Genomineerden Entree Awards: dit zijn 5 horeca-ontwikkelingen
De genomineerden van de Entree Awards laten elk jaar een aantal horeca-trends zien. Wat valt dit jaar op? “Uit eten gaan wordt uitgaan en Friesland is dé nieuwe culinaire bestemming.”
Tekst: Iris Kranenburg
1. Uit eten gaan wordt uitgaan
In steeds meer restaurants wordt de playlist vervangen voor een dj die al tijdens het diner start met draaien. Dinergasten blijven langer hangen en bestellen alsnog die cocktail. Bovendien biedt een nieuwe groep gasten zich aan voor een drankje en bites. Deze trend zal zich naar verwachting verder ontwikkelen. Voorbeelden uit de lijst met genomineerden zijn Soulkitchen (Amsterdam), Mairie (Berkel en Rodenrijs) en 1NUL8 Basement (Rotterdam).
De hysterische horecatrend is volgens experts ‘here to stay’, mits alle andere facetten ook kloppen, zoals service, food en drinks. Genomineerden die in deze stijl vallen zijn onder andere The Siren en Bello Gio’s by the River in Amsterdam. Tegelijkertijd ontstaat er een tegenbeweging van restaurants met een ‘clean’ en tijdloos interieur, zoals Mairie (Berkel en Rodenrijs).
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
^ Restaurant Mairie in Berkel en Rodenrijs (links) en Gio's by the River in Amsterdam (rechts)
3. Cocktails zijn booming
Uit nieuwe cijfers van data-bureau TAPP blijkt dat 80% van alle horecazaken een of meerdere cocktails op de kaart heeft staan. In het tweede kwartaal van 2024 steeg de verkoop van cocktails met maar liefst 36%. Ook opvallend: de bekende cocktails mojito en sex on the beach leggen het qua populariteit af tegen de nieuwe cocktails, zoals de paloma en de mexican mule. Bij bijna alle genomineerde restaurants worden volop cocktails geserveerd.
Cocktail van LuminAir in Amsterdam
4. Rooftops
Wie een bezoek brengt aan New York of Londen vertrekt niet zonder een bezoek aan een goede rooftop. Inmiddels telt ook Amsterdam serieus mee. In korte tijd openden daar meerdere grote rooftops met een wow-factor: Ventuno, Selva, Hasta La Vista, Baby! en LuminAir. Opvallend: ze zijn allemaal te vinden in een hotel.
^ Hasta La Vista, Baby! (links) en Selva (rechts) in Amsterdam
5. Friesland: culinaire bestemming
Met de opening van Mearkas in Eastermar en Ode in Dokkum, allebei genomineerd in de categorie Best New Fine Dining Concept, heeft Friesland er twee nieuwe en bijzondere culinaire parels bij.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Mearkas in Eastermar (foto: Julia Dongstra)
Entree awards: 2 december
De uitreiking van de Entree Awards vindt plaats op maandag 2 december in Theater Amsterdam. Die avond komt de top van de Nederlandse horeca bij elkaar voor show, food, drinks, network en party! De Entree Awards staan bekend als de ‘Oscars van de Horeca’.