In Groningen openden afgelopen jaar een aantal nieuwe horecazaken en er komt deze herfst nog een enorme zaak bij. Van het nog te openen Wijck en een gezellige restobar tot Afrikaans vegan minirestaurant: deze zes hotspots wil je bezoeken.
Op de Grote Markt opent dit najaar mega-horecazaak Wijck. Het restaurant komt in het pand van Merckt en zal bestaan uit 4 (!) verdiepingen. Zo komt er een all day-café op de begane grond, een bistro op de eerste verdieping en bars met karaokeplekken in de kelder. Genoeg te doen en te ontdekken dus. Wijck is een initiatief van The Boilermaker Group en Maripaan Horeca (Paul Papo, Peter Torenbosch, Kim Leij, Lennart Deddens, Kristiaan Capelle, Max Papo).
Maak kennis met Bar Frans aan de Grote Markt: een restobar waar je meerdere gerechtjes bestelt, die je deelt met je tafelgenoten. Kies bijvoorbeeld oesters, uiensoep of steak tartaar en nip ondertussen van lekkere wijnen. Eigenaren Robert Jan Osinga en Arne Dijkstra wilden vooral dat Bar Frans toegankelijk is voor iedereen en volgens ons is dat goed gelukt.
Op de plek waar voorheen Bistro Basta zat, opende in maart 2024 Brasserie Flair. Deze wijn- en eetgelegenheid zat eerst in Gasselte, maar Tessa Buikema en haar dochter Manon verruilden Drenthe voor Groningen. Aan de voorkant staat Tessa als gastvrouw en aan de achterkant Manon als chef-kok. Op het menu vind je een uitgebreid aanbod van borrelhapjes, sushi en allerlei andere gerechten als steaktartaar, geitenkaassalade en coq au vin.
Fankaasoo is een vegan minirestaurant en afhaalzaak ineen. Het komt uit de koker van Kee Terpstra die het restaurant opende, naast haar cateringzaak, met haar Gambiaanse vriend Modoulamin. Voor de gerechten gebruikt Terpstra oude familierecepten van haar vriend en haalt ze inspiratie uit de Afrikaanse, Midden-Oosterse en mediterrane keuken. Baobab juice, Jollof rice, Batansee … je proeft het hier allemaal in kleine gerechten die je deelt met gezelschap, want dat is volgens Terpstra héél goed om te doen.
Echte Napolitaanse pizza’s, maar dan in Groningen: je vindt het bij Taranté 081. De uit Napels afkomstige beste vrienden Michele Costagliola en Roberto Basile laten gasten hier kennismaken met de traditionele Italiaanse kookwijze. Deeg laten ze bijvoorbeeld 24 tot 36 uur rusten zodat het luchtig en licht verteerbaar wordt. Ingrediënten importeren ze uit Italië, het liefst met een DOP-keurmerk. Kies voor antipasti, pizza’s of pasta’s en ervaar een stukje Italië in Groningen.
Na jarenlang restaurant Eetwaar gerund te hebben, vonden Pim en Marieke Wiegman het tijd voor een nieuw concept op dezelfde plek. Het werd Café Lily, een laagdrempelig buurtrestaurant waar veel producten zelfgemaakt worden: van patat en mayo tot bouillon en kroketjes. Ook fijn: er is een all day-menukaart. Heb je dus om 12.00 uur zin in een ribeye of linguini met kokkels? Dan kan dat gewoon, top!