Liveblog Michelin-uitreiking Nederland 2024

Liveblog Michelin-uitreiking Nederland 2024

Op maandag 7 oktober 2024 is het dan eindelijk zo ver: de uitreiking van de Michelinsterren, dit keer in Maastricht. Er is veel gespeculeerd, maar welke restaurants krijgen écht één of meerdere sterren? Bekijk hieronder de livestream van 11.00 tot 12.30 uur én lees daaronder de liveblog die Entree Magazine bijhoudt tijdens de uitreiking!

Livestream Michelin-uitreiking (onder de video de realtime updates)

 

7 oktober 12.44

De ceremonie is ten einde! Nederland is tien nieuwe zaken met één ster en een zaak met twee sterren rijker. Daarnaast kregen acht restaurants een Groene Ster. Dit was de Michelin-uitreiking van 2024, op naar de borrel!

7 oktober 12.40 uur

Het laatste gedeelte van de ceremonie: komt er een nieuw restaurant bij met drie sterren? In elk geval mogen Jonnie en Thérèse Boer terug op het podium, want met De Librije in Zwolle behouden zij hun drie sterren. Daarmee blijven zij het enige restaurant in Nederland met drie sterren. 

7 oktober 12.31 uur

Op dit moment telt Nederland achttien restaurants met twee sterren. Daar gaat er één bijkomen. Namelijk ... Inter Scaldes in Kruiningen! Jeroen en Sanne Achtien komen naar beneden en krijgen de koksbuis en fles champagne van Jannis en Claudia Brevet. Van hem namen zij (samen met Pillows Hotel) de exploitatie over waarop zij de zaak helemaal lieten verbouwen door ontwerper Paul Linse. Door de overname vervielen de sterren en moesten ze deze weer terugverdienen.

Inter Scaldes-Kruiningen-Jeroen en Sanne Achtien

7 oktober 12.23 uur

Dit jaar zijn er in Nederland acht restaurants die een Groene Ster krijgen. Dat zijn: 

  • Neder in Alkmaar
  • Restaurant Vannu in Bavel
  • Mearkas in Eastermar
  • Flores in Nijmegen
  • Het Kookatelier op Texel
  • Fermin in Rotterdam
  • Heimat in Utrecht
  • Lutum in Wijk bij Duurstede

7 oktober 12.18 uur

Nu is het de beurt aan Thérèse Boer. Zij zal de winnaar bekendmaken van de Service Award. En die winnaar is: Sonja Boreas van het restaurant Sabero in Leende, dat net een eerste ster heeft gekregen. Zij mag terug het podium op en inspecteurs roemen haar persoonlijkheid en oprechtheid. 

7 oktober 12.14 uur

De restaurants die een eerste ster hebben gekregen, hebben we gehad. Nederland heeft tien nieuwe sterrenrestaurants erbij. Tijd om iets anders te vergeven dan een ster: een award, namelijk de Young Chef Award. Jonnie en Thérse Boer van De Librije hebben de eer om de winnaar bekend te maken. De winnaar is Sofiane Bons van restaurant Joelia in Rotterdam. De inspecteurs zeggen dat Bons een eigen karakter in de zaak brengt.

Sofiane Bons_Joelia Rotterdam

7 oktober 12.07 uur

Lars Aukema van Restaurant Affect uit Zwolle mag naar beneden komen met zijn partner. Zijn restaurant pakt een eerste ster. Simone van Trier, die de ceremonie begeleidt zegt over het restaurant: "De inspecteurs zeggen dat er niet per se luxe producten gebruikt hoeven te worden om het bord te laten swingen."

7 oktober 12.03 uur

Van Wateringen naar Wijk bij Duurstede. Restaurant Lutum pakt een ster! Blijdschap achterin de zaal. Roy Schipper en Rik Veen komen naar beneden. "Het is een keuken van grande finesse", citeert Van Trier uit het rapport. Voor de chefs komt het totaal onverwacht vertellen ze op het podium.

7 oktober 12.01 uur

En snel door naar ..... Wateringen! Restaurant Triptique van Niven en Virginie Kunz krijgt die felbegeerde ster. Een mooi woord van Niven voor zijn vrouw: "De helft van de ster komt door haar." De inspecteurs zijn zeer onder de indruk van de steak tartare van wortel. Maar niet alleen dat: "Waanzinnig knap wat zij doen in de keuken."

Triptyque michelin

7 oktober 12.00 uur

Er werd al zo veel gespeculeerd, maar het is nu werkelijkheid: Odille uit Sint-Oedenrode krijgt een ster! Op het podium een blije en trotse Casimir Evens en Lotte Bloem.

7 oktober 11.55 uur

De volgende met een ster: restaurant 1857, uit Roosendaal, van Joey van Heesbeen. "Wat heb ik hier genoten!", staat in het rapport vertelt Van Trier.

7 oktober 11.53 uur

Nico Boreas en zijn vrouw Sonja Boreas mogen op het podium komen. Restaurant Sabero in Leende pakt een ster. De twee staan er ontspannen bij. Van Trier noemt de twee een 'gouden koppel'.

708208c0-13e6-4b03-b5cc-68aac56cdd59

7 oktober 11.50 uur

Op het podium mag komen: Emiel Kwekkeboom van restaurant Joann in Enschede, samen met zijn partner Mandy. Volgens de Michelin-inspecteurs hebben de twee een 'enorme groei' meegemaakt, en dat is duidelijk zichtbaar op het bord. Dat wordt beloond met een ster.

7 oktober 11.46

We gaan naar het Zeeuwse Cadzand! Dani Hoefnagels met zijn Demain krijgt een eerste ster. Net open en nu al een ster. Hij en zijn partner zijn zichtbaar geëmotioneerd op het podium.

7 oktober 11.45 uur

Het het is startschot van de sterren-uitreiking. Zenith uit Apeldoorn van Joey Stinissen krijgt eerste ster! Samen met zijn partner komt hij on stage. Hij is 'megatrots'. 

7 oktober 11.40 uur

Lendl Mijnhijmer mag blijven staan en het eerste restaurant met een ster bekendmaken. En dat is ... zijn eigen restaurant Showw in Amsterdam, enkele maanden geopend tegenover de RAI. "Dorus, je mag naar voren komen, we hebben de ster!", roept Mijnhijmer. Wat een blijdschap bij deze heren!

9daf468a-60f8-4f0a-b709-3b79e8b19c0b

7 oktober 11.36 uur

We starten met de Sommelier Award. De winnaar is: Lendl Mijnhijmer, mede-eigenaar van restaurant Showw in Amsterdam, samen met Dorus Floris (het restaurant is genomineerd voor een Entree Award). Hiervoor werkte hij jarenlang bij restaurant Bougainville* in Amsterdam. Hij noemt het een 'absolute verrassing'. "Ik leg wijn altijd achteraf uit", het is een typische tactiek van Mijnhijmer.

Foto: Lendl Mijnhijmer.

Lendl-Mijnhijmer-Show-Michelin-2024

7 oktober 11.30 uur

Dan is het woord aan de burgemeester van Maastricht: Wim Hillenaar. "Maastricht is een stad die naar meer smaakt", begint hij. "De ster onder de steden. Het is een bloedstollende dag voor veel chefs en ondernemers. Het is vele jaren hard werken, continu blijven vernieuwen. Een ster komt niet aanwaaien. Het is vaak vallen, opstaan en weer verdergaan." 

Foto onder: de burgemeester Wim Hillenaar en master of ceremony Simone van Trier.

Michelin uitreiking Burgemeester

7 oktober 11.24 uur

De lampen gaat uit...de zaal zit vol. De uitreiking wordt geopend door Simone van Trier. Zij geeft het woord aan de managing director van Michelin, Alex Verhoeven. Hij heet de 900 gasten welkom. Terug naar Van Trier, die een eerbetoon brengt aan Toine Hermsen (1964-2024). "Iedereen heeft een herinnering aan deze hele, hele grote chef. Wij zullen hem herdenken en zijn naam blijven noemen." 

7 oktober - 08.04 uur

De chefs die van verder komen zullen nu de auto of de trein in stappen (of al onderweg zijn): op weg naar MECC Maastricht! Vandaag om 11.00 uur begint de uitreiking van de Michelinsterren, waar culinair Nederland ieder jaar weer lang naar uitkijkt. Het team van Entree Magazine zal live verslag doen van de uitreiking op dit liveblog en in andere artikelen op de website.

6 oktober - 22.02 uur

Het Limburgse magazine Chapeau maakt een dag voor de uitreiking van de Michelinsterren bekend dat restaurant Rantrée in Maastricht zijn ster verliest. Volgens het magazine is dat nieuws door meerdere bronnen bevestigd, maar hebben de eigenaren (chef Ralph Hermans en gastvrouw/sommelier Jennifer Silvius er nog niet op gereageerd.

1 oktober - 15.33 uur

Maandelijks voegt Michelin meerdere restaurants toe aan de gids, als aanbeveling. Het zijn de 'nieuwe ontdekkingen' van Michelin. Sinds de vorige uitreiking zijn dat deze 69 restaurants. Of deze restaurants een ster krijgen, wordt pas op 7 oktober bekend.

30 september - 14.23 uur

Op 7 oktober wordt de volledige lijst met Bib Gourmand-restaurants bekend. Maar Michelin geeft de eerste vijftien hier vast prijs.

30 september - 11.45 uur

Nog een week en dan weten we welke restaurants een ster (erbij) krijgen en welke restaurants een ster verliezen. Tot die tijd wordt er druk gespeculeerd, ook bij Entree Magazine! We vroegen chef Joris Bijdendijk (RIJKS*, Wils* en Wils Bakery Café in Amsterdam), Demy Janssen (Chapeau Magazine) en Anne de Buck (oprichter Your Little Black Book) naar hun verwachtingen.  Dit zijn hun voorspellingen.

20 augustus - 11.12 uur

De uitreiking van Michelin is dit jaar in Maastricht. Hoe is dat traject verlopen?Silvie Slachter, productmanager BBB Maastricht & Folie Culinaire, aan het woord hierover.

Partners van dit Michelin liveblog

BBB Maastricht

De Michelinuitreiking vindt plaats in het MECC in Maastricht, tegelijkertijd met BBB Maastricht: de jaarlijkse horecavakbeurs voor Nederlandse en Belgische horecaleveranciers en -professionals (van 7 t/m 9 oktober). 

SVH

SVH heeft als kerndoel om de vakbekwaamheid in de horeca te vergroten. Samen met partners uit het horecaonderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SVH (digitale) leermiddelen en lesmethodes voor het (mbo-)onderwijs, opleiders en ondernemers. 

Hanos

Een wereld aan smaken, ingrediënten en innovaties beschikbaar maken voor iedere foodprofessional. Dat is de missie van de internationale groothandel HANOS

Lavazza

In 125 jaar is Lavazza opgebouwd vanuit een passie voor kwaliteit en innovatie; voor zowel product als oorsprong. De bonen en koffiecapsules zijn van een constant hoge kwaliteit afkomstig van de beste origins, in Italië gebrand.

Logos Liveblog Michelin Partners

Entree Magazine digitaal

Entree magazine digitaal mock-up transparant background2 (1)Het digitale Entree Magazine is voor iedere horecaprofessional - van bartender tot chef en van hotelier tot ondernemer - én voor iedereen die geïnteresseerd is in horeca. Je ontvangt het digitale magazine in onze Entree App. Je hebt daarmee toegang tot ons uitgebreide maandelijkse magazine, vol met de laatste updates over bars, restaurants, hotels, en de meest actuele horecatrends. 

Kies een abonnement

Artikel delen