op Java, Indonesië. Deze oer-rum was eeuwen geleden de meest gewilde rumvariant in punches, en de meest chique rum op de kaart in Londense punch houses. Die populariteit is door de eeuwen heen vervaagd, maar By the Dutch-eigenaar Jos Zonneveld is vastberaden deze in ere te herstellen. Er zijn momenteel twee varianten op de markt; een houtgerijpte Batavia Arrack (2016) en de White Batavia Arrack (2020). Beide spirits hebben een uniek, funky en krachtig smaakprofiel dat het uitzonderlijk goed doet in cocktails en punches.

Bobby’s Spiced Pandan | Daryl Lieuw-On (The Rumah, Rotterdam)

Bobbys-Spiced-PandanIngrediënten

  • 25 ml Bandoeng ’22
  • 40 ml Bobby’s Schiedam Dry Gin
  • 30 ml versgeperst limoensap
  • 15 ml suikersiroop

Werkwijze

Shake de ingrediënten met ijs, schenk uit en zeef in een voorgekoeld coupeglas met een rand (rim) van suiker en poeder van gedroogde rawit pepers. Garneer met een citroenzeste.

Arrack Sour | Matthias Soberon (variatie op recept van Lane Ford, 2010)

Arrack Sour-Matthias SoberonIngrediënten

  • 45 ml By the Dutch White Batavia Arrack
  • 15 ml Maraschino-likeur
  • 22,5 ml citroensap
  • 15 ml suikersiroop
  • 1 scheutje By the Dutch Orange Bitters
  • 1 vers eiwit

Werkwijze

Schenk de ingrediënten in een shaker en dry shake (zonder ijs). Vul de shaker vervolgens met ijs en shake. Fine strain en schenk uit in een tumblerglas gevuld met ijs. Garneer met een twist van citroenschil en een munttopje.

Artikel delen