![Robin Bravenboer - Entree Magazine](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Entree-Awards.png)
![Robin Bravenboer - Entree Magazine](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Entree-Awards.png)
Portret Robin Bravenboer: koning van de Rotterdamse horeca
Met de spraakmakende Baja Beach Club (Rotterdam) en Crazy Piano’s (Scheveningen) zette Robin Bravenboer (57) belevingshoreca al in de jaren negentig op de kaart. En met de nieuwe River Bar en Bar Bù in Rotterdam laat hij wederom zien een meester in conceptontwikkeling te zijn. Niet voor niets werd hij tijdens de afgelopen Entree Awards gekroond tot Horecaondernemer van het Jaar. Collega-ondernemers noemen hem een ‘visionair’ en 'koning van de Rotterdamse horeca’. Vindt hij dat zelf ook? “Welnee, het is allemaal geen hogere wiskunde.”
Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: o.a. Rick Arnold, Sophia van den Hoek, Chantalle Laurent Photography, SetVexy
De rumba-klanken op de gitaar zorgen direct voor een extra lading sfeer. En terwijl een vrolijke Spaanse danseres door de zaak zwiert, vloeit de cava rijkelijk en staat de bar vol met bordjes pata negra, patatas bravas en andere tapas. De service gaat snel, de stemming is uitgelaten. We zijn deze avond in het drukbezochte restaurant Tracatrá, pal tegenover het levendige Plaça de Catalunya in Barcelona.
Barcelona en Rotterdam
Het is de zaak van de Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer, die in de Spaanse stad zes restaurants met veel live-entertainment heeft, in Rotterdam acht zaken runt en er binnenkort nummer negen opent. Zijn event in Ahoy met Jeroen van der Boom, The Pianoman, zit er net op. Met twee keer zesduizend bezoekers was de zaal uitverkocht, en de volgende shows staan al gepland.
Boven: The Pianoman met Jeroen van der Boom
Onder: Ikibana en Tracatrá in Barcelona
![Robin-Bravenboer-Ikabana-Barcelona](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Ikabana-Barcelona.png)
![Tracatra-Robin-Bravenboer](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Tracatra-Robin-Bravenboer.png)
Als we Bravenboer treffen in Rotterdam is hij net gekroond tot Horecaondernemer van het Jaar, tijdens de Entree Awards. “Ja, ik ben trots. Maar ik ben slechts de conceptbewaker. Het gaat om de mensen om me heen. Zij zorgen voor volle zaken.”
Hoe? “Natuurlijk moeten het eten, drinken en interieur goed zijn. Maar die randzaken kun je gewoon organiseren. Locatie het belangrijkste? Ook niet. Gasten komen terug voor sfeer en gezelligheid. Dat is wat we verkopen, dat is ons DNA.”
Bellyshots en snelle hitjes
Die sfeer en gezelligheid weet Bravenboer al sinds 1995 neer te zetten. De Baja Beach Club in Rotterdam zorgde voor een nieuwe vorm van uitgaan. Met dansers en danseressen in schaarse outfits op de bar, palmbomen, belly shots, snelle hitjes en tropische cocktails werd er een beachclub midden in de stad neergezet.
Een gouden formule die aandacht uit binnen- en buitenland trok. Bravenboer: “De Baja Beach Club was eigenlijk niets meer dan een overdekt strand. Zon, zee en strand in Nederland. Kortom: feest.”
Vijfduizend sollicitanten
Een tweede locatie in Rotterdam en een in Barcelona volgden. “In Barcelona werden we benaderd door de gemeente en meldden zich vijfduizend sollicitanten”, blikt de ondernemer terug.
Een keerzijde was er ook: “Als er geen vierhonderd mensen voor de deur stonden voor openingstijd, raakte ik in paniek. Ik was alleen maar bezig met veel geld verdienen en niet meer met creativiteit en het creëren van sfeer met een winnend team.”
Foto: Bar Bù in Rotterdam
![Robin-Bravenboer-Bar-Bù](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Bar-B%C3%B9.png)
Teambuilding als strategie
De Baja’s bestaan inmiddels niet meer, maar het was wel de tijd waarin Bravenboer de basis legde voor zijn strategie. Die draait om teambuilding zodat een concept goed uitgevoerd kan worden.
“Ik open pas een nieuwe tent als er mensen zijn die ‘m kunnen draaien. Zij schuiven door vanuit mijn bestaande zaken en collega's die blijven krijgen meer verantwoordelijkheden. Zo krijgt iedereen de kans te groeien, ontstaan de sterkste teams en blijft het leuk om hier te werken.”
Voor het eerst mede-eigenaren
Door die focus op talenten zijn de River Bar en Bar Bù in Rotterdam ontstaan, in 2023 en 2024, vertelt de ondernemer. “Merijn Sips en Christiaan Bergers werkten al jaren bij mij en hadden de ambitie om zelf te ondernemen, maar wel met de zekerheid van een strak georganiseerde backoffice. Zij staan op de vloer en zorgen voor betrokken teams.”
Het is de eerste keer dat Bravenboer werkt met mede-eigenaren. Dat bevalt en dus opent het drietal binnenkort hun derde restaurant: Bar Glasz in jachthaven Hillegersberg. Chefs koken er straks op open vuur en de focus ligt op Franse gerechten, met extra aandacht voor schaaldieren.
Boven: Merijn Sips, Chris Bergers en Robin Bravenboer
Onder: River Bar
![Robin-Bravenboer-Riverbar (2)](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Riverbar%20(2).png)
![Robin-Bravenboer-Riverbar (1)](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Riverbar%20(1).png)
Bar vibe
Net als dat Bravenboer in de jaren negentig trendsettend was met de Baja Beach Clubs en Crazy Piano’s, is hij dat met Bar Glasz, Bar Bù en River Bar nu weer. De drie restobars zetten in op eten op hoog niveau - de laatste twee hebben zelfs een vermelding in de Michelingids - maar wel in een sfeervolle, energieke en informele bar setting.
“Dat zo’n bar vibe ontstaat, heeft ook hier alles te maken met het juiste team op de juiste plek”, verklaart hij. Bravenboer laat deze middag vaak vallen dat het succes komt ‘door de mensen om me heen’ en ‘soms door wat geluk’.
Paarden en golfen
Hij is niet iemand van de voorgrond. Toch is hij wel degene die de teams bouwt, de concepten bedenkt en de kansen ziet. Hoe kom je anders op het idee om een horeca-imperium op te bouwen in Barcelona? En om een failliet verklaard golfcomplex en een niet goed lopende manege-vereniging in Rotterdam over te nemen en uit te bouwen tot succesvolle en moderne bedrijven met goede horeca? “Leden blijven nu veel langer omdat het er gezellig is, en mensen spreken ook af zónder dat ze golfen of paardrijden.”
Rechtsonder: Horsecenter Piroutte
![Seve-Interieur](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Seve-Interieur.png)
![Buitenkant-Seve](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Buitenkant-Seve.png)
![Horsecenter-piroutte-stallen](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Horsecenter-piroutte-stallen.png)
Geen concurrentie
Bravenboer blijft pionieren. “Vind je? Welnee, het is allemaal geen hogere wiskunde. Ik wil gewoon dingen doen die je nergens anders ziet. Zo lang dat lukt, heb ik geen concurrentie en kan ik anderen inspireren.”
Hij vindt het dan ook leuk om te zien dat veel succesvolle ondernemers uit zijn stal komen, onder wie Floris van der Sluis (1NUL8), Bjorn van Dijl (Willaerts Groep), Chiel Jongejan (o.a. De Après Skihut en Get Back) en Job Wortelboer (Crazy Piano's).
Het moet goed zijn
Over de toekomst zegt hij: “Door mijn strategie – teams bouwen met bestaand personeel – kan ik niet in hoog tempo de ene na de andere zaak openen. Maar dat wil ik ook niet. Het gaat niet om de aantallen, het gaat erom dat wat je doet goed gebeurt.”
Geen concrete plannen dus? “Haha, oké. Ik heb net gekeken naar een nieuwe locatie in Barcelona, waar ik zo'n twintig procent van de tijd ben, en er zijn plannen voor een River Bar in Londen. Daar kijk ik enorm naar uit. Horeca is toch het allermooiste vak wat je kunt uitvoeren?”
Portfolio Robin Bravenboer
Rotterdam:
-
Bar Glasz (opening april 2025)
-
Bar Bù (opening 2024)
-
River Bar (opening 2023)
-
Horsecenter Pirouette (overname 2021)
-
Restaurant Three (opening 2018)
-
Golfcenter Seve (overname 2013)
-
Café Van Eijck (overname 2006)
-
Café Lebbink (overname 1991)
Barcelona (sinds 2004)
- Tracatrá
- Velissima
- Carpe Diem
- Ikibana (drie locaties)
Events:
- Crazy Piano’s on Tour
- The Piano Man (12 en 13 dec 2025 in Ahoy)
Voorheen:
-
Baja Beach Club in Rotterdam (opening 1995)
-
Crazy Piano’s in Scheveningen (opening 1999)
-
Zeepfabriek Gamila Secret (opening 2003)
-
Baja Beach Club in Barcelona
Ondernemers over Robin Bravenboer
- Ron Blaauw: ‘Een doorgewinterde horecaondernemer die nog feilloos de gast aanvoelt’
- Chong Chu: ‘De combinatie sport en horeca is niet makkelijk, maar bij hem loopt het allemaal’
- Bjorn van Dijl: ‘Hij heeft de gave om hele goede teams om zich heen te bouwen’
- Herman Hell: ‘Met River Bar en Bar Bù heeft hij een comeback gemaakt. Komende jaren gaat hij nog groeien’
- Fabian Loveriks: ‘De koning van de Rotterdamse horeca’
- Robèr Willemsen: ‘Een ondernemer die belevingshoreca op de kaart heeft gezet en daar nooit in is geëvenaard’
- Job Wortelboer: ‘Hij houdt niet van kopiëren, maar wil zichzelf onderscheiden van de rest’
![Robin-Bravenboer-Herman-Hell](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/Robin-Bravenboer-Herman-Hell.png)
![](https://www.entreemagazine.nl/hubfs/pr%20lejamiebennet6%20(2).jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen