Theecocktails in de horeca: ‘Moeten we meer gaan zien’

Theecocktails van Najade Bijl in samenwerking met Bickery en Dilmah

Theecocktails in de horeca: ‘Moeten we meer gaan zien’

De tijd dat thee alleen geserveerd wordt met een gebakje ligt allang achter ons. De warme drank wordt steeds creatiever ingezet in de horeca, bijvoorbeeld in theepairings, als ingrediënt in gerechten en nu ook in cocktails. Volgens bartender Najade Bijl verdienen theecocktails een vaste plek in de horeca.

Tekst: Madelief de Weerd
Hoofdfoto: Cocktail Eastern Elegance
Foto's: Verwaaij Media

Tijdens een evenement van theemaker Dilmah en Bickery Food Group in rooftopbar Luminair in Amsterdam, demonstreerde Najade Bijl hoe je thee kunt verwerken in cocktails. Ze presenteerde vier innovatieve creaties: Eastern Elegance, Stone (Fruit) Sour, Fish House Punch en Lower Than South Side. Eén cocktail was met alcohol, één cocktail was met weinig alcohol en twee cocktails waren alcoholvrij. Hiermee liet de winnares van de Entree Award voor Best Bartender 2021 niet alleen zien hoe thee cocktails kunnen verrijken, maar ook hoe je inspeelt op de groeiende trend van alcoholvrije en low-alcohol drankjes.

Smaakdimensies van thee

Thee biedt een breed palet aan smaken en aroma’s, van bloemig en fruitig tot aards en rokerig. Dit maakt het een veelzijdig ingrediënt voor zowel sterke drank als lichtere mixers. Zo past een frisse groene thee bijvoorbeeld goed bij een gin-tonic, terwijl een smoky lapsang souchong een whisky in een Old Fashioned een extra dimensie geeft.

*Tekst gaat verder onder de foto.
Theecocktails-Najade-Bijl-ovv-Verwaaij-Media
Najade Bijl vertelt over de theecocktails

Meer theecocktails op de kaart

Volgens Bijl zouden theecocktails vaker op de menukaart moeten staan. “Thee is een fantastisch product om mee te werken”, zegt ze. Het verhoogt niet alleen de complexiteit van een cocktail, maar biedt ook een duurzamer alternatief voor traditionele smaakstoffen. Waar normaal suikerstroop of siropen worden gebruikt, kan een gearomatiseerde thee dezelfde impact hebben – met een authentieke smaak. 

'Thee is een fantastisch product om mee te werken'
Thee is daardoor een ideaal ingrediënt om onderscheidende cocktails te creëren. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan smaakprofielen en spreekt een brede doelgroep aan: van cocktailliefhebbers tot doorgewinterde theedrinkers.

Recept Eastern Elegance 0.0

Ingrediënten:

  • Huisgemaakte Oranjebloesem/Shiso Cordial 30 ml (recept hieronder)
  • Dilmah Elixir Green Tea Jasmine 100 ml (Verdund naar aanwijzingen op de fles: 1 deel Elixir, 12 delen water)

Ingrediënten Oranjebloesem/Shiso cordial:

  • Groene Shiso 10 gr
  • Citroenzuur 11 gr
  • Appelzuur 10 gr
  • Water 1000 ml
  • Suiker 1000 gr
  • Oranjebloesemwater 5 ml

Blend bovenstaande goed door elkaar en filter door een koffiefilter. Los dan 1000 gr suiker op in de vloeistof

Bereidingswijze:

  • Mix de ingrediënten in een soda siphon
  • Schenk uit in een fluteglas
  • Garneer met een wit bloemetje, gesprayd met oranjebloesemwater voor geur tijdens het drinken
Theecocktails-ovv-Verwaaij-Media
Artikel delen