

Dutch Cuisine: wat is het en welke restaurants zijn een bezoek waard?
Steeds vaker kiezen chef-koks ervoor om lokaal in te kopen en met de seizoenen mee te koken. De Dutch Cuisine is populair, maar wat betekent het nu eigenlijk? En welke restaurants doen het al? In dit artikel lees je er alles over én zetten we zes Dutch Cuisine-restaurants op een rij.
Tekst: Madelief de Weerd
Foto: Gerecht van Triptyque, Wateringen
Wat is dutch cuisine?
Dutch Cuisine staat voor de Nederlandse keuken en eetcultuur. Traditionele Nederlandse gerechten zijn eenvoudig (denk aan stamppot of erwtensoep), maar afgelopen jaren ontwikkelde de Nederlandse keuken zich echter in een razendsnel tempo. De stamppotten en erwtensoepen maakten plaats voor fine dining-gerechten. Nederlandse chef-koks kwamen met innovatieve en creatieve interpretaties op traditionele gerechten. Hierbij speelt duurzaamheid en het gebruik van lokale producten een belangrijke rol.
Ook werd stichting Dutch Cuisine opgericht in 2015 die als doel heeft om de Nederlandse eetcultuur op de kaart te zetten. De stichting werkt samen met producenten, retailers en (bekende) chef-koks om de Nederlandse keuken uit te dragen in binnen- en buitenland. Restaurants die aangesloten zijn bij de stichting kopen lokaal in, koken met de seizoenen mee en hebben een menu volgens het 80/20-principe. 80% groente en 20% vlees of vis.
5 dutch cuisine restaurants in Nederland
In Nederland zijn er meerdere restaurants te vinden waar gasten de Dutch Cuisine proeven. Deze zaken zijn ook aangesloten bij stichting Dutch Cuisine Wij zetten hieronder vijf bekende zaken op een rij. Van een sterrenzaak tot gezellige brasserie: lees mee!
1. Brasserie Carstens in Amsterdam
Brasserie Carstens is gevestigd pal tegenover Amsterdam Centraal Station. De chef neemt gasten mee op reis door Nederland met dagverse producten en innovatieve creaties. Carstens werkt uitsluitend met duurzame leveranciers en biedt maandelijks, wekelijks en zelfs dagelijks nieuwe gerechten op het menu, gebaseerd op seizoensgebonden producten.
In ons artikel 'Brasserie Carstens bijna open: reis door Nederland met duurzame koksvisie' lees je meer over dit restaurant.
2. De Nieuwe Winkel** in Nijmegen
De Nieuwe Winkel**, een tweesterrenrestaurant gevestigd in Nijmegen, is meerdere malen door We're Smart World uitgeroepen tot het beste groenterestaurant ter wereld. Eigenaar Emile van der Staak, die bekendstaat als de groente-expert van Nederland, leidt het restaurant dat gevestigd is in het souterrain van een historisch weeshuis in het stadscentrum. Bij De Nieuwe Winkel wordt elk seizoen een nieuw menu gepresenteerd.
3. Boompjes in Overloon
In 2018 opende Jaap Volman restaurant Boompjes in Overloon. Daarvoor was hij zeven jaar werkzaam bij Dutch Cuisine-restaurant Bolenius* in Amsterdam. In de keuken van Boompjes werkt Volman met zoveel mogelijk lokale seizoensproducten. Gasten kiezen tussen verschillende gangenmenu’s met groente in de hoofdrol. Al dat groen komt trouwens ook terug in het interieur: van het plafond en de muren tot de stoelen.
4. Bolenius* in Amsterdam
Bolenius* is gevestigd op de Zuidas in Amsterdam en noemt zichzelf het vlaggenschip van de Dutch Cuisine. Chef-kok Luc Kusters gebruikt voor de gerechten groenten uit zijn eigen moestuin. De zaak ontving naast de Michelinster ook een groene ster.
5. Triptyque* in Wateringen
Restaurant Triptyque in Wateringen heeft naast de reguliere Michelinster óók een groene ster en is van chef-kok Niven Kunz en zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz. Het menu wordt geleid door de 80/20-filosofie. 80 procent groente en 20 procent vlees en vis.
In het artikel Niven en Virginie Kunz van Triptyque: 'Groene Michelinster is alles waar wij voor staan' lees je meer over de zaak.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen