Yolande Vesters verkozen tot voorzitter Euro-Toques International

Yolande Vesters - Voorzitter Euro-Toques International

Yolande Vesters verkozen tot voorzitter Euro-Toques International

Afgelopen maandag 16 december is Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, gekozen tot nieuwe voorzitter Euro-Toques International. Hiermee is zij de eerste vrouwelijke voorzitter van deze vereniging, die in 1986 is gestart met sterrenchefs Paul Bocuse (Frankrijk) en Pierre Romeijer (België), en in Nederland door o.a. Cas Spijkers en erelid Paul Fagel.

 

In de rol van vicevoorzitter werden Thilo Hanke (Duitsland) en Enrico Derflingher (Italië) gekozen. België met Erika Vanvuchelen gaat optreden als penningmeester. Met tevens vertegenwoordiging van Polen, Spanje en Frankrijk is een krachtig nieuw bestuur samengesteld met als opdracht de zichtbaarheid van het gedachtengoed van Euro-Toques naar de consument te vergroten. Euro-Toques chefs staan voor ambacht, gebruik van pure, lokale en seizoensgebonden producten, van kop tot staart verwerkt tot gerecht.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Teamfoto-Euro-Toques
Teamfoto met juichende chefs en Yolande Vesters

Lastige dossiers en gezonde voeding

Eurocommissaris voor landbouw en voedsel in Bruxelles Christophe Hansen was tijdens deze vergadering aanwezig om van gedachten te wisselen over voedselproducten en gezonde voeding. De komende vijf jaar liggen veel lastige dossiers op het bordje van Hansen. Van gewasbeschermingsmiddelen tot etikettering van voedselproducten en van klimaatverandering tot hectarepremies binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Hij gaat graag het gesprek aan met mensen die met (gezond) voedsel en voeding te maken hebben. Tijdens dit gesprek vertelden bestuur en leden over de uitgangspunten van Euro-Toques en het werken met pure natuurzuivere producten zonder ongewenste additieven, waarbij ook de Farm to Fork (F2F) strategie ter sprake kwam. Hansen heeft 100 dagen gekregen van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om op basis van de verworven kennis een nieuwe visie voor landbouw en voedsel te ontwikkelen.

'De chefs mobiliseren zich om de gast en consumenten gezonde voeding te garanderen'

Respect voor Europese culinaire tradities

De vereniging vertegenwoordigt ambachtslieden die zich inzetten voor de bescherming van kwaliteit en smaak van levensmiddelen door de knowhow van professionals te vergroten en de uitwisseling van ervaringen, ideeën en nieuwe technologieën te ontwikkelen en bevorderen, met respect voor de Europese culinaire tradities. De chefs van Euro-Toques mobiliseren zich om de gast en consumenten gezonde voeding te garanderen, het Europese culinaire erfgoed te behouden en zich te verplichten gast en consument verse, seizoensgebonden producten van uitstekende kwaliteit te bieden.

Dankzij een permanente aanwezigheid in Brussel met 2 zetels in het European Food Forum kan Euro-Toques als enige culinaire organisatie dit gedachtengoed verdedigen. Hiermee verdedigen zij bedreigde producten of praktijken, zetten ze producten of sectoren in de schijnwerpers die zich bezighouden met kwaliteitsprocedures en werken ze aan belangrijke voedingskwesties. Door hun lange ervaring en knowhow willen ze een raadgever zijn voor consumenten.

Artikel delen