Rumcocktail Zombie: loeisterke tiki-klassieker

Rumcocktail Zombie

Rumcocktail Zombie: loeisterke tiki-klassieker

De zombie is de meest tot de verbeelding sprekende tiki-cocktail, en de cocktail die in de vorige eeuw de tiki-trend met tropische cocktails in gang zette. Let op: de zombie is enorm sterk door het gebruik van drie soorten rum; serveer er maximaal twee per gast!

 

Tekst: Ingmar Voerman

Foto’s: Randy Schmidt

Openingsfoto: Cocktail zombie van Jeff ‘Beachbum’ Berry

 

Don the Beachcomber

Het is 1934 en we komen uit bij de tiki-bar Don the Beachcomber in Hollywood. Eigenaar en tiki-grondlegger Ernest Raymond Gantt (Donn Beach) bedacht hier de zombie. Hij was zich al meteen bewust van het goud dat hij in handen had met deze cocktail, want het recept, de ingrediënten en zelfs de spirits die erin gingen, waren nogal geheim en ingewikkeld. De flessen achter de bar bij Don the Beachcomber waren onherkenbaar, de kruidenmixen geheim, en ga zo maar door. Alleen de meest trouwe bartenders kenden de cocktailrecepten van deze bar, maar dan alleen in gecodeerde versies.

Geheim ontrafeld

De zombie was de allergrootste tiki-cocktail, tot hij door de toegankelijkere, minder sterke Mai Tai van zijn troon werd gestoten. Meer dan een halve eeuw hebben bartenders en bars hun interpretatie van de zombie-cocktail geschonken, met wisselend succes: van heel slecht tot heel goed. In 1994 begon levende tiki-legende Jeff ‘Beachbum’ Berry zijn zoektocht naar het originele zombie-recept, om het geheim in 2005 te ontrafelen – de toevoeging van kaneelsiroop bleek de laatste, ontbrekende schakel (zie grijs kader hieronder voor recept). Inmiddels heeft hij zijn eigen rum blend voor deze cocktail ontwikkeld.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Randy-Schmidt-cocktail
Tiki-legende Jeff Berry ontrafelde het originele zombie-recept

Loeisterk

De zombie is een loeisterke cocktail die, als je hem drinkt, nog sterker blijkt dan gedacht. Dit komt doordat de smaakvolle mix van drie verschillende stijlen rum prachtig gebalanceerd wordt door de fruitsappen en suikers. Wanneer je van tiki-cocktails houdt en een stevige portie alcohol wel kunt waarderen, is dit jouw cocktail. Hoe dichter je het originele recept van Donn Beach benadert, hoe beter de cocktail wordt.

Maximaal twee cocktails per gast

De ijzeren regel onder bartenders is dat er nooit meer dan twee zombies per gast mogen worden geschonken. Donn Beach hanteerde deze regel destijds ook al in zijn bars. Wees dus gewaarschuwd, respecteer je gasten en roep de wraak van de zombie niet over jezelf af!

Zombie - Don the Beachcomber, 1934

  • 15 ml gouden Puerto Ricaanse rum
  • 15 ml gouden/donkere Jamaicaanse rum
  • 30 ml Lemon Hart 151 Demerara rum (donkere overproof rum, 75,5% alcohol)
  • 7,5 ml Falernum 
  • 5 ml Pernod 
  • 25 ml limoensap
  • 10 ml grapefruitsap 
  • 5 ml grenadine 
  • 5 ml kaneelsiroop 
  • 1 dash Angostura bitters 
Bereiding
Schenk alle ingrediënten in een blender en vul met een grote schep crushed ijs. Blend de cocktail zo’n zes seconden. Schenk uit in een collinsglas of tikimug en top af met crushed ijs. Je kunt de cocktail ook shaken en vervolgens over crushed ijs in een glas schenken. Of schenk alle ingrediënten in een glas, vul met crushed ijs, en swizzle vervolgens fanatiek met een swizzle stick. Alle drie de technieken hebben nagenoeg hetzelfde effect.
 
Garnering
Als garnering doen dingen met vuur het altijd goed, dus steek vooral wat overproof rum in brand in een halve passievrucht en strooi hier wat kaneel over voor extra vuurspetters. Verdere garneringen zoals een munttopje, ananasblad of een gebrande halve limoen zijn mooie toevoegingen. Leef je uit: more is more!
Artikel delen