Brouwersbijbel zet bierstad Rotterdam op de kaart
Een fraai verzorgde, stevige uitgave met mooie fotografie. Dat is de ‘buitenkant’ van het zojuist verschenen boek Rotterdamse Brouwersbijbel, geschreven door Sander Grip. Uiteraard gaat het om de inhoud, die er ook niet om liegt. Alle actieve Rotterdamse brouwers zijn geportretteerd, maar ook de gespecialiseerde horeca komt aan bod. Bovendien duikt de auteur kort in de historie van brouwend Rotterdam. Een must voor Rotterdamse bierliefhebbers, maar net zo interessant voor al die andere Nederlandse bierfanaten.
Tekst: Gerard Molenaar
Foto's: Ed Leatemia
Auteur Sander Grip is hoofdredacteur van het Rotterdamse Gers Magazine. Hij heeft ook andere projecten op zijn naam staan die verband houden met Rotterdam, waaronder Rotterdam Stripstad, Rotterdammers van Humanitas en Een roodwit eerbetoon en nu dan Brouwersbijbel Rotterdam. Daarnaast schrijft hij boeken over tal van andere onderwerpen.
*Tekst loopt door onder foto
Samen met fotograaf Sander Nagel ging Grip op bezoek bij alle bierbrouwers die de stad rijk is. Hij nam ook een duik in de geschiedenis van bier in de Maasstad. Hij ontdekte dat Rotterdam en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, niet alleen eeuwen geleden, maar ook nog in de 19e en 20e eeuw via de brouwerijen Heineken en Oranjeboom.
Foto: Peter Rouwen, Hoofd Brouwzaken bij brouwerij Noordt, signeert een exemplaar
Heinekens paradepaardje
Wat velen niet weten, is dat, hoewel het een Amsterdams merk is, de modernste brouwerij van Heineken sinds het eind van de 19e eeuw in Rotterdam stond, dichtbij de havens die zo belangrijk waren voor de export. In 1886 werd in het bedrijfslaboratorium van de Heineken-brouwerij in Rotterdam de Heineken A-gist ontwikkeld. Dr. Hartman Elion, een scheikundige die aan het hoofd stond van dit laboratorium, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze A-gist.
Hij slaagde erin om twee zuivere giststammen te kweken: de Heineken A-gist en de D-gist. In het najaar van 1886 kon het eerste bier worden gebrouwen met deze ‘wetenschappelijk’ ontwikkelde Heineken A-gist, die van uitzonderlijk goede kwaliteit bleek te zijn en die nog steeds de basis vormt voor het Heineken-bier dat we vandaag de dag kennen. Het leverde Heineken in 1889 de Grand Prix van Parijs op. Kortom, de basis van het grote succes van het wereldmerk Heineken ligt in Rotterdam. Pas toen in 1974 de nieuwe brouwerij van Heineken in Zoeterwoude werd geopend, werd de vestiging in Rotterdam gesloten.
Oranjeboom hield het, na in de jaren '60 te zijn overgenomen door Allied Breweries, nog vol tot 1992. Dit merk was ook in het buitenland bekend. Rotterdam heeft dus een bierverleden met grote namen, maar uiteindelijk bleef er niets over.
*Tekst loopt door onder foto
Foto: Auteur Sander Grip
Bierscene
Maar gelukkig is de Rotterdamse bierscene nieuw leven ingeblazen door brouwerijen als De Pelgrim (1996), de pionier, en vervolgens brouwerijen als Noordt (2014), Kaapse Brouwers (2014), Vet & Lazy (2015) en Stadshaven (2020). Maar ook nieuwere gezichten, zoals Jelster, Vuile Knaap, De Gele Kanarie, Reijngoud en andere brouwers, die allemaal uitgebreid aan bod komen in de Brouwersbijbel.
Het boek is een prachtige tocht langs alle Rotterdamse brouwerijen en vertelt hun verhaal. De brouwers zijn ook mooi geportretteerd door Sander Nagel.
Iconische horeca
Vanouds heeft Rotterdam ook iconische bierhoreca en na de opkomst van de nieuwe brouwerijen is het er alleen maar beter op geworden. Wie Rotterdam bezoekt, kan op veel plaatsen bijzondere bieren proeven. Locus Publicus is een bekende naam, evenals Walenburg en Proeflokaal Boudewijn. En vergeet de proeflokalen van de brouwers niet, zoals De Pelgrim, waar de Brouwersbijbel werd gepresenteerd. En wat dacht je van de proeflokalen van Noordt en Kaapse Brouwers? Genoeg te beleven in 010. Rotterdammers die thuis van een goed bier willen genieten, zullen Karreman Biermeesters niet overslaan. De Brouwersbijbel biedt nog veel meer inspiratie. De Rotterdamse brouwcultuur verdient zo’n mooi boek.
- Titel: Rotterdamse Brouwersbijbel
- Auteur: Sander Grip
- Aantal pagina's: 304
- Prijs: €44,95
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen