

Kesbeke, Robin Bravenboer en Mara Grimm in top 3 FavorFlav Food Top 100
De FavorFlav Food Top 100 is 17 maart 2025 bekendgemaakt. Het is de achtste keer dat culinair platform FavorFlav een ode brengt aan de movers en shakers van de Nederlandse gastronomie. Van (sterren)chefs tot foodfluencers en van sommeliers tot kookboekenschrijvers; dit zijn de 100 ‘hoeders van de goede smaak’ in Nederland, anno 2025. De grote winnaar dit jaar is Kesbeke.
Foto's: SpecialPixels
Zesgangendiner door topchefs
De 100 genomineerden schoven maandagavond aan in de Sint Olofskapel op de Zeedijk, ook wel bekend als Olof’s, één van de oudste gebouwen van Amsterdam en onderdeel van NH Collection Amsterdam Barbizon Palace. Tijdens het FavorFlav Top 100-diner werd er een zesgangendiner gekookt door topchefs René van der Weijden (Wijnbar Hemel & Aarde), Niven Kunz (Triptyque*), Mariusz Olesiński (Viviamo), Sebastian Baquero Garces (Vermeer), Noah Wynants (De Librije***) en Matt Pace (Elysianne).
De presentatie was in handen van Arno Kantelberg (lifestyle-deskundige bij RTL Boulevard en hoofdredacteur ModMod) en Sharon van Lokhorst (hoofdredacteur FavorFlav).
Nummer 1: Kesbeke
Zijn nieuwe golfset is nog ongebruikt, met zijn boot heeft Oos al twee jaar niet gevaren. Dat krijg je als je werk ook je hobby is. Bij de zuurste familie van Nederland staat geld verdienen ook niet op de eerste plaats. Een mooi product maken wél. En dat als sinds 1948, toen Charles Kesbeke in een kleine kelder in hartje Amsterdam met een inleggerij van tafelzuur begon.
Inmiddels staat zijn kleinzoon Oos - sinds 1979 - aan het roer en worden zijn zonen Camiel en Silvian klaargestoomd om de zaak over te nemen. In de populaire serie De Augurkenkoning is het allemaal te volgen. Kesbeke is inmiddels een ijzersterk en vernieuwend merk met producten die hip en trendy zijn. Zo doken de augurken van Kesbeke het afgelopen jaar overal op; in kaas en in leverworst, in een chocoladeletter (de ‘chocogurk’) en in ijs met wodka. Dat familiebedrijf Kesbeke ook een familie voor haar werknemers is, en Oos mensen met een beperking graag een kans geeft in het bedrijf; het is goud op goud op goud. Hulde!
Hoe is de Top 100 samengesteld?
De Top 100 is samengesteld door de redactie van FavorFlav, tezamen met haar culinaire netwerk en Hall of Fame, bestaande uit voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst, waaronder Jonnie en Thérèse Boer, Janny van der Heijden, Joris Bijdendijk, Miljuschka Witzenhausen en Karsu.
Nummer 2: Robin Bravenboer
‘Gewoon starten, niet te veel nadenken, gewoon doen’. Dat is het motto van de koning van de Rotterdamse horeca Robin Bravenboer. Eind 2024 werd hij door Entree gekroond tot Horecaondernemer van het Jaar 2024. De oprichter van de iconische Baja Beach Club, ooit uitgeroepen tot de beste club van Europa, weet in elke zaak een topsfeer te creëren. En dat zijn er heel wat; acht zaken in Rotterdam, waaronder de nieuwe River Bar en Bar Bù en het binnenkort te openen Bar Glasz in jachthaven Hillegersberg, en zes in Barcelona.
En dan te bedenken dat hij, volgens eigen zeggen, de horeca inging omdat hij niets anders kon. 17 jaar en nog nooit een biertje getapt, was Sportcafé Bravenboer zijn eerste zaak en nog steeds doet hij wat hij toen deed: gezelligheid en sfeer verkopen. En hoe! Gasten die niet golfen komen voor de gezelligheid naar zijn golfclub Seve, mensen die niet paardrijden komen voor de gezelligheid naar zijn manege Pirouette. Stilzitten is niets voor hem, we voorzien binnenkort wéér een nieuwe zaak, waarbij alles on trend draait om competitive socializing. We kunnen niet wachten!
Nummer 3: Mara Grimm
Van vaste waarde in de Top 100-lijst, want Mara Grimm blijft zichzelf vernieuwen en op haar tips varen we blind. Of het nu gaat om restaurantrecensies in Het Parool of tips in haar nieuwsbrief De Tafel van Grimm. Door Mara willen we allemaal eten bij het gloednieuwe Esra, bij Fuku Ramen en restaurant Massalia. We willen in haar voetsporen naar Parijs, Kyoto en Tanger en alleen nog maar wijn drinken uit het rode wijnglas dat Sergio Herman ontwierp voor de Inku-lijn van Serax. Want als Mara dat tipt als haar lievelingsglas, weet je dat het goed is.
^Robin Bravenboer met Mara Grimm
Volledige Food Top 100 FavorFlav
Chocoladeletter IJ
99: Ubel Zuiderveld - Bedenker van Eetwoord van het Jaar (‘Solohap’)
98: De Speld - Satirisch platform dat onlangs nog een voedselschandaal
aan het licht bracht. Het smurfgehalte in smurfenijs is vaak nog lager dan
20%. Niet eens een halve smurf per bolletje!
97: Restaurant Sham: de Syrische keuken op z’n best, in Amsterdam Oost
en Amsterdam West
96: Tjitze van der Dam - Founder CuliQuiz; een online platform om
jongeren warm te maken voor de horeca
95: Bas Turk en Erik van der Plas - Founders Tommy Tomato
94: Jeroen Groot en Melanie Corre - Founders Fruitslagers Roze Bunker:
frisdrank als oplossing, geen fruit wordt verspild!
93: Shan en Quan - Chef & founders Restaurant Kitchen Nieuwland
92: Thijs Fleuren en Derk Meuter - Founders Goldspoon
91: Joris de Boer - Savooie spitskool teler
90: Olaf Ouwerkerk - Founder ‘Pleurt op met je Dubai reep’.
89: Susam Pang - Sun Noodles girl
88: Stijn Jesse, Joy Gerritsen, Giovanni de Capitani, Tan Antoniesen en
Rodney Thakur - Founders nachtclub/(cocktail)bar SHU
87: Shannice Wilner - Founder Koester je oester. Oesterwandelingen door
de stad, hoe lekker is dat
86: Andrew Nicolls - Founder ShakaCan. Héle goeie cocktails uit blik, top
bartender Andrew flikt het gewoon
85: Tiffany Hiralal & familie - Founder en chefs Restaurant Papa Aswa.
Bijzondere Surinaams restaurant; de cassavefrieten zijn inmiddels
beroemd en berucht
84: IJs en Spijs - IJssalon van het Jaar 2024
83: Iris Hond - Founder Daklozendiner
82: Willem en Huub Klepper - Founders Klepper & Klepper drop.
Bedachten drop met koffiesmaak, wat een hit!
81: Martijn van Gemst - Hij is een zorg chef, bedacht de vloeibare bolus voor
mensen met een smaakhandicap
80: Albert van Beeck Calkoen - opgenomen in de Startenders Awards Hall
of Fame vanwege zijn verdienste aan de cocktailwereld
79: Bart van Olphen - Founder blikviswinkel Tins & Fins
78: Han Lammers en Saskia Lammers - Founders PUURgroenten
77: Hugo Kennis - Presentator TV-programma Hugo Maakt Kennis
Frankrijk
76: Gijsbregt Brouwer - Mede-oprichter van culinair platform de Buik
75: Ben Warren, Has Peter Sengers en Wessel Kruyt - Founders Duke of
Tokyo. Voor een stukje Japan kun je gewoon naar Rotterdam
74: Dennis Hurkmans - Founder Nederlandse Bus Whisky
73: Nicole McMahon - Founder Trouble & Spice. De lekkerste crispy chili
olie, gewoon bij Jumbo te koop
2
72: Debby van der Zande - Instachef en oalerwetse kiprollade Jumbo
71: Steven Mamahit en Joshua Styns - Founders Restaurant KID
70: Gauillaume de Beer - Chef met crypto currency: de PAINDEMIE ($PDM)
69: Samuka Kenneh - Founder & Chef Restaurant Kenneh; eerste WestAfrikaanse fine dining restaurant in Nederland
68: Kaj Gorgels, Colin Knopper en Ad Schaap - Founders Smashburgerzaak
Drippy's in Rotterdam
67: Jan Dirk Huijser van Reenen - de man die cocktails shaked als de beste
66: Julian Bayuni - Bar Manager & Creative Director Cocktailbar Vesper Bar
65: Joyce en Raissa de Haas - Founders Double Dutch soda’s
64: Abel Klatser en Floris Feilzer - Founders Fabel Friet. Bekend van de
TikTok-rijen
63: Matt Pace en Andrew Vogt - Chef & Founders Restaurant Elysianne. Het
eerste fine-dining Creoolse restaurant van Europa, gewoon in de
Amsterdamse Pijp
62: Ronald Hoeben - Founder FoodTube
61: David Trampe - Founder Cocktailbar Botanero en bekend als half
man/half agave vanwege zijn enorme kennis over mezcal en tequila
60: Nekeia Boone - Founder Tudy's Kitchen. En dat is een geweldig ijsmerk
met bijzondere smaken. De Salty Vanilla Bean, Chai en Coconut Latte vind
je nu in Albert Heijn's door heel Nederland
59: Seger Abels en Bas Lammersen - Founders Sweet Heat Hot Honey.
Lekker over alles!
58: Paul van Trigt - Worst- en vleeswarendeskundige
57: Meike Krüger - Auteur: kookboek Carbs, carbs, carbs
56: Dylan Sturm en Thom Lammerts - Founders Café Garçon, Brasserie
Margaux en Williams Farmhouse. Allemaal in Amsterdam-Zuid
55: Daan en Maus Meeuwig, Joey Baal, Sam Injo en Anna Beckers -
Founders Restaurant Barracuda
54: Ciro Adriano de Georgio en Timo Stemerdink - Founders Negroni Week
& Old Fashioned Week
53: Simon Visscher - Vegan Visboer. Won de Horecava Innovation Awards
2025
52: Albert Kooy - Grondlegger Dutch Cuisine
51: Wing Li - Co-Founder, Co-Owner, CEO van o.a. YoYo! Fresh Tea Bar,
Restaurant Seoul Sista, Saigon Càphê, Restaurant Nam Kee
50: London Loy - TV-chef en lekker bezig met Surinaams restaurant
KwieKwie
49: Vera van Stapele - Founder Van Stapele Koekmakerij.
48: Machteld van Gelder - TV-producent o.a. Taarten van Abel, Oranje Van
Boven
47: Tijn Verstappen - runt twintig horecazaken in Amsterdam, waaronder
Pazzi, Van ’t Spit, La Parole, Nonna, Maud, Gertrude, Oeuf en de trattoria’s
Linguini
46: Jan Versteegh en Ramon Verkoeijen - Podcast De beste smaak van
Nederland
45: Brian Mackenzie - al 37 jaar Hotel Conciërge NH Collection Amsterdam
3
Barbizon Palace en tweede Vice President van Les Clefs d’Or
44: Roberto Torres - Head Chef Selva
43: Pieter-Jan Kruithof - Winnaar Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs en
dus de beste gastheer van Nederland. Live te zien bij restaurant De Groene
Lantaarn in Staphorst
42: Martin Eisma - Bartender Salmuera en Sins of Sal In Amsterdam
41: Furkan Soyler - Founder Wawburger, Ganii Kebap & Harbii. Voor de
lekkerste döner en kebab in Rotterdam: Furkan is je man
40: Lendl Mijnhijmer - Sommelier van het Jaar
39: Eva Eekman en Michael Schook - Founders Restaurant Putaine en
Restaurant Héroine
38: Daan van der Lecq - foodfluencer en ‘s lands grootste scharrelaar.
37: Eric van Beek - Beste bar ter Wereld (Cocktailbar Handshake Speakeasy
Mexico)
36: Roy Poppes, Mike Poppes en Michiel Dekker - Founders Restaurant The
SIREN. Over de top eten en drinken op het Rokin
35: René van der Weijden - Chef Wijnbar en Restaurant Hemel & Aarde in
Utrecht. De man die het lekkerste zwezerik hapje van het jaar bedacht
34: Henk-Jan Kakebeen - Founder BITE of Amsterdam
33: Hanneke Schouten - Runt al 25 jaar in haar eentje haar restaurant
Bouchon du Centre in Amsterdam
32: Alex Koelewijn - Paling voorzitter Stichting DUPAN, hét
samenwerkingsverband voor een gezonde palingstand
31: Caroline Receveur - General Manager Maritim Hotel Amsterdam. Het
nieuwe gigahotel in Amsterdam Noord met 579 hotelkamers
30: Sippien Baarsma en Wichert van Rijn - Founders horecaconcepten
Utrecht (o.a. Vegitalian, The Streedfood Club en Ruby Rose)
29: Marijn Frank, Ramon Brugman, Anna Gimbrère en Maarten Remmers -
Presenteren het consumentenprogramma Alles op tafel
28: Kevin Fan - Eigenaar Restaurant Asian Glories
27: Monica Geuze - Foodfluencer
26: Yvette van Boven - Presentatrice Oranje van Boven
25: Arjan Rosendaal - Directeur Gastrovino. Bevoorraad meer dan 30
delicatessenwinkels door heel Nederland én bracht het blurring concept
van winkel, traiteur en restaurant ineen naar Scheveningen
24: Snackspert. Nog altijd onze go to op snackgebied
23: Michiel van der Eerde - Founder & chef Restaurant BAUT
22: Timo Janse - Cocktailcrack Flying Dutchmen Cocktails en zoveel meer
21: Margo Reuten - Sterrenchef Restaurant Da Vinci in Maasbracht én het
broodje niçoise bij Shell
20: Lidl - Goedkoopste supermarkt voor biologische producten
19: Niven en Virginie van Bronckhorst-Kunz - Sterrenkoppel Triptyque.
Bekend van de vegetarische Steak Tartaar
18: Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini - Chef & Founders Restaurant
Pianeta Terra. Hier eet je Italiaans zoals je het nergens eet. De Slow Food
Italiaan staat al jaren in de 50 Top Italy lijst van 50 beste Italiaanse
restaurants ter wereld
4
17: Jasper en Marius Gottlieb - Presentatoren en chefs TV-programma Wat
maak je Menu?
16: Sepp van Dijk - Insta Fenomeen The Twisted Chef. Kreeg een shout out
van Gordon Ramsay voor zijn Chicken Wellington
15: Mikel Pouw - Directeur Nice to meat, Voor Japanse wagyu en ander
topvlees
14: Mariusz Olesiński - Winnaar NK Lekkerste Pasta
13: Hans van Wolde - Restaurant Brut172
12: Arjan Weenink - Uitgever Carrera Culinair. Zijn Kookbijbels zijn een
mega succes met 1 miljoen verkochte exemplaren
11: Won Yip - Horecatycoon. Koning van de Dam en straks ook het
Leidseplein
10: Jord Althuizen - Bestselling BBQ-koning
9: Noah Wynants van De Librije in Zwolle - Beste Jonge Chef van NoordEuropa, pakte deze prijs met zijn Dutch Rendang
8: Phi-Yến Phan | Joris Vermeer, Marinus Noordenbos & Kuniyoshi
Ohtawara | Vanja van der Leeden | Maud Moody & Leonardo Pacenti |
Paulami Joshi - a.k.a. The Big Five kookboekenschrijvers
7: Tom Peeters, Michiel Roodenburg en Eric Klaassen - Founders online
supermarkt Crisp
6: Hendrik Franken - Directeur marketing & concepts Vermaat
5: Herman den Blijker - 50 jaar kok en eerste BN’er met Ozempic coming
out
4: Eef Stel & Janny Klop - Beste groentekwekers van Nederland
3: Mara Grimm - Culinair recensent van Het Parool en founder van de
nieuwsbrief De Tafel van Grimm
2: Robin Bravenboer - Internationale horecabaas
1: Familie Kesbeke - Zuurste familie van Nederland
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen