Wat gaan de gasten deze winter drinken? Een van de trends op cocktailgebied is de Clover Club, een zoete, fruitige en romige gin-cocktail met frambozen-citroen smaak. Wordt dit de nieuwe Pornstar Martini?
Tekst: Ingmar Voerman foto’s: Gino van Meenen
De Pornstar Martini is wel zo’n beetje over de trendpiek heen en zal gewoon altijd blijven. Maar de avontuurlijkere drinker met een zoete tand wil wel een keer wat anders, tot groot plezier van bartenders. De Clover Club zien we op steeds meer kaarten verschijnen, en dat is niet zo gek. Het zoete, fruitige en romige smaakprofiel wat deze cocktails gemeen hebben trekt veel mensen aan. De Clover Club heeft daarbij een flink aantal pluspunten ten opzichte van de Pornstar Martini:
Het recept van de Clover Club is eind negentiende eeuw uitgevonden in het Bellevue-Stratford Hotel in Philadelphia. De cocktail is dus al ruim 120 jaar oud, maar eigenlijk een eeuw lang vergeten. In 2003 verscheen het recept weer in The Joy of Mixology, de cocktailbestseller van wijlen Gary Regan. In 2008 opende barlegende Julie Reinier de populaire cocktailbar in New York genaamd Clover Club, en zette de cocktail definitief en wereldwijd terug op de kaart. Zij deed dit overigens met toevoeging van 15 ml dry vermouth, en zonder vers eiwit.
Het klassieke recept lijkt de meest potentie te hebben op de kaart. Bedoeld met een stevige scheut gin van 60 ml, die de optimale balans geeft. Voor de doordrinkbaarheid en je marge kun je overwegen hier 45-50 ml van te maken.
Werkwijze: Shake de ingrediënten hard in een shaker gevuld met ijs. Dry of reverse-dry shake eventueel als je dit nodig vindt. Schenk uit en zeef in een voorgekoeld coupeglas. Garneer met drie frambozen op een prikker.