Topondernemers over 2025: ‘Horeca gaat terug naar de basis’

Trends 2025 - Anne de Buck, Joris Bijdendijk en Ron Simpson.
Gepubliceerd op: 14 maart 2025

Topondernemers over 2025: ‘Horeca gaat terug naar de basis’

Wat brengt 2025 de horeca? Moet de hospitality-branche zich opnieuw uitvinden door de komst van AI? Blijf je in 2025 achter TikTok-hypes aan rennen? En: Hoe speel je in op het veranderende gedrag van de gast? We praten erover met Anne de Buck (oprichter Your Little Black Book), Joris Bijdendijk (chef en ondernemer) en Ron Simpson (oprichter The Avocado Show en creatief ondernemer). “De gast wil weer genieten van fijn gezelschap en echt goed eten.”

 

Tekst: Kristi Houtkamp en Roy Timmerman
Foto v.l.n.r.: Anne de Buck, Joris Bijdendijk en Ron Simpson, gemaakt door Pim Ras

 

Het jaar 2025 is in volle gang. Horecaondernemers lieten een financieel moeilijk jaar achter zich en kijken hoopvol vooruit. Wat brengt dit jaar? Ron Simpson, Anne de Buck en Joris Bijdendijk signaleren verschillende tendensen. Om nog even terug te blikken: “2024 piekte in concepten en TikTokhypes”, begint Ron Simpson. “Iedereen zocht naar de volgende grote hit: de beste pistachecroissant, het meest fotogenieke gerecht. Maar de behoefte verschuift; de honger naar viral food lijkt zijn hoogtepunt voorbij te zijn.”

'Het draait eindelijk weer om goed gezelschap en echt goed eten'

Volgens hem zoekt de gast nu naar een plek waar hij gewoon fijn kan eten, drinken en ontspannen, liefst zonder steeds zijn telefoon te willen pakken. Zoals horeca bedoeld is, terug naar de basis. “We hebben behoefte aan muziek, niet alleen aan hits.” Joris Bijdendijk knikt: “Het draait eindelijk weer om genieten van goed gezelschap en echt goed eten. En dat kan in Nederland! Van brasserie en restobar tot fine dining-restaurant, de kwaliteit is erg hoog.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Horecaondernemers-voorspellen

Hysterische horeca voorbij?

Net als de behoefte van de gast aan persoonlijke aandacht en gewoon genieten, is er ook weer behoefte aan rust en eenvoud in het interieur. Simpson: “De dagen van de hysterische interieurs in de horeca lijken geteld. Ik denk dat we nu de laatste ronde van die cyclus ingaan.”

Ook De Buck ziet een beweging naar meer tijdloze en comfortabele interieurs. “Denk ook aan eten met uitzicht op de keuken of aan een eetbar. Ik verwacht ook meer chef’s tables bij de top van het middensegment. De ervaring gaat weer meer centraal staan en de interieurs bewegen daarin mee.”

Tweedeling in fine dining

In het high end-segment zien Anne de Buck en Bijdendijk wel een tweedeling ontstaan. “Aan de bovenkant zijn er de klassieke fine dining-zaken, zoals restaurant Showw* in Amsterdam, die al snel een Michelinster scoren. Aan de andere kant van het spectrum zien we een nieuwe wave van restaurants, die onder dezelfde noemer geschaard wordt.

Al dan niet door henzelf. Het spectrum wordt breder en er lijkt een tweedeling te ontstaan tussen klassieke fine dining (die alle Michelin-regeltjes volgt) en moderne fine dining.” Bijdendijk: “Bij dat laatste segment is de drempel lager, het tempo wat hoger, zijn de gerechten vernieuwend en toegankelijk en zijn de chefs ook creatief met minder luxe ingrediënten wat de prijsstelling voor de gast aantrekkelijk maakt.” Voor beide is bestaansrecht als je concept naar de gast toe maar duidelijk is, meent Bijdendijk.

'Chefs komen nog centraler te staan als drijvende kracht'

Zowel de Buck als Bijdendijk verwachten dat deze tweedeling groter wordt in 2025. “Grote kans ook dat de bekende culinaire gidsen met strengere beoordelingen zullen moeten komen voor hun selectie”, voegt De Buck toe. Zij denkt dat chefs nog centraler komen te staan als de drijvende kracht achter de onderneming. Volgens De Buck laat de trend ook zien dat het businessmodel van fine dining op het hoogste niveau aan het veranderen is.

“Internationaal zie je dit al meer terug. Minder couverts, verhuizingen naar kleinere panden en daardoor persoonlijker en nog exclusiever, inclusief hogere prijzen. Ik ben benieuwd wat we daarvan gaan terugzien in Nederland. Hier eten is slechts weggelegd voor een kleine groep.” De Buck voorspelt dat we daarom de grootste groei gaan zien binnen het segment moderne fine dining.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Showw-in-Amsterdam
Restaurant Showw in Amsterdam

Betaalbare beleving

Simpson ziet daarnaast een herwaardering voor het middensegment. Volgens hem ligt hier de toekomst: “Veel gasten willen vaker uit eten zonder ook de rekening van het over de top interieur te willen betalen. De balans tussen goede kwaliteit en een redelijke prijs, daar draait het om. Met heel goed, lekker eten maak je dan het verschil.” Shared dining-restaurants, restobars en buurtcafés spelen hier volgens hem perfect op in.

De Buck is het met hem eens: “Een fijne sfeer, een goede prijs-kwaliteitverhouding, heerlijk eten, maar ook service met een hoofdletter. Gewoon terug naar wat de horeca in de kern is. Dat zoeken gasten en daar liggen kansen voor ondernemers.”

Als voorbeeld noemt ze duale concepten: “Een eetbar en restaurant onder één dak. Dat spreekt een breed publiek aan en maakt een horecazaak wendbaar in een tijd waarin de gast ook kritisch en budgetbewust is. Deze restaurants hebben persoonlijkheid en karakter. Het zijn zaken waar de chefs en ondernemers zelf graag zouden eten.”
 
*Tekst gaat verder onder de foto's van restobars Troef in Amsterdam (links) en Kiem in Rotterdam (rechts).
Troef_Entree Awards 2023_Best New Restobar_1 Café-Kiem-Rotterdam-interieur

Persoonlijke touch

Een persoonlijke benadering, dat tandje erbij, dát zoekt de gast. Bijdendijk: “Natuurlijk, het personeelstekort speelt nog steeds, maar jouw gast moet het gevoel krijgen dat hij welkom is én dat je hem graag terugziet.” Hij begrijpt wel dat sommige ondernemers kiezen voor minder avonden open, minder couverts en kleinere menu’s.

“Het maakt de gastbeleving authentieker terwijl je als ondernemer ook oog houdt voor de werk-privébalans van je team en daarmee je personeel behoudt.” De Buck vult aan: “Het welkom bij de deur. Die persoonlijke touch. Het draait om balans. Het gaat de gast niet alleen wat om wat hij op het bord krijgt, maar ook hoe hij zich als gast voelt in jouw zaak.”

Voorkom onverschilligheid, vervolgt ze. “Er is zoveel keuze op dit moment en de prijzen in de horeca (en voor alle andere leuke dingen in het leven) zijn een stuk hoger dan een paar jaar geleden, gasten mogen dan ook wat verwachten. Ze maken een bewuste keuze om bij jou te komen voor een fijne avond. Waardeer dat.”

Een andere opkomende trend die Simpson ziet is het vervagen van grenzen tussen dineren en uitgaan, waardoor ondernemers gasten langer aan zich kunnen binden. “Dertigers en veertigers zoeken een geweldige avond uit, maar hebben niet meer de behoefte om naar een nachtclub te gaan. Zij beleven een topavond als ze na een diner gewoon kunnen blijven zitten omdat de zaak transformeert. Van wijn kunnen ze over op cocktails, de muziek gaat iets harder en er ontstaat een fijne vibe.”

*Tekst gaat verder onder de foto van clubrestaurant Soulkitchen in Amsterdam.

Soulkitchen Amsterdam_1

AI als ondersteuning

Als we het over het personeelstekort hebben, zien de ondernemers alle drie de kansen die AI de horeca kan bieden. “AI is een gamechanger, vooral voor ketens en concepten”, meent Simpson. “Denk maar aan het menu-ontwerp of upselling, AI helpt praktisch foutloos. Het kan jouw team ondersteunen, maar het haalt de magie van een unieke plek niet in.” De Buck ziet vooral voordelen voor ondernemers bij het opzetten van een contentstrategie voor social media en mailings.

“En AI kan natuurlijk ook ondersteunend zijn in het maken van roosters of brainstormen over nieuwe recepten.” Ga letterlijk het gesprek aan met bijvoorbeeld een tool als ChatGPT, tipt ze.

“Vraag hoe jouw bedrijf ondersteund kan worden en maak daarna een deep dive in specifieke onderwerpen. AI is zo goed als de prompt die je erin stopt. Met een beetje nieuwsgierigheid en een kritische blik ontdek je snel hoe je de tools optimaal inzet.” Bijdendijk vult aan: “Gebruik AI om je zaak efficiënter te maken, maar blijf authentiek. Horeca draait uiteindelijk om menselijke interactie.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Groei van de gastrosnack

  • “De snackkaart met ‘gastrosnacks’ en shareable voorgerechten wordt nog belangrijker. Gasten gaan niet altijd meer voor de klassieke drie gangen. Nu zie je vooral huisgemaakte frikandellen, kaassoufflés en kroketten met mooie lokale ingrediënten bij de gastrobar style zaken.”
  • “De smaken swicy (sweet en spicy) en swalty (salt en sweet) gaan we meer zien, ook op bijvoorbeeld sandwiches en pizza’s.” 
  • “Wat in Nederland nog van de grond moet komen zijn de moderne internationale eethuisjes en crossovers van internationale restaurants en bijna retro-concepten, zoals een Thaise diner in New York bijvoorbeeld. Of een Chinees restaurant in een ouderwets bruin café.”
Bron: Anne de Buck

Over de ondernemers

Anne de Buck

Anne de Buck is eigenaar van het platform Your Little Black Book. Hierop deelt zij persoonlijke tips en ervaringen over de horeca in Amsterdam en andere (internationale) steden, reis- en lifestyle tips.

Topondernemers-voorspellen-Anne-de-Buck

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk is executive chef bij RIJKS*, Wils* en Wils Bakery Café (allemaal Amsterdam) en ondernemer. Daarnaast is hij schrijver van boeken en heeft hij een wekelijkse rubriek in Het Parool. 

Joris-Bijdendijk

Ron Simpson

Ron Simpson is creatief ondernemer, inspirator en veelgevraagd spreker. Hij is onder meer de oprichter van The Avocado Show. Zijn laatste avontuur is Skybox in de A’DAM Toren in Amsterdam; een masterclass academy.

Ron-Simpson-horecaondernemer

Artikel delen