Het Maashotel in Broekhuizen maakt doorstart: 'Ambitie voor fine dining'

Jan Westerbeek en chef James Marlos

Het Maashotel in Broekhuizen maakt doorstart: 'Ambitie voor fine dining'

De nasleep van corona bezorgde het Maashotel in Broekhuizen vorig jaar een faillissement. Met een nieuwe eigenaar maakt het idyllisch gelegen hotel-restaurant een doorstart onder leiding van de zeer ervaren Jan Westerbeek. Een van de ambities is het restaurant op fine dining-niveau te brengen. Met deelname aan de Beer & Food Challenge op BBB Maastricht willen Westerbeek en chef James Maros laten zien waartoe Het Maashotel in staat is.

 

Openingsfoto: Jan Westerbeek (links) en James Maros (rechts)

Jan Westerbeek, SVH Meestergastheer, heeft al een horecaleven achter zich. Zijn carrière liep langs alle typen horecazaken, van pannenkoekenrestaurants tot sterrenzaken. Onder de aansprekende namen onder andere De Echoput en Chateau Holtmühle.

Hij is verantwoordelijk voor het hotel en het bijbehorende restaurant, dat (nu nog) de naam van het hotel draagt. Aan de overkant van het weggetje naar het pontveer staat appartementencomplex Bij Christoffel waarin ook een restaurant is gevestigd. Ook dit valt onder verantwoordelijkheid van Westerbeek.

Toplocatie

Wat bij binnenkomst opvalt is het zeer vriendelijke en jonge personeel, vrijwel allemaal medewerkers uit de directe omgeving die hier graag willen werken. Er is ook een medewerker die helemaal uit Voorthuizen komt en alleen in het weekend naar huis gaat. De locatie is fantastisch met een prachtig uitzicht op de Maas. Voor de gasten is het prachtige terras een fijne plek om te eten en te drinken. Aan de overkant zie je de Hertog Jan brouwerij liggen, terwijl de hele dag wandelaars en fietsers met de pont op en neer gaan.

Westerbeek heeft echter weinig tijd om van het uitzicht te genieten, want aan hem de taak om alles weer op te starten. "Ik heb veel gesprekken met toeleveranciers die natuurlijk niet fijn uit het faillissement zijn gekomen en toch wil je weer met elkaar verder. Er was uiteraard ook een heel nieuw team nodig en er moest in de keuken het nodige gebeuren."

*De tekst gaat verder onder de foto. 

Het-Maashotel-in-Broekhuizen

Fine dining

Om de fine dining ambities van het restaurant waar te maken, ging Westerbeek in zee met ZZP chefkok James Maros. Hij heeft inmiddels het menu aangepast en de recensies zijn lovend. De vacature van een chef-kok staat nu online want Maros gaat hierna weer door. "Ik heb al op veel plekken gewerkt en ik vind het mooi om iets neer te zetten en dan weer verder te gaan hoewel uiteindelijk mijn ambitie toch wel een eigen zaak is", zegt de uit Zeeland afkomstige Maros.

Zeven dagen per week

Westerbeek is op dit moment vooral bezig met zoals hij dat zelf omschrijft ‘oude ellende’ weg te werken. “We zijn op zoek naar personeel en dat lukt aardig omdat ik veel ervaring heb, een goede cv en een heel groot netwerk. Ik merk wel dat het faillissement iets met mij heeft gedaan. Waar ik ook werkte, ik was nooit van slag van een rustige dag. Dat is nu heel anders. Ik ben hier zeven dagen in de week om te bouwen aan versie 2.0 van Het Maashotel.

Het grote terras speelt een belangrijk rol, omdat het restaurant niet heel erg groot is. De bezetting van het hotel is doorgaans erg goed en met fine dining-niveau in het restaurant moeten nog meer mensen de weg naar Het Maashotel zien te vinden.

*De tekst gaat verder onder de foto's.

Het-Maashotel-buiten Welkomsbord-het-maashotel

Beer & Food battle

Temidden van al dit opbouwwerk besloten Westerbeek en Maros om toch ook te gaan deelnemen aan de Beer & Food Challenge van Euro-Toques en Kameroad Brouwers op BBB Maastricht. Op de vraag waarom ze zoiets zouden doen in deze periode, antwoordt Westerbeek nuchter dat hij graag Het Maashotel op de kaart wil zetten. “Ik heb vroeger aan veel wedstrijden meegedaan en het is een prachtige manier om iets te laten zien. We hebben hier een toplocatie en we willen laten zien dat we culinair ook ons mannetje staan. Ons restaurant heeft veel te bieden en misschien dat we ook de naam gaan veranderen om ons fine diningrestaurant nog herkenbaarder te maken. We doen ook mee, omdat we veel met Kameraod Brouwers hebben. Wij schenken hun bieren en het is voor ons hier in de gemeente Horst de lokale brouwer."

Perfecte match neerzetten

Voor chef James Maros is de combinatie van bier en eten niet nieuw en hij ziet er dan ook naar uit om deel te nemen aan de wedstrijd. “Ik heb hiervoor bij Graaf ter Horst gewerkt waar Kameraod brouwers ook is gevestigd en ik was bij de eerste culinaire bieravonden daar betrokken. Ik zei tegen de brouwer, Jeroen Verbruggen: 'Ik ga wat koken en zoek jij er maar een mooi bier bij.'”
'Uiteindelijk heb je het over smaken, ongeacht welke drank je bij het eten inzet'

En nu gaat de chef-kok zich samen met Westerbeek voorbereiden op deelname. "Jan heeft een goede smaak dus ik denk dat hij en ik de perfecte match zijn. Uiteindelijk heb je het over smaken, ongeacht welke drank je bij het eten inzet. We hebben nog geen idee wat we gaan doen. Waarschijnlijk gaan we pas een week van tevoren ervoor zitten. Maar ik heb wel heel veel ideeën in mijn hoofd en ik denk dat we in korte tijd de perfecte match kunnen neerzetten."

Smaakreis

Westerbeek geeft aan dat hij tien jaar geleden in België al bezig was met bier en eten. Maros heeft Westerbeek leren kennen bij Chateau de Raay in Baarlo, dus ze weten wat ze aan elkaar hebben. Baros, die half Zeeuws, half Hongaars is, wil met weinig ingrediënten veel smaken creëren. “Ik heb stage gelopen bij ambitieuze chefs en ik neem naast mijn Zeeuwse achtergrond ook Hongaarse invloeden mee."

Toch is de ambitie om het Maashotel culinair neer te zetten niet de enige drijfveer om mee te doen aan de Beer & Food Battle. "Wij willen gasten ook opvoeden en meenemen in de smaakreis en laten zien dat je met bier meer diversiteit biedt. Zeker geïnfuseerde bieren openen deuren die bij wijn gesloten blijven.”

Artikel delen