Maak kennis met Jonathan 'Jono' van Lamoen, de head mixologist bij cocktailbar Ultramarijn in Den Haag. Hij verrast gasten met iets waarvan ze denken dat het niet hun smaak is. De Caribische bartender begon als afwasser bij De Beren in Scheveningen, maar werd al op zijn eerste werkdag door de manager achter de bar gezet. In 2021 begon hij als mixologist bij Ultramarijn. Dat was een droom die uitkwam: "Het was een soort lovestory, dit is alles wat ik ooit wilde."
Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Alex Heuvink
Naam: Jonathan ‘Jono’ van Lamoen
Bar: Ultramarijn, Den Haag
Functie: Head mixologist
Geboren en getogen in: Willemstad, Curaçao
Leeftijd: 37
“Op mijn 23ste stapte ik voor het eerst van mijn leven in een vliegtuig, van Curaçao naar Nederland. Naast mijn studie begon ik in 2011 bij De Beren op Scheveningen als afwasser, maar op mijn eerste werkdag werd ik door de manager al achter de bar gezet. Dat was niet meteen een succes, ik had nog nooit een biertap gezien."
"Later werd ik er restaurantmanager, maar ik heb altijd interesse in cocktails gehad, keek veel op YouTube en rommelde thuis wat aan. In 2018 ben ik op de Grote Markt in Den Haag achter de bar gaan werken bij verschillende zaken, waar veel cocktails werden besteld. Vanaf toen werd ik de cocktailwereld ingezogen."
"Vervolgens ging het snel: ik ging meer cocktailboeken lezen, volgde een cocktailcursus bij Bols Bartending Academy en ging bij cocktailzaak Bleyenberg in Den Haag werken. Hier werd Soe Bosari mijn mentor, hij gaf mij een strenge klassieke cocktailopvoeding.”
De tekst gaat verder onder de foto's.
“Nadat alles in het voorjaar van 2020 dichtging vanwege corona, zag ik bij het UWV de vacature voor ‘mixologist’ bij het nog te openen voco hotel aan de Kneuterdijk. Ik dacht nog; dat gaat vast niets worden, ik ga heus niet in pak achter de bar staan. Maar al snel bleek dat dit niet de bedoeling was. In april 2021 begon ik bij Ultramarijn in de pre-openingsfase. Het is ook een soort love story met Ultramarijn, dit is alles wat ik ooit wilde.”
“Gasten verrassen met iets waarvan ze denken dat het niet hun smaak is. Bijvoorbeeld een mooie tequilacocktail voor ze maken, terwijl ze denken dat ze tequila haten. Het contact met gasten en met name internationale hotelgasten met al hun verhalen vind ik ook geweldig.”
“We gaan goed, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. We hebben genoeg bijzondere talenten en bartenders als Eric van Beek en Tess Posthumus. Zij zetten ons internationaal op de kaart, zoals oudgediende Misja Vorstermans dat altijd al gedaan heeft.
De tekst gaat verder onder de foto.
Den Haag heeft inmiddels een goede cocktailscene, met topbars als The Five Points, The Gyros Club, BlueBlood en het nieuwe Dorian. Er komen ook steeds meer restaurant-bars. We zijn geen Amsterdam, maar we zijn goed op weg. Het mooie is dat iedere bar in Den Haag zijn eigen identiteit heeft, iedereen doet het anders, maar we leren allemaal van elkaar.”
“Mijn grootste inspiratiebron in Nederland is Andrew Nicholls. Internationaal heb ik veel geleerd van grote cocktail-auteurs en legendes als Dale DeGroff en Donn the Beachcomber.”
“Bartenders moeten zichzelf en hun gasten blijven uitdagen. Ik merk hier in Den Haag ook dat gasten steeds meer open staan voor ‘gekke’ cocktails, ze kennen en bestellen niet meer alleen de standaard drankjes.”
“Vanuit mijn Caribische roots zeker rum, maar ik heb ook een liefde voor agave spirits ontwikkeld. Verder sta ik natuurlijk open voor alles!”
Lees verder onder de foto's.
“Een simpele, klassieke daiquiri (witte rum, limoen, suiker) met William George-rum. Mijn andere favoriet is een Trader Vic’s Mai Tai (goede aged rum, Orange Curaçao, limoen, orgeat).”
“Dat is een naamloze cocktail die ik bedacht voor een kieskeurige Indiase gast. Ik maakte een cocktail met Johnnie Walker Black Label-whisky, Quaglia saffraanlikeur, acidified kardamom tincture, ananas en steranijs. De smaken brachten hem direct terug naar zijn jeugd in India, hij was helemaal ontroerd en begon bijna te huilen.”