Chefs uit Azië halen moeilijker: 'Toekomst Aziatische restaurants onzeker'

Aziatische koks - Toekomst Aziatische restaurants onzeker - Hoofdfoto

Chefs uit Azië halen moeilijker: 'Toekomst Aziatische restaurants onzeker'

Onlangs verviel het ‘wokakkoord’, een wet die regelde hoe Aziatische restaurants specialiteitenkoks uit China, Japan, India of andere Aziatisch landen naar Nederland konden halen. Met de nieuwe regeling per 1 juli 2024, vervalt deze uitzondering op de algemene arbeidsmigratieregels. Aziatische restaurants vrezen een kaalslag. “Kunnen we voldoende Aziatische chefs krijgen om te overleven?”

Tekst: Niels van Laatum

Sinds 1 juli zijn de functie-eisen voor Aziatische chefs gelijkgesteld met die van alle koks wereldwijd. Wil je als Aziatisch specialiteitenrestaurant een nieuwe chef, dan ben je verplicht eerst in Nederland, de EU of Zwitserland te zoeken. En dan komen voor de letter der wet dus ook onopgeleide koks in aanmerking, want het idee van de overheid is dat ‘de chef in drie tot zes maanden getraind kan worden tot Aziatische specialiteitenkok’.

Liping Lin is directeur van VCHO, de grootste brancheorganisatie voor Chinese-Aziatische horecaondernemers in Nederland. “Bij het idee om niet-Aziatische chefs op te leiden, zijn stelselmatig de functie-eisen buiten beeld gelaten. Op basis van een advies van het ministerie van SZW, waarvoor nooit ons advies of onze mening is gevraagd. Dat zou na de toeslagenaffaire wel moeten gebeuren. Zo kwam er een rapport waar wij nooit inzage in hebben gehad.”

Verder lezen?

Meer over de toekomst van Aziatische restaurants lees je via de Entree Digitaal App. Verder lees je nog meer exclusieve artikelen, die alleen beschikbaar zijn voor Entree-abonnees. 

Ga naar Entree Magazine Digitaal

Artikel delen