Biercocktails zijn booming: van Pornstar Beertini tot Black Velvet
Biercocktails zijn er in vele vormen en maten, en het lijkt een niche die zich steeds opnieuw uitvindt. Noem het biertails, hoptails of beertails: bier is gewoon een dankbaar laag- en zelfs non-alcoholisch cocktailingrediënt, met een grote variëteit aan biersoorten, toepassingen en cocktails waarin het gebruikt kan worden.
Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Ashkan Mortezapour, Winnie’s Food & Photography, Vivian Secrève (@photograviv)

Donker bier
Met de donkere smaaktonen van de biersoorten porter, stout of barley wine kun je, met wat fantasie, fijne variaties op boozy whiskycocktails maken. Denk aan een Old Fashioned, Sazerac of Manhattan, dat werk. Whisky is, kort door de bocht, gedistilleerd bier dat op vaten heeft gelegen, dus die twee moeten elkaar wel liggen. En natuurlijk kun je dit dan ook zeggen over 100% moutwijnjenever. Veel gezien is ook porter of stout bier verwerkt in een siroop (of ingekookt), als vervanger van de suiker in een Espresso Martini, of als extra smaakmaker in andere cocktails.
Black velvet
Voor de biercocktailklassieker Black Velvet schenk je gelijke delen Guinness en champagne (ijskoud!) in een gekoeld champagneglas. Belangrijk is wel eerst de champagne te schenken, en daarop de Guinness te schenken of te tappen. Zo krijg je die mooie, zachte schuimlaag die je graag wil. De toonaangevende cocktailbar Super Lyan in Amsterdam serveert de Black Velvet-cocktail. De cocktails van Super Lyan staan in het teken van ‘reimagining the familiar’, oftewel vernieuwende interpretaties op vertrouwde cocktails.
Super Lyans head bartender Pierre Louafi en barmanager John Papastylianos vertellen over deze cocktail: “De klassieke Black Velvet-cocktail combineert het beste van twee werelden. We infuseren bramen met citroenschil en combineren dit met Guinness en mousserende wijn in een cordial. Met een blend van Johnnie Walker Black Label, Voerman Vieux en Fino sherry voegen we hier subtiele rokerigheid, vanilletonen en saliniteit aan toe. In de bar gaat de cocktail door een nitrotap voor een zijdezachte textuur.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding van de Black Velvet cocktail.

Black Velvet Cocktail
Super Lyan, Amsterdam
Ingrediënten:
- 15 ml Johnnie Walker Black Label
- 15 ml Voerman Vieux
- 10 ml Fino Sherry
- 60 ml Blackberry Guinness and champagne cordial
- 70 ml koud water
- 2 dash vegan foamer

Lowlander Beertails
Lowlander Botanical Bar & Restaurant in Amsterdam is het horecaproject van het gelijknamige biermerk, dat naast bieren en cocktails ook beertails op de kaart heeft staan. “We vinden cocktails met bier gewoon heel leuk”, zegt manager Nienke Klijn. “Omdat wij in onze bieren veel met botanicals werken, vormen die gelijk een aansluiting met cocktails."
"Wanneer je naar de cocktails kijkt zijn het eigenlijk klassiekers met een eigenwijze draai. Onze bieren worden hier zeker het meest verkocht, maar je ziet dat veel gasten ook de beertails bestellen. Zo kunnen mensen op een avontuurlijke manier iets met bier drinken.” De hardlopers zijn volgens haar de Lowlander Spritz - met Campari, limoensap, Lowlander Blood Orange Soda en Citrus Blonde - en de Pornstar Beertini.
Klijn vervolgt: “Onze signatuurcocktail Watering Can is een populaire, toegankelijke cocktail met gin, vlierbloesem, citroen en Lowlander White – geserveerd in een gieter. Deze cocktail vind ik in de alcoholvrije variant misschien wel nog lekkerder, met een alcoholvrije ‘gin’ en ons 0.00% Wit, gebrouwen met ‘left-over’-schillen van citrusfruit. Die zorgen voor een extra lekker zuurtje.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding van restaurant Lowlander Botanical Bar & Restaurant Amsterdam

Biercocktails in blik
Ready to drink-cocktails zijn niet meer weg te denken in de Nederlandse horeca, dus hoe zit het met RTD-biercocktails? Die bestaan zeker, al ligt het genuanceerder dan gewoon een biercocktail in een blik. Aan de voet van het brouwproces worden deze bieren vaak al gebrouwen naar het smaakprofiel van de cocktail, die als inspiratie dient. Ingewikkeld? Zeker, maar laten we naar twee voorbeelden kijken. Brouwerij ‘t IJ en de populaire horecazaak Waterkant, beide in Amsterdam, lanceerden deze zomer de beertail Panja Paloma.
De inspiratie hiervoor vormde de populaire Mexicaanse cocktail met tequila en grapefruit, veel besteld bij Waterkant. Gasten bij de Waterkant mixten deze cocktail steeds vaker met bier van Brouwerij ’t IJ, en zo ontstond bij Wakerkant-eigenaar Brian Fernandes het idee om met de brouwerij een receptuur te ontwikkelen. Afgemaakt met een vleugje van de Amsterdamse Técan tequila. Bij de Amsterdamse craftbrouwerij Two Chefs Brewing experimenten ze graag met het brouwen van bieren gebaseerd op cocktails - met of zonder toegevoegde spirits.
Zo brachten ze al eerder een Pornstar Martini Sour, Gin-Tonic Sour, Bloody Mary Sour en een Espresso Martini-stoutbier uit. Hun laatste wapenfeit is de Smoked Peach Bourbon Sour. Een small batch gebrouwen bier geïnspireerd op een bourbon sour-cocktail. Een sour gebrouwen met een serieuze hoeveelheid perzik en een stevige kick bourbonwhisky met een vleugje rook.
Pornstar Martini
Lowlander Botanical Bar & Restaurant, Amsterdam
Ingrediënten:
- 50 ml vodka
- 30 ml passievruchtlikeur
- 30 ml limoensap
- 1 eiwit
- Aftoppen met Lowlander Tropical Ale (gebrouwen met Curaçao-sinaasappel en dragonfruit)
Werkwijze:
Schenk de ingrediënten in een shaker zonder ijs. Dry shake, shake met ijs, strain en top met het bier.

Cocktail met Mergel Wit
Afgelopen zomer vond de lanceringsborrel van Mergel Wit plaats in Amsterdam. Dit frisse witbier - gebrouwen met mergel uit Maastrichtse bodem - van Stadsbrouwerij Maastricht werd ook geschonken in een eenvoudige en doeltreffende ‘biertail’, die zijn inspiratie leende van de populaire spritz. De combinatie van bitterzoete likeuren als Aperol, bloedsinaasappel en/of grapefruit en de zachtbittere tonen van wit-, blond-of IPA-bier is eigenlijk altijd een schot in de roos.
Le Bon Vivant
Restaurant Le Bon Vivant, Maastricht
Ingrediënten:
- 30 ml Aperol
- 10 ml bloedsinaasappelsiroop
- 10 ml roze grapefruitsiroop
- 160 ml Mergel Wit (half flesje)

.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen