Tijdens de Entree Awards is Robin Bravenboer uitgeroepen tot Horecaondernemer van het Jaar. Elke horecaondernemer is nu bezig met de vraag: hoe krijg ik mijn zaak elke dag vol om succesvol te zijn en om herhaalbezoeken te creëren? De Rotterdamse horecaondernemer krijgt dit al sinds de jaren 90 voor elkaar. Hij heeft meerdere horecazaken in Rotterdam en Barcelona en zette met de Baja Beach Club (Rotterdam) en Crazy Piano’s (Scheveningen) de belevingshoreca al in de jaren ’90 op de kaart. Lees hieronder het volledige juryrapport.
Foto: Pim Ras
De categorie Horecaondernemer van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Heineken.
Juryteam Horecaondernemer van het Jaar
Redactie Entree:
"De vraag waar elke horecaondernemer nu mee bezig is: hoe krijg ik mijn zaak elke dag vol om succesvol te zijn en om herhaalbezoeken te creëren? De doorgewinterde Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer (59) krijgt dat al sinds de jaren ’90 voor elkaar. Zijn concepten en teams kloppen iedere keer weer van a tot z en sluiten feilloos aan op wat de gast op dat moment wil. Het is uniek dat hij al tientallen jaren de markt zo goed aanvoelt en ook in 2024 weer een toon zet in het horecalandschap. Daarmee zien wij, maar ook vele collega-ondernemers, Bravenboer als een inspirator voor de horecabranche. Hieronder gaan we daar verder op in."
"Met de Baja Beach Club (Rotterdam) en Crazy Piano’s (Scheveningen) zette Bravenboer belevingshoreca al in de jaren ’90 op de kaart. Dit waren niet zomaar concepten: Bravenboer realiseerde met live-entertainment iets unieks in Nederland, iets waarover nog steeds wordt gesproken. En in 2024 toont hij aan nog steeds een meester in conceptontwikkeling te zijn. Met de nieuwe River Bar en Bar Bù in Rotterdam zet hij samen met Chris Bergers en Merijn Sips twee restaurants neer waar de gast graag terugkomt. De culinaire ambities worden waargemaakt, en de bar is even belangrijk als het restaurant. Wat een sfeer en wat een energie is hier voelbaar! Hier snappen ze wat de gast van nu wil."
"Maakt Bravenboer met deze twee nieuwe zaken dan een comeback? Niet helemaal, want de ondernemer zet met zijn diverse portfolio al tientallen jaren kwaliteit neer. Noemenswaardig daarin zijn de overnames van Golfcenter Seve (in 2013) en Horse Center Pirouette (in 2021). Daar wist hij de horeca te transformeren tot ijzersterke restaurants. Zo sterk zelfs dat ze mensen trekken die er niet komen voor het golfen of paardrijden, maar voor de horeca. Er zijn bijna geen sportcentra in Nederland die dat voor elkaar krijgen."
"Teambuilding wordt gezien als een grote kracht van Bravenboer. Door met de juiste mensen op de juiste plek te werken, kunnen concepten goed worden uitgevoerd. Niet voor niets komen veel succesvolle ondernemers uit zijn stal, waaronder Chiel Jongejan, Bjorn van Dijl, Job Wortelboer en Floris van der Sluis. Allen zeggen heel veel van Bravenboer te hebben geleerd en hem te zien als een grote inspiratiebron."
"Door nu met jongere mede-eigenaren te werken bij de River Bar en Bar Bù laat Bravenboer bovendien zien actief met de nieuwe generatie bezig te zijn. Met alle goed georganiseerde teams kan Bravenboer ook verder ondernemen. Wat overigens verder gaat dan horeca in Rotterdam: met maar liefst zes succesvolle restaurants in Barcelona is hij ook daar een toonaangevende speler. Daarnaast rolt hij met de organisatie van het event The Piano Man een internationaal concept uit. Bravenboer heeft veel concepten, maar het gaat niet om de hoeveelheid. Het gaat om de kwaliteit. En die hebben ze."
Rotterdam:
Barcelona (sinds 2004):
Events:
Voorheen:
Om welke ondernemer konden we afgelopen periode niet heen? Wie is een voorbeeld voor andere vakgenoten en zet daarmee ook een toon voor komende tijd? De winnaar is een inspiratiebron, vernieuwer en iemand met visie en lef. De winnaars van de ‘reguliere’ categorieën van de Entree Awards komen tot stand in samenwerking met de vakjury die jurybezoeken aflegt. Voor de Horecaondernemer van het Jaar worden geen jurybezoeken afgelegd. De winnaar wordt aangewezen door de redactie van Entree, op basis van de geleverde prestaties van een ondernemer.
1. Winnaar in de categorie 'Best New Boutique Hotel'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <100 guests'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 100-125 guests'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept >125 guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New All Day Concept'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Fine Dining Concept'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Rooftop'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Entertainment Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Beste Jaarrond Terras'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'