Onlangs opende Riot Restobar in Amsterdam, bij het Conscious Hotel Amsterdam City, op de plek waar voorheen café Moer gevestigd was. Marco Lemmers is de eigenaar van Conscious Hotels. Het thema van het nieuwe shared dining-restaurant? Aardappelen! Het restaurant is een eerbetoon aan de opstand van Jordanese vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat de geschiedenisboeken inging als het Aardappeloproer. We spraken met restaurantmanager Laura Estévez over dit rebelse restaurant.
Tekst: Sanne Lafleur
“Voorheen bevond zich op deze locatie Restaurant Moer en later café Moer. Het was én is een mooie ruimte op een toffe plek, maar het was tijd voor verandering. De exacte bestemming van de locatie was nog onduidelijk. Het kon echt nog gaan van een pannenkoekenhuis tot aan een sushirestaurant. Wat wel vaststond, was dat het nieuwe concept moest aansluiten bij de duurzame visie van Conscious Hotels, maar tegelijkertijd moest het een zelfstandig restaurant worden met een buurtfunctie.”
*De tekst gaat verder onder de foto
“Uiteindelijk is het concept van Riot Restobar ontstaan uit een uit de hand gelopen grap. De toenmalige chef van café Moer maakte een gerecht met krokante aardappelen voor op de zomerkaart. Dat was zó lekker dat toen ik de menukaart aan het uittypen was, zei: 'Die zijn zo lekker, die verdienen eigenlijk een eigen restaurant'. Zodoende hebben we de hele dag gepraat over wat je wel niet allemaal met aardappel kunt doen en dat het bijzonder is dat aardappelen in vrijwel alle wereldkeukens voorkomen. Daarbij is aardappel ook nog een duurzaam en lokaal product dat past bij Conscious Hotels. Dus uiteindelijk dachten we: we moeten hier iets mee doen.”
“De naam is een eerbetoon aan een stukje Amsterdamse geschiedenis dat niet veel mensen kennen, namelijk het Aardappeloproer tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het jaar 1917 ontstond er een opstand vanwege voedseltekorten in Amsterdam. Aardappelen waren schaars, maar op een dag lag er een schip vol aardappels aan de Prinsengracht in de Jordaan. Woeste Jordanese vrouwen gingen de straat op om hun deel van de aangevoerde aardappelen op te eisen die oorspronkelijk bestemd waren voor het leger. Riot vonden we een passende naam voor een Amsterdamse zaak: een beetje rebels maar het staat tegelijkertijd voor verbinding. Als je dit vertaalt naar het restaurant, willen we dat Riot een laagdrempelige ontmoetingsplaats is voor hotelgasten, buurtbewoners en dagjesmensen en een brug slaan tussen verschillende gemeenschappen.”
*De tekst gaat verder onder de foto's
"We zijn zeven dagen per week open voor ontbijt, lunch en diner. In de avond bieden we een shared dining-menu aan, waarbij aardappel in verschillende vormen een prominente rol speelt. Denk aan aardappelbrood, pommes Anna, aardappelkroketjes, en ga zo maar door. Op de ontbijt- en lunchkaart staat aardappel ook centraal, met gerechten zoals zoete aardappelpancakes en Hash Browns."
"Daarnaast hanteren we een 80/20 principe, waarbij minimaal 80% van de kaart vegetarisch of plantaardig is en 20% vlees en vis betreft. Deze vlees- en visopties hebben altijd een duurzaam verhaal. Ook richten we ons op lokale en seizoensgebonden groenten. We willen ons namelijk niet beperken tot alleen aardappelen, dus andere knolgewassen zoals bloemkoolgerechten, maar ook groene salades en geroosterde aardperen, staan ook op het menu. Casper Pereboom, voormalig chef van The Lobby Nesplein, staat in de keuken en is degene die de gerechten realiseert."
*De tekst gaat verder onder de foto
"Ook het drankenmenu is geheel in stijl. Naast diverse (natuur)wijnen en speciaalbieren serveren we ook cocktails met aardappel. Ook hebben we ons eigen bier gemaakt met Gulpener met de naam: 'I predict a Riot!'. Natúúrlijk zit ook hier aardappel in. Een leuk detail op de drankenkaart is het 'opstootje', bestaande uit een glaasje Jajem Jenever en een glaasje van ons eigen aardappelbier, een twist op het traditionele 'kopstootje'."
*De tekst gaat verder onder de foto's
"We hebben samengewerkt met Maureen Woudstra van Studio Matiik voor het interieurontwerp. Vanwege het industriële karakter van het pand, had Café Moer een nogal hoekige uitstraling. Om een zachter, warmer en vrouwelijker geheel te creëren, hebben we ronde vormen toegevoegd aan het interieur. Ook kozen we voor warme kleuren zoals terracotta en roestbruin, die de kleuren van aardappels weerspiegelen. We hebben ook de straatelementen geïntegreerd, zoals twee grote graffitiwanden, waarvan één op een bakstenen muur. Ook de grote donkeroranje neonbuis in het midden van de zaak en de bar vormen zijn eyecatchers. Bovendien zijn er Amsterdamse accenten toegevoegd, zoals de Jordanese gordijnen en oude lampenkappen."
"Het interieur weerspiegelt dus drie hoofdthema's: aardappel, straat en Amsterdam. Bovendien is bijna alles geüpcycled, gerecycled of duurzaam verkregen. Elk element, van tegels tot verf en kussens, wordt onderworpen aan een duurzaamheidstoets. Zo is de bar gemaakt van afgekeurde bakstenen. Ook hebben we enkele items uit het oude interieur hergebruikt."