De 10 beste restaurants van Utrecht op een rij

10 beste restaurants van Utrecht volgens Michelin

De 10 beste restaurants van Utrecht op een rij

Utrecht staat niet langer alleen bekend om haar eeuwenoude grachten en historische charme; tegenwoordig staat gastronomisch genieten eveneens centraal. Het aantal restaurants groeit flink en Michelin heeft ook nieuwe restaurants uit deze stad opgenomen in de gids. Dit zijn volgens Michelin de 10 beste restaurants van Utrecht.

1. Heron*

In een rustige woonwijk in het centrum van Utrecht bevindt zich restaurant Héron, herkenbaar aan het logo met een reiger. Net zoals de reiger zijn voedsel uit de buurt haalt, werkt Héron op dezelfde wijze. Hier geniet je namelijk van culinaire creaties bereid met ingrediënten van lokale bodem. Op het menu staan onder andere gerechten met prei, paprika en spruitbloem, of zoete aardappel met boekweit en boerenkool. Het restaurant heeft een groene Michelinster en een Bib Gourmand.


2. Karel 5*

Restaurant Karel 5 is gevestigd in het iconische Grand Hotel Karel V in een middeleeuwse eetzaal. Het interieur is chique en stijlvol. Voor het restaurant vind je een groot terras dat uitkijkt op de fontein. Aan het roer staan chef de cuisine Leon Mazairac en sous-chef Jent van Capelle. Op het menu staan gerechten als Noordzeekrab met Osietra kaviaar, en wild zwijn met zwezerik en truffel. Karel 5 werd afgelopen Michelinuitreiking bekroond met een Michelinster.


3. Maeve*

Gelegen aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht, schittert restaurant Maeve*. In 2021 openden chef Tommy Janssen en maître Vera Voorend dit fine-dining restaurant in een karakteristiek Utrechts Rijksmonument. Het interieur straalt elegantie uit, en de open keuken is dé eyecatcher van de zaak. De keuken wordt getypeerd door lokale, verse en duurzame ingrediënten met een verfijnde twist. Op het menu staat onder andere gelakte zwezerik met gerookte paling en kervelwortel, en langoustine met Peruaanse chilipeper, dragon en gele biet. Michelin heeft Maeve* in 2023 bekroond met een ster.

4. Restaurant Blauw

Aan de Springweg in Utrecht huist Restaurant Blauw, een culinaire Indonesische smeltkroes. Hier worden authentieke ingrediënten gecombineerd met traditionele bereidingswijzen, maar altijd op eigentijdse wijze. Op de kaart staan traditionele gerechten als saté van geit en gado gado. Het menu bevat 30% vegetarische of plantaardige opties. Naast Utrecht heeft Restaurant Blauw ook een vestiging in Amsterdam.


5. Brasserie Goeie Louisa

Michelin: 'Brasserie Goeie Louisa is gehuisvest in een voormalig klooster. Gelukkig merkt u niets meer van die soberheid uit het verleden, behalve dan in het prettige vleugje geschiedenis dat het pand karakter geeft. Hedendaagse keuken op een klassieke basis.' Aan het roer staat chef-kok Jules Borninkhof. Hij bereidt klassieke gerechten met seizoensgebonden ingrediënten, vaak uit de eigen regio. Op het menu staan gerechten als kweepeer met kardemom, karnemelk en ontbijtkoek, en kabeljauw met pompoen, prei en Hollandse garnalen.

 

6. Bistro Madeleine

Vlakbij de Dom bevindt zich Bistro Madeleine, een charmante Franse bistro. Gasten kunnen hier genieten van lunch, borrels of een uitgebreid diner. Chef Rik de Jonge bereidt klassieke Franse bistrogerechten met een eigentijdse twist, waarbij dagverse seizoensproducten worden gebruikt. Van brioche met steak tartaar tot escargots en van côte de boeuf tot Baskische bloedworst van de plancha: alles op je bord is herkenbaar, en de smaken zijn in balans. Het interieur sluit naadloos aan op het concept met authentieke houten tafeltjes, warme kleuren en prachtige sfeerverlichting van retro lampen. 'Geen stoffig decor, maar een bistro-interieur versie 21ste eeuw', aldus Michelin.

 

7. Concours

Restaurant Concours bevindt zich in het bruisende centrum van Utrecht, aan de Biltstraat. Chef-kok Alex Zeelenberg staat aan het roer van dit Franse restaurant. Hij maakt gebruik van verse ingrediënten uit de stadstuin, producten van de markt en dagelijkse visvangst. Gasten hebben de keuze uit 3, 4, 5 of 6 gangen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het restaurant. In 2019 onderging de keuken een renovatie: deze is nu uitgerust met een warmtepomp en werkt volledig zonder gas. Hiermee is Concours het eerste restaurant in Utrecht dat klimaatneutraal kookt. Onlangs heeft Restaurant Concours een wine & foodbar geopend: Café Concours. Deze bar bevindt zich naast het restaurant.


8. Hemel & aarde

Restaurant Hemel & Aarde huist in het voormalige Polman’s Huis, onder hetzelfde dak als Hotel The Nox. Het interieur heeft een wauw-effect: veel spiegels, ornamenten, twee grote bars en wisselende projecties op het plafond. Chef-kok Rene van der Weijden: 'We koken met respect voor de natuur en gebruiken daarnaast gezond boerenverstand. We maken gebruik van regionale producten en natuurlijke processen, zoals fermentatie. We houden van een mooi stukje vlees of vis in het menu, maar focussen ons op groente. En de producten die we gebruiken, verwerken we tot het laatste restje.'


9. Restaurant 273

Restaurant 273 bevindt zich aan de Oudegracht op nummer 273 en ontleent zijn naam aan het huisnummer. Het interieur is ontworpen door chef-kok Tommy den Hartog en zijn partner Gyöngyi Peijnenburg. Een opvallend element is de koperen bar met een wit marmeren blad en ingebouwde wijnkoelers. De keuken van 273 heeft de klassieke Franse keuken als basis, aangevuld met internationale smaken en moderne kooktechnieken. Volgens Tommy den Hartog is zijn menu een wereldreis: 'Elk gerecht neemt je mee naar een nieuw land. Ik was meermalen in Azië en verwerk graag Aziatische invloeden in de gerechten. De steak tartaar van Hollands melkrund met sambai, uienolie en shisopurper is daar een mooi voorbeeld van.'

 

10. Wilhelminapark

Het terras van Restaurant Wilhelminapark, gelegen in het hart van het Utrechtse Wilhelminapark, biedt een prachtig uitzicht op de vijver en het weelderige groen. Chef-kok Bart Bootsma en zijn team presenteren wekelijks nieuwe gerechten, waarbij klassieke Franse gere de boventoon voeren. Van zacht gegaarde roggevleugel tot gelakte kalfszwezerik, elk gerecht getuigt van culinaire expertise. Michelin: 'De chef overtuigt zowel met een eerder klassiek visgerecht dat wordt begeleid door een rijke beurre blanc als een steak tartaar met Aziatische allures. Het begeleidende wijnverhaal boeit evenzeer.'

Artikel delen