In het Limburgse 'bergdorpje' Vijlen huist boscafé ’t Hijgend Hert. Isabel van der Vleuten is, met haar zus en broer als stille vennoten, eigenaar van dit hoogstgelegen bier- en eetcafé van Nederland. Rondom de zaak vind je vier terrassen, waarvan anderhalf terras jaarrond geopend is. Wat houdt dat precies in? En welke uitdagingen komen daarbij kijken?
“Ons terras is 365 dagen per jaar geopend. We hebben rondom het café vier terrassen, waarvan er 's winters anderhalf open is. Gasten kunnen dus écht iedere dag bij ons terecht. In de weekenden zit ons terras altijd vol, zelfs als het regent zitten er gasten. Het verschil tussen ons zomerterras en winterterras is - naast sfeer - het aantal zitplaatsen. In de zomer hebben we ruimte voor zo'n 300 gasten en in de winter voor 170. We hebben eigenlijk altijd al een jaarrond terras gehad, maar we hebben het wel steeds aantrekkelijker gemaakt voor de gast om er ook in de winter te zitten."
“We hebben veel wandelaars en fietsers als gasten. Zij moeten het hele jaar door - dus ook met slecht weer - op ons terras kunnen ontspannen. Zo’n tien jaar geleden hebben we een tent en een overkapping geplaatst. We hebben windvrije plekjes gecreëerd met houten schermen en gasten zitten warm dankzij warmtelampen, dekens en open haarden. Ons terras is het hele jaar door gezellig. Hoewel we in de zomer ons terras echt richten op de omgeving en de natuur, proberen we het terras in de winter bij het restaurant te betrekken; we willen binnen naar buiten halen. In het café hangt de sfeer van een berghut, zoals je gewend bent van wintersportrestaurants. Die vibe willen we ook op het terras.”
*De tekst gaat verder onder de foto.
“Van origine is ons boscafé een kinderboerderij. Daar ligt onze focus nu niet meer op, maar er lopen nog altijd schapen, hertjes en pauwen rond het café. Ons terras bestaat uit voornamelijk lage zitplaatsen, vier hoge tafels en een bar die uitkijkt op de schaapjes. Gasten genieten van dit uitzicht. De pauwen lopen los over het terras. De helft van Nederland weet niet dat pauwen kunnen vliegen. Het is grappig als ze dat bij ons ontdekken. Soms hebben we livemuziek: in de winter een accordeonspeelster en in de zomer een gave band.”
“De grootste uitdaging zit in ons team. We merken dat we in de zomer niet altijd alle terrassen open kunnen gooien, omdat we daar gewoonweg te weinig medewerkers voor hebben. Op een drukke zomerdag hebben we zo’n dertig medewerkers nodig. Dat is veel. We hebben ongeveer vijftig medewerkers, waarvan velen via het payrollbedrijf Kolibrie werken en de rest via uitzendbureaus en het platform Temper. Zijn er te weinig medewerkers beschikbaar? Dan kiezen we ervoor om een deel van het terras dicht te laten. Het mag namelijk niet ten koste gaan van de service die wij bieden.”
“In de winter komen we een andere uitdaging tegen: de kou. Vaak hebben gasten in de bossen gewandeld en vinden ze het heerlijk om buiten te zitten. Als ze het naderhand wat frisser krijgen, hebben we dekens en haardvuurtjes. Voor het personeel is het echter niet altijd aantrekkelijk om buiten te staan.”
*De tekst gaat verder onder de foto's.
“Om een terras te mogen plaatsen heb je een terrasvergunning nodig. Die hebben we. Daarnaast liggen we in een stiltegebied. Dat betekent geen feestjes en een sluitingstijd van 21.00 uur. Wij ervaren dat niet als een belemmering; ons personeel vindt het juist fijn om op tijd klaar te zijn met werken. Bovendien is ons café helemaal niet geschikt om tot diep in de nacht te blijven hangen. Het boscafé ligt afgelegen. Te voet of met de fiets is het nog een flink eind. Veel van onze gasten komen met de auto en moeten nog naar huis rijden.”
“Ons vierde terras hebben we aangelegd in de coronaperiode. We hebben toen veel gebruikgemaakt van oude materialen. In dit terras willen we investeren. De sfeer op dit terras moet aansluiten op die van de andere terrassen. Daarmee wordt het aantrekkelijker voor de gast om hier te gaan zitten.”