Rotterdammer Ad Schaap kijkt er naar uit: de opening van zijn nieuwe zaak. Geen De Beren dit keer en ook geen restaurant in 'zijn' Rotterdam. Rond september opent de oprichter van De Beren (nu 50 restaurants en 30 bezorgrestaurants) aan het Amsterdamse Rokin een zaak met een andere top-ondernemer: Won Yip. We treffen Schaap op zijn nieuwe kantoor op de zesde etage van het WTC, dat uitkijkt op de Coolsingel ('Ik kan niet wachten op de huldiging van Feyenoord'). Wat kunnen we verwachten van de nieuwe zaak? “Het wordt een all day-zaak. Wat een dooddoener hè, die term!”
Tekst: Iris Kranenburg
“Het zijn drie panden naast elkaar, tussen Bar Italia en Bar du Champagne aan het Rokin midden in het centrum van Amsterdam. De zaak krijgt drie ingangen aan het Rokin en eentje aan de achterkant, aan de Nes. We hopen een dezer dagen de omgevingsvergunning te krijgen en dan rond augustus, september te openen.”
“Het wordt een all day-concept. Ja, dat is echt een dooddoener die term, ik weet het. Je moet er maar een leuke term voor bedenken! We gaan open van ’s ochtends tot een uur of twaalf ’s nachts en het wordt heel toegankelijk. Dat toegankelijke geldt ook voor het eten. Het eten moet goed zijn, maar niet high end. Dat past ook niet in deze zaak. We krijgen tweehonderd stoelen en twee bars, en een verrassend interieur. Met die look & feel zijn we nog bezig. Wie er is geweest, moet er in elk geval ook snel weer terug willen komen. En ook belangrijk: je blijft altijd langer dan je had gepland. Ja, wel echt anders dan De Beren. Een soort veredelde beer.”
“Ik verwacht een diverse doelgroep. Er zullen veel bedrijven uit de buurt zijn die bij ons komen lunchen en borrelen, maar ook veel toeristen. Oh wacht, dat mag ik niet zeggen van Won, haha! Geen toeristen, maar global visitors, moet ik zeggen. Won heeft echt humor. Het wordt een echte vrouwvriendelijke zaak, want ja, als er vrouwen zitten, komen er mannen. Zo simpel is het.”
“Won en ik zitten allebei in een ondernemersgroep die regelmatig bij elkaar komt om vraagstukken te bespreken. Daar kennen we elkaar van. Toen hij op de opening was van De Beren in de Markthal, was hij verrast. Hij kwam op een gegeven moment naar me toe: “Ad, zullen wij samen wat beginnen?” Toen kwam Won met deze locatie. In m’n eentje had ik dit nooit gedaan. Ik zou direct met 3-0 achter staan. Met Won is het anders. Kost wel een godsvermogen deze locatie, maar dat gaan we zeker terugverdienen daar.”
“Verbazingwekkend goed! We spreken elkaar elke dag. Die Won heeft ook veel gevoel voor humor. Hij is heel goed voor z’n mensen, oprecht en kritisch. Het zou een Rotterdammer kunnen zijn. Het is net een machine, ik heb heel veel respect voor hem. Hij kent ook iedereen. Als we open zijn gaan we veel gebruikmaken van de backoffice van De Beren. Won zal degene zijn die een oog in het zeil houdt. Hij zit er natuurlijk vlakbij met zijn zaken op de Dam. Eigenlijk wilden we het allebei juist wat rustiger aan doen, maar ach, dit is toch wel een leuk uitstapje. Ja, ik heb er veel zin in.”