Ze won de jaarlijkse Entree-competitie Best Bartender in 2012, heeft drie cocktailbars in Amsterdam (Flying Dutchmen, Dutch Courage Cocktails en Belly of the Beast), schreef cocktailboeken en is een veelgevraagd expert. Tess Posthumus is sinds twee jaar voorzitter van Best Bartender, onderdeel van de jaarlijkse Entree Awards. De competitie vindt dit jaar plaats op 4 november in Ayla, Rotterdam (hier kun je je nog inschrijven!). “Je leert enorm veel en je ontdekt waar je nog aan kunt werken.”
Tekst: Madelief de Weerd
Ayla in Rotterdam wordt op 4 november omgetoverd tot een heus barwalhalla. Dan vindt hier namelijk Best Bartender plaats: een dag die in het teken staat van cocktails maken. Bartenders uit alle uithoeken van Nederland komen hier samen om te laten zien welke kennis en skills zij in huis hebben.
De winnaar wordt bekend tijdens de Entree Awards op 2 december in Theater Amsterdam. Hij of zij gaat naar huis met de titel van Beste Bartender van Nederland. “Je carrière ontwikkelt zich daarna in sneltreinvaart”, vertelt Tess Posthumus die de titel in 2012 pakte. Ze kan er als geen ander over meepraten, want na de winst kreeg haar eigen carrière een grote boost. Ze kreeg meer aanvragen als freelance bartender, opende uiteindelijk drie eigen bars, begon een eigen lijn bartools en schreef boeken over cocktails. Sinds 2013 is ze een vast onderdeel van de jury, en sinds 2022 is ze hoofdjurylid van Best Bartender.
Posthumus vindt het de belangrijkste bartendingwedstrijd van Nederland. “Het is de enige niet-gesponsorde competitie. Alle andere wedstrijden worden georganiseerd door drankenmerken, waardoor er een marketingplan achter hangt”, legt ze uit. “Best Bartender wordt georganiseerd vóór en dóór bartenders. Deze wedstrijd richt zich dus niet alleen op het maken van een creatief drankje, maar ook op kennis, skills, snelheid en gastvrijheid. Een goede bartender heeft dit allemaal in huis.”
*Lees verder onder de foto's en het kader
Tijdens de competitiedag worden bartenders op al deze vaardigheden getest. Voor bartenders is het ook een leerzame dag. Je ziet meteen waar je nog aan kunt werken. Val je af tijdens een van de rondes? Dan kun je daarna de rest aanmoedigen. “Het is een superleuke dag waar je kunt leren van andermans technieken. Het is ook een perfect netwerkmoment om andere bartenders en de jury te leren kennen. Ik kijk namelijk echt naar wie opvalt en wie ik in de gaten moet houden. Als ik dan een bartender nodig heb voor een event dan denk ik: Oh ja laat ik die eens benaderen, want hij of zij is leuk.”
Los van het netwerken en nieuwe dingen leren, maak je ook kans op de titel Best Bartender die een grote impact heeft op je carrière. Posthumus kreeg na de winst het hele jaar door boekingen binnen als freelance bartender. “Het geeft je direct werk. Daarnaast krijgt de top drie een gratis ticket (t.w.v. 215 euro) voor de Entree Awards. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens deze avond op 2 december, gaat naar huis met de titel, krijgt een column bij Entree en ontvangt natuurlijk veel media-aandacht.”