Voor veel bars zijn siropen een onmisbaar product. Ze zijn een dankbare manier om extra smaak en diepgang aan een cocktail te geven, en kunnen een smaak conserveren. Kies je voor kant-en-klaarsiropen of maak je ze zelf?
Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Ashkan Mortezapour, Laura Klimaite
Siropen in cocktails hebben heel wat voordelen. Ten eerste brengen ze de zuren van citrusfruit in cocktails in balans. Daarnaast kun je met siropen smaak toevoegen aan cocktails en makkelijk variëren met de suikerbasis, waardoor je klassieke cocktails een twist kunt geven. Tot slot kunnen siropen smaken conserveren. Door bijvoorbeeld zomerfruit in een siroop te verwerken kun je het ook buiten het seizoen gebruiken
Richard Zijlstra, brand ambassador van Mathieu Teisseire, zegt: “Er is in de drankverstrekkende horeca een brede middengroep die een iets specialer aanbod wil. Voor cocktails, koffie, alcoholvrije dranken of desserts. Siropen bieden dan uitkomst. Het zijn daarnaast smaakmakers. Niet bedoeld om iets zoeter te maken, wel smaakvoller. Suiker is een goede smaakversterker. Door de complexiteit en samenstelling van siropen kunnen ze ook als likeurvervanger fungeren.” Zo maak je bestaande cocktails lager in alcohol of alcoholvrij, zonder op smaak in te boeten, legt hij uit.
.
Siropen kun je ook zelf maken, behalve de ahorn-, agave- en orgeatsiroop (klassieke amandelsiroop). De ingrediënten (groente/fruit/kruiden) juice of blend en filter je door een 'kaasdoek' tot het sap helder is. Daarna voeg je twee delen suiker en een deel water toe. Hierdoor heb je weinig verwatering, waardoor de smaak beter is.
Een stabiele, goede en lang houdbare siroop maken is natuurlijk wel een tijdsintensieve kunst, en het is geen schande als je ervoor kiest dit niet zelf te doen. Het is voor iedere ondernemer, barmanager en bartender een afweging: zelf maken of op zoek naar een kwalitatief en aantrekkelijk alternatief? Er zijn in elk geval genoeg kant-en-klaarsiropen en –cordials (een siroop die zuren bevat) van goede kwaliteit op de markt. Soms zelfs met ingrediënten waarover het moeilijk beschikken is achter de bar. De voornaamste redenen om hiervoor te kiezen zijn snelheid, houdbaarheid, unieke recepturen en het ontbreken van kennis en skills achter de bar.
Een kleine greep uit het aanbod voor de horeca:
*Tekst gaat verder onder de foto.
Er zijn vier verschillende soorten siropen. Hieronder lichten we elke soort uit.