Edwin Kats gooit roer om bij Noble in Den Bosch: ‘Terug naar de basis’

Noble Gastro House in Den Bosch
Gepubliceerd op: 8 april 2025

Edwin Kats gooit roer om bij Noble in Den Bosch: ‘Terug naar de basis’

Een nieuwe naam, een nieuw concept en een nieuwe chef. Voormalig sterrenrestaurant Noble in Den Bosch van patron cuisinier Edwin Kats heet vanaf nu Noble Gastro House, met minder complexe gerechten, een sympathieke prijsstelling, een lossere sfeer én met Lars Albers (ex-Vigor*) als nieuwe chef de cuisine. “De gast bepaalt het ritme van de avond.”

Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Peter Hermeling, Bluemonque Creatives
Openingsfoto: Patron cuisinier Edwin Kats, chef de cuisine Lars Albers en souschef Thijs Griffioen

Toegankelijker concept

Patron cuisinier Edwin Kats verloor in april 2023 zijn Michelinster met restaurant Noble in Den Bosch. Na een periode van zelfreflectie, een grondige SWOT-analyse en feedback van gasten werd alles tegen het licht te houden. Ze stonden voor een keuze: een laagdrempeliger concept introduceren of na een restyling de Michelinster proberen terug te winnen.

Het werd na overleg met de keukenchefs de laatste optie, maar nadat afgelopen jaar zowel de souschef als de chef het restaurant verliet, was het tijd om terug naar de tekentafel te gaan. Kats besloot alles los te laten en samen met chef Lars Albers een toegankelijker concept te starten onder een nieuwe naam: Noble Gastro House.

'We willen een thuisgevoel creëren, het hoeft niet zo stijf meer'

'Gast bepaalt het ritme'

“Het wordt allemaal wat losser, met sympathieke prijzen”, licht Kats de koerswijziging toe. “Een vijfgangenmenu kost nu bijvoorbeeld zeventig euro. Gasten kunnen vanaf 12.00 uur terecht voor lunch, maar ook voor een bite of borrel aan de bar en uiteraard een diner. De kaart wordt kleiner en wisselt regelmatig. Het hoeft ook geen avondvullend menu meer te zijn, je kunt ook alleen een hoofdgerecht met een glas wijn bestellen. De gast bepaalt het ritme van de avond.”

Ze hebben verder ook de wijnkaart flink aangepakt, zegt Kats. “We hebben nu ruim zestig mooie wijnen tot 65 euro, dat waren er voorheen misschien 25. We willen gasten tegemoet komen om op topniveau te eten, maar voor betaalbaardere prijzen. Kijk naar Amsterdam, daar heb je Troef, Bisous, Badhuis – dat zijn hele leuke zaken met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daar willen we naartoe, meer beleving creëren.”

Daarvoor is ook het interieur iets aangepast. Het was volgens Kats iets te steriel, er zit nu meer kleur en sfeer in. “We willen een thuisgevoel creëren, het hoeft niet zo stijf meer. Je moet na je werk lekker hier aanschuiven. We noemen het ook Gastro House – alsof je bij ons thuis eet.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Restaurant Noble Gastro House
Chef de cuisine Lars Albers en gasten van Noble Gastro House

Lars Albers nieuwe chef de cuisine

Edwin Kats en chef de cuisine Lars Albers werkten al eerder samen, bij de start van Noble in 2013. Na zes jaar opende Albers Vigor in Vught, kookte ook daar al snel een Michelinster, maar moest vorig jaar de deuren sluiten om een faillissement te voorkomen. Nu bundelen ze dus opnieuw hun krachten bij Noble Gastro House. “We gaan een soort Noble 3.0 neerzetten”, zegt Kats. “We koken nog steeds op een bepaald niveau, dat verleer je niet. Het voelt weer als vanouds, alsof hij niet weg is geweest.”

Hij vervolgt: “Toen we begonnen met Noble was het meer het concept zoals we dat nu weer hebben. Na het krijgen van de ster zijn we denk ik toch te veel naar de maatstaven van Michelin gaan koken. Gasten verwachten amuses, friandises, linnen op tafel – je gaat concessies doen. Dat hadden we achteraf niet moeten doen. Nu gaan we weer terug naar de basis.”

*Tekst gaat verder onder de foto's en grijs kader

Gerecht Noble Gastro House Gerecht Noble Gastro House (2)

Edwin Kats en Lars Albers

Edwin Kats behaalde als jongste kok ooit de titel SVH Meesterkok. Hij was chef van De Swaen* in Oisterwijk en behaalde twee sterren bij La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam. Na een aantal jaren in Libanon en China opende hij in 2013 Noble in Den Bosch en in 2018 Noble Kitchen in Cromvoirt, dat sinds 2020 bekroond is met een Michelinster.

Lars Albers kookte drie jaar als souschef bij François Geurds in Rotterdam en kookte zes jaar één ster als chef de cuisine bij Noble. Hij bouwde zijn carrière op in de keukens van De Librije*** (Zwolle), Prinses Juliana (Valkenburg), Cordial (Oss) en De Kersentuin in Amsterdam. In 2020 opende hij Vigor in Vught dat al snel werd bekroond met een Michelinster, maar in 2024 moest sluiten.

Gasten willen meer keuze

Een van de belangrijkste redenen voor de omslag is dat de vraag van de gast verandert, zegt Kats. “En daar willen we op inspelen. Gasten hoeven niet meer de hele avond aan tafel te zitten en vinden de prijzen op Michelin-niveau te heftig worden. Ze willen meer zelf de keuze hebben om te bepalen hoe lang ze eten, wat ze eten en hoeveel ze uitgeven. Je merkt dat veel fine dining-restaurants het er moeilijk mee hebben. Vigor in Vught is dicht, De Rozario in Helmond gooit z’n concept om, maar ook Graphite in Amsterdam is omgevallen.”

'De vraag van de gast verandert, daar spelen we op in'

Er zijn best veel zaken die op een omslagpunt staan, denkt Kats. Alleen veel ondernemers durven de stap volgens hem (nog) niet te nemen. “Ik ben inmiddels wat ouder en doe het nu wel. Ik heb mijn hele leven in sterrenzaken gewerkt en we hebben met mijn andere restaurant Noble Kitchen in Cromvoirt natuurlijk nog altijd een Michelinster. Dat ligt hier maar zes kilometer vandaan, nu hebben gasten echt twee verschillende concepten waar ze uit kunnen kiezen.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Restaurant Noble Gastro House (3) Restaurant Noble Gastro House (2)-1


Ambities

Het nieuwe concept draait nu een paar weken en de eerste reacties zijn erg positief, ervaart Kats. “We krijgen hier heel veel energie van en de gasten vinden het leuk, dat motiveert enorm.” Met twee topchefs aan het roer komt wellicht ook weer een Michelinster in het vizier. Wat zijn de ambities? Kats lacht: “Ik snap de vraag. Natuurlijk, we zijn chefs die hebben bewezen op sterrenniveau te kunnen koken, maar dat is verder aan Michelin. Maar, om op je vraag in te gaan, het een sluit het ander niet uit. Je ziet het aan zaken zoals Zoldering of De Juwelier in Amsterdam: zij hebben een laagdrempeliger concept én een Michelinster. Als de kwaliteit goed is, is alles mogelijk. Maar laat ons eerst maar gewoon lekker koken voor veel gasten. Er is voor een chef niets leukers dan een volle zaak.”

Noble Gastro House Presents

Elke twee maanden gaan Edwin Kats en Lars Albers hun passie delen tijdens Noble Gastro House Presents. Kats: “We gaan leuke events organiseren. Bijvoorbeeld een week koken met de Green Egg, met een workshop erbij. In september komt er een week die in het teken staat van oesters en bubbels, of, afhankelijk van het seizoen, asperges en kreeft. Maar het kan ook zijn dat Lars een week lang drie gerechten van Vigor op de kaart zet. Of dat we een mooi wilddiner organiseren, waarbij een jager vertelt over het schieten van wild.”

Artikel delen