Bartender Olin Kreijne: ‘Whisky steeds populairder bij jongeren’
In café The Dublin House in Zwolle staan er liefst 130 soorten whisky op de kaart, geselecteerd door bartender Olin Kreijne (27), die ook in de top 3 staat van de Entree-competitie Best Bartender 2023. Een gesprek over zijn fascinatie voor whisky, de verhalen erachter, de toenemende interesse onder jongeren en hoe je gasten kunt laten kennismaken met whisky. “Er zitten zo veel smaken in whisky.”
Tekst: Roy Timmerman
Foto's: Today’s Brew
Zijn fascinatie voor whisky begon op zijn 21ste verjaardag toen hij een fles Oban 14 kreeg. De smaak, de geur van deze Schotse single malt; hij was gelijk verkocht, zegt Olin Kreijne. “Het was bloemig, kruidig, maar toch ook toegankelijk en zacht. Ik had geen idee dat er zo veel smaken in een whisky zaten. Daarna leerde ik veel meer varianten kennen en ging de wereld van whisky echt voor me open, maar de Oban 14 heeft nog altijd een speciaal plekje in mijn hart.”
Daarvoor dacht hij dat whisky vooral een oudemannendrankje was, een mening waarvan hij volledig is teruggekomen, lacht hij. Wat heet: de bartender (27) van café The Dublin House en bijbehorende cocktailbar The Peacock in Zwolle ontpopte zich de afgelopen jaren als een ware ambassadeur van whisky.
Schotse whisky
Allereerst: whisky. Niet whiskey, dat is Iers of Amerikaans. Schotse whisky is gemaakt van tarwe, haver, rogge, maïs of gerst - alleen het laatste is in single malt toegestaan. Schotse whisky rijpt minimaal drie jaar en één dag en heeft een alcoholpercentage van minstens 40%. Een single malt Scotch is afkomstig van één distilleerderij en mag alleen in Schotland worden gebotteld.
Ierse whiskey
Ierse whiskey moet gemaakt zijn – dat wil zeggen: gedistilleerd en gerijpt – op het eiland van Ierland. Het is een distillaat (twee of drie keer gedistilleerd) van gemoute en ongemoute granen en moet minimaal drie jaar rijpen op vaten. Het proces van drie distillatieronden (triple distillation), en het gebruik van ongemoute gerst zorgt voor dat onderscheidende, frisse en zachte smaakprofiel. Over het algemeen wordt er geen turfrook gebruikt tijdens het mouten van de gerst, dit komt soms wel voor bij (single) malt Irish whiskey. Er zijn vier verschillende, wettelijk bepaalde stijlen: het unieke pot still Irish whiskey, malt Irish whiskey, grain Irish whiskey en blended Irish whiskey. De laatste stijl is veruit de bestverkochte ter wereld
130 whisky’s op de kaart
Liefst 130 soorten whisky staan er inmiddels op de kaart van The Dublin House, variërend van tientallen Ierse en Schotse, tot Amerikaanse en exclusievere Japanse whisky’s. Het café van de Zwolse horecaondernemer Jan Briek, dat vorig jaar de Entree Award voor Best New Cafe won, is een pub met de uitstraling van een Iers landhuis. Het monumentale pand is opgesplitst in vier ruimtes, waardoor een warme setting is gecreëerd. Chic, maar laagdrempelig en gezellig, perfect om van een goed glas whisky te genieten, zegt Kreijne.
Vorig jaar was de speakeasy cocktailbar The Peacock – bereikbaar met een geheime code via een rode telefooncel in het café – genomineerd voor een Entree Award in de categorie Best New Cocktailbar. Kreijne stond daarnaast in de top 3 van Entree Best Bartender.
Whiskycocktails
Kreijne is sinds de opening van de cocktailbar vooral in The Peacock werkzaam, waar vier whiskycocktails op het menu staan, waaronder de Crispy Wood en klassiekers als de Old Fashioned en de Manhattan, de favoriet van veel bartenders.
Toch merkt hij dat whiskycocktails nog lang niet voor alle gasten geschikt zijn. “Whisky in cocktails kan afschrikken, het heeft een uitgesproken sterke smaak. Los van de whisky, zien we een enorme toename in cocktails. We liepen in Zwolle voorop en daar plukken we nu de vruchten van. Alleen in The Dublin House – daar hebben we acht whiskycocktails op de kaart - maken we al zeker zevenhonderd cocktails per week.”
Jongere generaties
Wat hem ook opvalt: steeds meer jongere generaties tonen interesse voor whisky. De verhalen erachter zijn heel erg boeiend – whisky maken is echt een ambacht, zegt hij. Er is zo veel traditie, elke fles whisky heeft z’n eigen verhaal. “Ik vind het leuk om erachter te komen wat de whisky uniek maakt en deze verhalen weer te vertellen.”
Een van de whiskymakers die hem inspireert is Richard Paterson, de master distiller van The Dalmore whisky, met de bijnaam The nose of Scotland. “Hij heeft zo veel passie, kennis en ook humor. Kijk maar eens op YouTube, waar hij laat zien hoe hij whisky proeft. Hij schenkt een vijftig jaar oude whisky in – zo oud zie je ze niet vaak - rolt de drank zachtjes in het glas en gooit het dan uit het glas, zodat er geen andere geuren in kunnen zitten. Vervolgens schenkt-ie opnieuw in en gaat dan drinken.”
Kreijne barst in lachen uit. “Hij gooit gewoon een vijftig jaar oude whisky op de grond! Het mooie is dat hij breekt met tradities, het oudemannenimago gaat eraf. Whisky is gewoon leuk, hartstikke lekker en iedereen kan eraan meedoen.”
'Amerikaanse Rye Whisky is een perfecte afsluiter'
Hoe laat je gasten kennismaken met whisky? En hoe bouw je een avond op waarin je ze een aantal mooie whisky’s wil laten proeven? “Ik begin vaak met een Ierse whiskey, die is zacht en toegankelijk”, zegt Kreijne. “Een mooie start is een glas Teeling, deze is populair bij gasten en we zijn er zelf ook fan van. We maken bijvoorbeeld onze Irish Coffee standaard met Teeling. Ze hebben ook een mooi aanbod van experimentele whisky’s, want ze zijn heel goed in cask finishes, dat zijn bepaalde soorten vaten waarop ze whisky laten lageren.
Een whisky die eruit springt is de Teeling Single Malt. Deze heeft op vijf verschillende wijnvaten gelegen, waaronder rode wijn, wat ‘m soepel maakt, waar-ie diepgang door krijgt, maar toch heel toegankelijk is. Dat is echt een mooie whisky om te laten zien wat je ermee kan doen en hoe bijzonder het kan zijn.”
Potstill
Kreijne: “Daarna kan je een Redbreast schenken. Dit is ook een Ierse whiskey, een potstill, een unieke categorie die ook gelijk interessant is om over te vertellen. Daarna stap je over op een Schotse whisky, die zijn wat robuuster en voller van smaak. Bijvoorbeeld de Oban 14 waar ik zelf gek op ben, of een Dalmore, dan heb je gelijk een mooi verhaal over Paterson. Deze whisky’s zijn vol en rijk van smaak, maar nog altijd toegankelijk. Ik zou eindigen met een Amerikaanse rye whiskey, die zijn wat meer spicey en robuust. Bijvoorbeeld Knob Creek, die is heel spicy en uitgesproken. Een perfecte afsluiter.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen