Liveblog: Michelin-uitreiking Nederland 2023
In dit liveblog staan alle updates en uitslagen rondom de Michelin-uitreiking 2023 die 24 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam plaatsvindt. Welke restaurants behalen én behouden hun Michelinsterren? Je houdt het in de gaten via dit liveblog.
De volledige lijst met Michelinsterren staat in het artikel 'Uitslag Michelin 2023: Utrecht terug op de kaart en Château Neercanne weer een ster'
Livestream Michelin-uitreiking (onder de video de realtime updates)
24 april - 13.45 uur
Dat was het: de uitreiking van de Michelinsterren zit erop. Nederland is maar liefst zeventien zaken met een ster rijker, acht zaken verloren hun ster. Er is een restaurant dat een tweede ster kreeg en geen nieuw restaurant met een derde ster. De zaal stroomt langzaam aan leeg, op naar de borrel....! Dit was de laatste update up deze liveblog.
24 april - 13.03 uur
Een moment van de waarheid: krijgt Nederland een restaurant met derde ster erbij? Nee. Maar wel grote waardering voor De Librije en Inter Scalde, die hun drie sterren behouden.
24 april - 12.57 uur
Vinkeles in Amsterdam! Op het podium komt Jurgen van der Zalm. Een korte reactie: "Een droom!" Het is het enige restaurant dat dit jaar een tweede ster mag bijschrijven.
24 april - 12.54 uur
De bekende Cees Helder op het podium om bekend te maken welke restaurants een tweede ster mogen bijschrijven. Helder krijgt de envelop. Spanning...
24 april - 12.47 uur
Het rijtje met restaurants die een eerste ster hebben gekregen is lang! Een grote groep op het podium. Nog een foto, en door naar het volgende onderdeel: de Sommelier Award. Die gaat naar Nadine Mögling van restaurant Bij Jef op Texel. "Dit had ik totaal niet overdonderd. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik ben dankbaar, vooral mijn team ben ik dankbaar."
24 april - 12.45 uur
Enorme ontlading bij Au Coin des Bon Enfants in Maastricht in het publiek: ook zij krijgen een ster. En wederom mag op het podium komen: het team van De Basiliek, want naast de Young Chef Award krijgt het restaurant nu ook een Michelinster.
24 april - 12.40 uur
Codium in Goes en De Woage in Gramsbergen krijgen allebei hun eerste ster! Jelle Jansen staat trots op het podium. Het wordt drukker en drukker op het podium. Inmiddels hebben al veertien restaurants een eerste ster. En weer terug naar de Randstad: Yama krijgt een ster!
24 april - 12.37 uur
Studio in Maastricht is de volgende die een Michelinster in ontvangst mag nemen. En snel verder, het tempo zit er goed in: Maeve van Timmy Janssen in Utrecht mag een eerst ster bijschrijven achter de naam. En dat geldt ook voor restaurant Coulisse in Amsterdam, met chef Tim van der Molen aan het culinaire roer.
24 april - 12.33 uur
Central Park in Voorburg. Hette Hettema en Tim Bood mogen het podium op om de witte koksbuizen aan te trekken. Door naar Friesland! Restaurant Smink van Jan Smink, een goede bekende van Jonnie Boer, wordt door de inspecteurs geroemd. Een ster voor Smink!
24 april - 12.32 uur
Een bijzonder moment: terwijl Jonnie Boer op het podium staat, wordt bekend gemaakt dat Brass Boer Thuis in Zwolle een ster in ontvangst mag nemen. En dan: terug naar Amsterdam. Bistro de la Mer van Richard van Oostenbrugge en Julius Nuiten als chef krijgen de volgende Michelinster.
24 april - 12.28 uur
Naar voren mag komen: het team van restaurant LIZZ in Gouda! En Jonnie Boer en Jannis Brevet gaan door, Flavours in Weert. Chef Ron Lemmens mag de bekende witte koksbuis aantrekken. Emoties bij het team. "We hebben ons doel gehaald."
24 april - 12.25 uur
Château Neercanne uit Maastricht, van de Oostwegel Collection, krijgt een ster. Ontlading bij het team, dat achterin de zaal opspringt! En we gaan door: restaurant Vanderveen in Amsterdam: ook een ster!
24 april - 12.22 uur
De uitreiking van de reguliere sterren begint. Jonnie Boer van De Librije*** in Zwolle en Jannis Brevet van Inter Scaldes*** op het podium om de bekendmaking te doen van de restaurants met 1 ster. De eerste: Karel 5 uit Utrecht! Gejoel uit de zaal, eindelijk een ster in de Domstad. Chef Leon Mazairac: "Zo lang op gewacht, we hebben gestreden. Vandaag wilden we er echt staan." En dat is gelukt!
24 april - 12.17 uur
De spanning loopt op. Tijd voor de Groene Michelinsterren, een onderscheiding die steeds belangrijker wordt en waar chefs steeds meer waarde aan hechten. Remy Martin is hiervan sponsor. Op het podium staat Bas van Kranen van Flore, die vorig jaar een Groene Ster ontving. De nieuwe Groene Michelinsterren gaan naar: Hof aan Zee in Koudekerke, Rotonde in Rotterdam, Morille in Koudekerke en De Dyck in Woubrugge. Trotse teams op het podium, en uiteraard hard applaus!
24 april - 12.07 uur
De uitreiking wordt vervolgd met de acht restaurants die een Bib Gourmand hebben gekregen. Dat zijn: Rotonde in Rotterdam, Wils Bakery in Amsterdam, Senang in Zwolle, Lazuur in Amsterdam, Bistrot Regent in Nijmegen, De Voorburcht in Hattem, Poortman in Veeningen en HAVN in Hoorn.
24 april - 12.00 uur
We beginnen de uitreiking met de Young Chef Award. De titel gaat naar Yornie van Dijk van restaurant Basiliek! Hij nam het restaurant onlangs over van Rik Jansma. Vanaf het podium zegt hij: "Waanzinnig is dit, een extreem mooi compliment. Dit is een mooie onderscheiding die ik met m'n team heb behaald." Restaurant Basiliek begon in 2006 en kreeg een jaar later al een Michelinster. Van Dijk is geboren in Harderwijk. Hij volgde de Cas Spijkers Academie in Boxmeer en werkte bij diverse sterrenrestaurants.
24 april - 11.54 uur
Simone van Trier verschijnt op het podium. Ze is de 'master of ceremony' en begint: "We vieren vandaag het allerbeste van de Nederlandse gastronomie."
24 april - 11.47 uur
De zaal van DeLarMar zit bomvol. Iedereen is er klaar voor. De lampen gaan uit, er wordt afgeteld en de uitreiking gaat beginnen! Stay tuned...!
24 april - 08.29 uur
De chefs die van verder komen zullen nu de auto of trein in stappen: op weg naar Delamar Theater in Amsterdam! Vandaag om 11.45 uur begint de uitreiking van de Michelinsterren, waar culinair Nederland ieder jaar weer lang naar uitkijkt. Er is gespeculeerd, geschreven en gelekt (of toch niet?): de sterren houden de gemoederen in elk geval bezig! Het team van Entree Magazine zal live verslag doen van de uitreiking op dit liveblog én in andere artikelen op de website.
12 april - 15.30 uur
Op 24 april maakt Michelin de volledige lijst met Bib Gourmand restaurants bekend voor de Michelin-gids. Ze laten alvast weten dat acht restaurants worden bekroond met een Bib Gourmand: Rotonde (Rotterdam), Senang (Zwolle), Lazuur (Amsterdam) Wils Bakery Café (Amsterdam), Bistro Regent (Nijmegen), De Voorburcht (Hattem), Poortman (Veeningen) en HAVN (Hoorn). In het artikel 'Michelin maakt alvast deze 8 Bib Gourmand restaurants bekend' lees je meer over deze zaken.
5 april - 17.45 uur
Momenteel wordt er veel gefluisterd over een restaurant dat dit jaar mogelijk bekroond wordt met een 3e Michelinster. Tijd om experts Jacob Jan Boerma, Kees Bruins en Frank Visser te vragen hoe zij hiernaar kijken. Je leest over kanshebbers in ons artikel: 'Michelin krijgt Nederland een restaurant met derde ster erbij?'
28 maart - 09.00 uur
Wat doet een 1e Michelinster met jou en je zaak? We vroegen het chef-kok en ondernemer Cas Pikaar van Pikaar* in Hilvarenbeek. Afgelopen jaar kookte de jonge chef zijn eerste Michelinster. In het interview 'Sterchef Cas Pikaar: 'Het is een must om als chef-kok altijd in de keuken te zijn' lees je welke veranderingen hij opmerkte.
24 maart - 15.40 uur
Hoe word je Michelin-inspecteur? En welke criteria hanteren inspecteurs? Dit én meer vragen leggen we voor aan Werner Loens. Hij is hoofdinspecteur van Michelin in de Benelux en werkt toe naar de uitreiking op 24 april 2023 in Delamar in Amsterdam. “Wie een ster verliest, wordt vooraf persoonlijk gebeld." Je leest er alles over in het interview 'Q&A Michelin: hoe word je inspecteur, hoe krijg je een Michelinster én meer vragen!'
21 maart - 13.00 uur
In aanloop naar de uitreiking blikte de redactie van Entree alvast vooruit met experts Maaike de Reuver, Astrid Schreuders en Monique van Loon. In ons artikel '1e Michelinster: dit zijn 8 kanshebbers volgens de experts voor 2023' staan acht restaurants die volgens onze experts kansmaken op een eerste ster.
10 maart - 16.30 uur
Vorig jaar ontving Wouter van Laarhoven zijn eerste ster met restaurant Alma* in Oisterwijk dat hij samen met zijn partner Malou Hagenaars runt. Entree blikte met Van Laarhoven terug op het afgelopen jaar. Hoe is het gegaan na de eerste Michelinster? En welke veranderingen merkte hij? Je leest het in 'Sterchef Wouter van Laarhoven: "Michelin is onvoorspelbaar."'
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen