Vanmiddag werd de nieuwe Gault&Millau Gids 2023 gelanceerd in Tivoli Vredenburg Utrecht. Alle restaurants met 16 of meer punten werden gezamenlijk op het podium gehuldigd indien hun scores waren gestegen. Van deze zeventien restaurants stegen Julemont** in Wittem en De Nieuwe Winkel** in Nijmegen met 1,5 punt het meest.
Openingsbeeld: gerecht van De Nieuwe Winkel in Nijmegen
Julemont** in Wittem (17|20) en het volledig plantaardige restaurant De Nieuwe Winkel** in Nijmegen (16,5|20) zijn met een stijging van 1,5 punt de grootste stijgers van het jaar 2023. Hierna volgen Brut172** in Reijmerstok (18,5|20), Aan de Poel** in Amstelveen (17|20) en De Kas* in Amsterdam (16|20) met een stijging van 1,0 punt.
Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland: "Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen. Dit jaar geeft de bewegende kwaliteit van de Nederlandse gastronomie uitstekend weer, met maar liefst 75 nieuwe adressen en meer dan 125 restaurants met een stijgende score.
Hieronder zijn alle restaurants met 16 of meer punten die een stijgende score hebben weergegeven:
Veel nieuwe restaurants hebben afgelopen jaar hun deuren geopend. De onderstaande nieuwe restaurants zijn opgenomen in de Gault&Millau Gids van 2023. Yano in Rotterdam en SAAM in Amstelveen zijn beide bekroond met een score van 14,5. Dit betekent dat deze restaurants de twee hoogste nieuwkomers zijn en hiervoor de Gault&Millau Award 'Hoogste Nieuwkomer van het Jaar mochten ontvangen.
Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de compactere gedrukte editie met enkel restaurants met 16 punten of meer 74 Nederlandse restaurants, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Daarnaast is de selectie van meer dan 850 restaurants en hun score online te vinden op de website Gault&Millau.