Capital C, een creatieve eventlocatie in Amsterdam, opende vorig jaar het ‘art design restaurant’ Capital Kitchen. Zodra je het kunstzinnige restaurant binnenloopt, beland je meteen in een kunstatelier. Het design bedacht kunstenaar en stijlicoon Maarten Spruyt. Hij creëerde het interieur volledig naar zijn eigen visie. Andere collegacreatieven, waaronder kunstenaar Joep van Lieshout, hielpen Spruyt bij het voltooien van zijn project.
Foto's: Inga Powilleit
Het uitgangspunt van Capital Kitchen is om meer ruimte over te laten voor kunst. Het was een behoorlijke uitdaging, want de beschikbare muurruimte is beperkt. Dit inspireerde Spruyt om terug te gaan naar de eerste principes, het innerlijke zelf. Hij koos voor betonnen pilaren, witte muren en roestvrijstaal. De zalmroze trap van Bas van Tol werd het middelpunt van het restaurant. De stoelen met unieke rugleuningen ontwierp kunstenaar Maarten Baas. Designlabel Lensvelt maakte de stoelen en de exclusieve tafels met poten in organische vormen.
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Het thema van het innerlijke zelf is ook doorgevoerd in de meubels. Spruyt vertelt: “Vanaf het moment dat je een menu leest, worden neuronen in je hersenen geactiveerd. Dit wilde ik vormgeven in de tafelbladen. En terwijl je eet, zijn je speekselklieren actief, dus die schoonheid wilde ik ook op een paar tafels uitbeelden.” Het resultaat is tafelbladen met sterk uitvergrote afbeeldingen van menselijke organen op cellulair niveau.
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Van een groot skelet tot een gesmolten discobal: op elke plek ontdek je weer iets interessants. Zo verzorgde Tiago Rosado de technische productie van prints, ligt er op de balustrade een gesmolten discobal van ontwerperscollectief Rotganzen en creëerde Jan Eric Visser organische kunstwerken van huishoudelijk afval. Esther Hoogendyk zette betonnen creaties neer die moeder natuur levendig in de kijker zetten. ‘The Creature’ is van Lieshouts skelet dat symbool staat voor het innerlijke zelf.
Er was ook een duidelijke vraag naar lokaal geproduceerde en duurzame gerechten. Zo komen de kroketten komen van Patisserie Holtkamp, de thee van Kruidenthee Amsterdam en de noten van Gotjé. Met welk product of ingrediënt het restaurant ook werkt, het is allemaal afkomstig van lokale producenten.