Paloma-cocktails en nieuwe tequilabars: tequila is hotter dan ooit

Paloma LALA Tequila

Paloma-cocktails en nieuwe tequilabars: tequila is hotter dan ooit

Tequila wint terrein in de horeca; niet als shotje in combinatie met zout en citroen, maar als spirit in cocktails. Paloma’s veroveren hun plek op de cocktailkaart en tequilabars schieten als paddenstoelen uit de grond. De Nederlandse doorbraak van de spirit, die overwaait uit Amerika, liet even op zich wachten, maar inmiddels is deze vloeibare schat uit Mexico populairder dan ooit.

Tekst: Nadine Muijt
Openingsfoto: Paloma met LALA Tequila

Verkeerde opvoeding

Veel mensen hebben een verkeerde associatie met tequila, merkte Maurits Wetemans de afgelopen jaren. Hij is luxury brand ambassador bij Diageo, leverancier van onder andere tequilapionier Don Julio. "Alleen al bij het noemen van het woord tequila gingen de haren in hun nek omhoog staan. Velen hadden slechte ervaringen met een shot tequila in combinatie met zout en citroen." Dit welbekende griezelmoment leidt volgens Wetemans tot een aversie tegen de drank.

'De consument is verkeerd opgevoed'

“De consument is verkeerd opgevoed”, constateert hij. “Geloof me, ze vinden tequila echt wel lekker, maar ze drinken het verkeerd. De combinatie van tequila met zout en citroen is funest. Vervang dan op zijn minst de zout en het partje citroen door sinaasappel. Dan voeg je in ieder geval nog een smaak toe die goed samengaat met tequila.”

Trend uit Amerika

In Amerika is het beeld van tequila compleet anders, daar zijn de mensen er dol op. Het is zelfs de bestverkochte spirit, waarmee deze de rum al heeft ingehaald. Overal op de menu’s prijken paloma’s en margarita’s. Bovendien is tequila er geliefd om puur te drinken. Vergelijkbaar met whisky; ze serveren het op ijs en nippen ervan voor het knisperende vuur van de open haard.

Dat de tequilatrend overwaait naar Europa en de spirit dus ook in Nederland populairder wordt, is volgens experts een feit. Het puur drinken van tequila zie je in Nederland daarentegen nog maar weinig. “In dit stadium zitten we nog lang niet”, vertelt Ambre van de Berg, eigenaar van het eerste Nederlandse tequilamerk LALA Tequila.

*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Tequila Cocktail_Margarita_Tonic_LALA Tequila
Tequilaserves met LALA Tequila: Margarita (links) en Tequila & Tonic (rechts)

Paloma’s

Van de Berg ziet vooral grote verschuivingen in de cocktailwereld. “Drie jaar geleden was de paloma nog onbekend. Nu is het een geaccepteerde cocktail die hand in hand gaat met de gin & tonic.” Ook brand ambassador Wetemans ziet de vergelijking tussen de paloma en de gin & tonic. “Vroeger vonden mensen gin & tonics vreselijk. Het was te bitter. Alleen je opa en oma dronken het. Nu is het een van de meest standaard cocktails die er wordt besteld. Het zal mij niet verbazen als datzelfde gaat gebeuren met de paloma en je ze straks in elke stad kunt bestellen.”

Volgens Van de Berg zou elke horecazaak een paloma op de kaart moeten hebben. “Je kunt een paloma als cocktail verkopen, maar in feite is het een mixdrank. Het drankje is niet alleen gunstig voor je marges, maar ook nog eens eenvoudig en snel te maken.” Wetemans voegt hieraan toe: “De paloma is supertoegankelijk en hét drankje dat de harten van consumenten verovert als het om tequila gaat.”

Wat is tequila?

Tequila wordt gedistilleerd van de blauwe weber-agave, een specifieke agave uit Mexico die vereist is voor tequila. Er zijn vijf verschillende tequilaregio’s, waarbij het stadje Tequila in de staat Jalisco het centrale middelpunt vormt. De agaven rijpen zeven tot acht jaar (soms langer) in de Mexicaanse zon voordat ze worden geoogst. Hoe langer de agaven rijpen, des te zoeter de smaak wordt. Na de oogst worden ze gestoomd, gecrushed, gefermenteerd en gedistilleerd.

Om de naam tequila te mogen dragen, moet het distillaat voor minimaal 51% uit agave bestaan. Premium tequila's zijn gemaakt van 100% agave. Na het distilleren mag de spirit nog even rusten, meestal op stalen tanks, en meestal twee maanden. Sommige tequila’s – de reposado, anejo en extra anejo - rijpen verder in houten vaten. Tequila mag gebotteld worden met een alcoholpercentage van 35%, maar vaak ligt dit percentage tussen de 38 en 50%.

Veelzijdig

Naast de paloma maakt de margarita een comeback in de horeca en verschijnen er steeds meer signature cocktails met tequila op de drankenkaarten. “Tequila is een veelzijdige drank”, legt Maurits Wetemans uit. “In gerijpte tequila’s kunnen tonen van vanille, toffee, karamel, koffie, chocolade en kers naar voren komen. Je kunt er, net als met rum of whisky, heel veel kanten mee op. Geef de klassieke mojito – die zijn populariteit verloren heeft – eens een upgrade door de rum te vervangen door een gerijpte tequila. Het resultaat is waanzinnig.”

Ook al is tequila populairder dan ooit, het zal niet het meest verkochte product zijn, waarschuwt Van de Berg. Tequila is een drank met veel ambacht en blijft dus een kostbaar product.

*De tekst gaat onder de foto's van The Tequila Club in Amsterdam verder.
The Tequila Club The Tequila Club in Amsterdam_2


Inspringen op de hype

Menig horecaondernemer springt ondertussen op de hype in. Onlangs openden verschillende Mexicaanse restaurants en tequilabars de deuren, waaronder Silbar in Rotterdam, SHU in Amsterdam en Tako in Den Haag. Tequila speelt een grote rol in deze zaken. Afgelopen week opende ook The Tequila Club op het Leidseplein in Amsterdam. Eigenaar Philip Jongkind bouwt zijn concept om de tequilatrend. “Tequila is altijd al zichtbaar geweest, maar de laatste jaren stijgt de vraag hiernaar in de nachthoreca. Het toerisme draagt hieraan bij. Amerikaanse toeristen bestellen negen van de tien keer een tequilamix in de club.”

The Tequila Club is een nachtclub en cocktaillounge ineen. Op de kaart komen zeventig verschillende tequila’s van ruim 25 verschillende merken. Cocktails spelen hier een grote rol. Klassiekers krijgen een tequilatwist en gaan verder onder de naam Mexican Pornstar en The Tequila Club Espresso Martini. In het midden van de bar komt een grote gouden tap, waar de margarita’s en paloma’s ruimschoots zullen vloeien. Tot diep in de nacht kunnen er tequilacocktails besteld worden. “We willen mensen ervan overtuigen dat tequila de shit is.”

Hier speelt tequila een grote rol

  • Botanero in Rotterdam
  • Colíma in Amsterdam
  • Madre in Amsterdam
  • Oaxaca in Amsterdam
  • SHU in Amsterdam
  • Silbar in Rotterdam
  • Sins of Sal in Amsterdam
  • Tako in Den Haag
  • The Tequila Club in Amsterdam
SHU (links) en Sins of Sal (rechts) in Amsterdam
Cocktailbar-Shu-Amsterdam Sins of Sal
Artikel delen