Deze 45 restaurants zijn al zeker van een plaatsing in de Michelin Gids 2024

45 Michelin restaurants voor de Michelin Gids 2024

Deze 45 restaurants zijn al zeker van een plaatsing in de Michelin Gids 2024

Michelin maakt op 7 oktober 2024 bekend welke restaurants een (nieuwe) ster krijgen, hun ster(ren) behouden en wie zijn/haar ster(ren) kwijtraakt. Het afgelopen jaar maakte de bandengigant elke maand een aantal restaurants bekend die zijn opgenomen in de selectie. Deze 45 restaurants kunnen op 7 oktober worden bekroond met een Michelinster of als bestekje of Bib Gourmand in de gids terechtkomen.

1. Blumé in Groningen

Blumé huist op de begane grond van Hotel Halbert in Groningen van Marloes Hemmel en Jan Akkermans. De hoteliers runnen het restaurant samen met executive-chef Henrice Dijks. De keuken is modern Frans, waarbij de keuken alles zelf maakt en met de seizoenen mee kookt.

Michelin schrijft: "Herkenbare smaken zijn de corebusiness van Blumé, maar dan ietwat anders dan je verwacht. Aardpeer om een chocoladedessert een aardse toon te geven, kardemom voor kruidige diepgang bij knolselderij: de chef weet met zijn out of the box-ideeën spanning te koppelen aan vakkundige bereidingen. Zo weet hij ossenhaas mooi saignant te bakken, geeft hij het vlees extra power met een verfijnde bruine fond en spelen garnituren als een uitgeholde ui met uiencrème en aardappelmousseline zeker hun rol."

Meer weten over Blumé? Lees het artikel 'Open: Restaurant Blumé in Hotel Halbert, Groningen'.

2. Goyvaerts in Eindhoven

Restaurant Goyvaerts zit in DomusDela, een voormalig kloostercomplex in Eindhoven. De zaak wordt gerund door de drie broers Jip, Yelle en Jesse Goyvaerts, die ook restaurant Victoria by Goyvaerts hebben. In de open keuken worden internationaal georiënteerde gerechten met Franse culinaire invloeden bereid.

Michelin schrijft: "De broers mixen internationale creativiteit en Franse finesse met Japanse smaakmakers. Met zoete sojasaus gelakte knolselderij sublimeren ze bijvoorbeeld door er een crème van knolselderij bij te serveren die is versterkt met een pittige kruidenmix, geassocieerd met een kruidige emulsie van een beurre blanc met salie en een vinaigrette van kervel. Deze vegetarische bereiding toont aan hoe de chefs een fijn evenwicht weten te bereiken tussen zoete/zoute/kruidige nuances. Goyvaerts, dat is power op het bord!"

3. Rozewied in Kortgene

In Kortgene openden de Belgische chef Noëmie Haentjes en de Zeeuwse chef Ferdy van Rijswijk een intiem restaurant: Rozewied. De zaak zit in een eeuwenoud pand dat de ondernemers mooi hebben opgefrist. Ze doen alles samen: van het koken en de afwas tot het inschenken van de wijnen. 

Michelin schrijft: "Klassieke combinaties tonen zich op het bord van hun moderne kant. Denk aan de associatie van lam en look, maar dan met de lichtheid en speelsheid die gasten vandaag verwachten. Een warme ballotine met vulling van kip krijgt dan weer morilles naast zich en een geraffineerde kippenvelouté die is versterkt met vin jaune, wat een intens en diepgaand resultaat oplevert. De chefs van Rozewied zetten graag de Europese terroir in de verf, met een lichte voorkeur voor vis en aandacht voor elegante sauzen."

4. De Mark in Amsterdam

Restaurant De Mark is onderdeel van boetiekhotel De Durgerdam onder de rook van Amsterdam. De zaak opende in maart dit jaar en de culinaire invulling wordt gedaan door sterrenchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van 212**. Koen Marees, die zijn sporen verdiende bij The Lobby Fizeaustraat, is head chef van De Mark.

Michelin schrijft: "Parkeer je auto buiten Durgerdam, omarm de charme van dit dijkdorpje tijdens de wandeling naar De Mark en bewonder op het terras hoe bijzonder het uitzicht is over het water. Wat een ervaring! Binnen verleiden de natuurlijke tinten en het karakter van dit pand. Het is gezellig tafelen bij De Mark. Op het bord draait alles rond drie hoofdingrediënten die worden verenigd door het houtvuur. Denk aan texturen van ui – van fris en krokant tot zoet en gegrild – die worden gepimpt met roomijs van Zaanse mosterd. Ervaren chefs garanderen hier een frisse kijk op natuurlijke smaken. Aarzel niet om de ruime wijnkaart te ontdekken, boven wachten enkele luxekamers."

Lees meer over De Mark in het artikel 'Boetiekhotel De Durgerdam en restaurant De Mark geopend in Durgerdam.'

De Durgerdam - De Mark

Foto: Chantal Arnts

5. Het Sluishuys in Nijkerk

Aan de Arkersluisweg in Nijkerk vind je het warme restaurant Het Sluishuys van chef-kok en ondernemer Erik Hendriksen. De fine dining-zaak zit in een voormalig sluiswachterswoning en serveert seizoensgebonden gerechten, gemaakt van lokale producten.

Michelin schrijft: "Met de hand gesneden steak tartaar opgewerkt met een fijn zuurtje, ui, kappertjes en gestolde eidooier. Kraakverse tarbot die meunière is gebakken met een beurre blanc die volgens de regels van de kunst is bereid en wordt versterkt door ravioli met een rijkelijke vulling van ossenstaart: dit zijn het soort klassieke lekkernijen waar Erik Hendriksen bekend voor staat. In dit warm ingerichte restaurant, lieflijk gelegen aan een oude sluis en vlak bij een haventje, krijgen herkenbare smaken de finesse die ze verdienen. Dit is dus een uitgelezen plek als je hunkert naar klassiek gebakken eendenlever met appeltjes, al bedient chef Hendriksen ook vegetariërs op hun wenken met een aangepast menu."

6. Odille in Sint-Oedenrode

In het Brabantse Sint-Oedenrode zit fine dining-restaurant Odille van Casimir Evens en Lotte Bloem. De zaak heeft een opvallend design met een grote open keuken in het midden. Hiermee willen Evens en Bloem openheid en transparantie creëren. Evens: “In deze setting krijgen vakmanschap en het werk van de chefs dus een belangrijke rol in de gastbeleving. Het vergroot de interesse in het vak en maakt impact op de gast."

Michelin schrijft: "Bij Odille draait alles rond de open zwarte keuken. Rondom vallen de sereniteit en elegante luxe op, met kunst van Daisy Boman als rustpunten. Gastvrouw Lotte Bloem en chef Casimir Evens vertellen hier hun verhaal. Ze zetten de tijd even stil met Brabantse generositeit en wereldse finesse. Een moderne interpretatie van escargots met look, à la minute gebakken tarbot met zuiderse schwung: deze chef is creatief en goochelt deskundig met sterke smaken. Het menu wordt omschreven door kwaliteitsingrediënten op te noemen, wat op het bord voor de nodige verrassing zorgt. Wie liever à la carte bestelt, krijgt eveneens een mooi aanbod voorgeschoteld. De welgekozen wijnen zijn de ideale sparringpartners voor al dat lekkers."

Lees meer over het restaurant in het artikel 'In het nieuwe luxe restaurant Odille in Sint-Oedenrode koken de chefs midden in de zaak.'

Odille in Sint Oedenrode_gerecht

 

7. Puur Sanh in Berg en Dal

Stijn Hinke en Sarah Norris zijn sommeliers met een passie voor gastronomie en eigenaren van restaurant Puur Sanh. Het restaurant is te vinden aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal. Op de avonden dat het stel in de zaak werken staat Sarah met chef-kok Jean-Paul Witte in de keuken en doet Stijn samen met een hulpkelner de voorkant.

Michelin schrijft: "Creatief, gedurfd en spannend: de keuken van Puur Sanh boeit. Chef Witte heeft aandacht voor plantaardig en kijkt graag over de grenzen. Zo gaat hij texturen van ananas combineren met een beignet van zoete aardappel, een crème van kokos en kerrie, spicy venkel- en sesamzaadjes en een crème brûlée van aardappel. Gewaagd, maar zeker geslaagd! Laat u ook verleiden door een plekje op het terras en check zeker de mooie whiskycollectie en leuke wijnen. Puur genieten!"

8. Robuust in Vollenhove

Restaurant Robuust in het Overijsselse Vollehove is sinds 2017 te vinden aan het Kerkplein. Het restaurant is gelegen naar de Sint-Nicolaaskerk, soms ook Bovenkerk genoemd. Eigenaren van het restaurant zijn de broers Raimon en Peter Ian Pot.

"Achter dit gezellige restaurant staan twee broers die je gerust als robuust mag omschrijven: chef Raimon en gastheer Peter Ian", schrijft Michelin. "Verwacht uitgesproken smaken op het bord, zoals die beurre blanc met fijne pit die een perfect in de pan gebakken moot kabeljauw de nodige generositeit geeft. Die kwaliteit typeert trouwens zowel de eerder klassieke bereidingen als het creatievere menu. Laat u zeker adviseren door de gastheer wat bieren betreft, zijn aanbod en kennis zullen u niet ontgoochelen!", aldus de Michelin gids.

9. Le Sable in Veldhoven

Chiel Sap en Laura van der Velden zijn eigenaren, en eveneens chefs, van restaurant Le Sable. Het restaurant is te vinden aan de Zandoerle in Veldhoven. Bij Le Sable staat de Franse keuken centraal maar hebben de gerechten ook invloeden van andere wereldse keukens.

Michelin schrijft: "De charme van het rustige Zandoerle straalt af op deze oude hoeve. Het decor bundelt authenticiteit en stijlvolle intimiteit, de verwelkoming door de eendjes is bijzonder leuk. Chef Chiel en gastvrouw Laura kunnen ondanks hun jonge leeftijd terugvallen op heel wat ervaring en talent. Het bord weerspiegelt die jeugdige frivoliteit. Alhoewel de basis Frans klassiek is, houdt de chef van bewerking en serveert hij een gerecht graag in verschillende borden. Denk aan lamsvlees dat in sukade wordt geserveerd, naast een stoof van de schouder (met een geweldig intense jus!) en ook nog eens een rosé lamsribstuk. De ambitie van Le Sable is voelbaar en dat maakt het net zo interessant."

10. Bistro Pinot in Grou

Michelin schrijft: "Wie van een uitje naar Parijs droomt kan zeker eens bij bistro Pinot in Grou langsgaan. Trek door de lieflijke straatjes van Grou heen om deze hartverwarmende bistro te bezoeken. De nostalgische muurtegeltjes, de marmeren comptoir en houten stoelen, de Franse muziek door de boxen. Deze zaak heeft een ziel en Inkje Hoekstra en Tariq Gessesse zijn de eigenaren. Bistroklassiekers worden hier volgens de regels van de kunst geëerd. Sappige ganzenlever op briochebrood, fruitige canard à l’orange, een krokant en geweldig fris makarontaartje. De sharinggerechten (kies er zeker vier) nemen u mee naar de typische bistrootjes van de Parijse rive gauche."

11. Nazka in Amsterdam

"Bij Nazka in Amsterdam krijg je even de indruk in een cave à vin te zijn beland, maar loop door om te voelen hoe deze hippe, Zuid-Amerikaanse zaak leeft op het ritme van de stad. Nazka, van wie Raul Lansink de eigenaar is, laat een wervelwind van expressieve smaken op u los, van de pisco-cocktails tot de ceviche en andere Peruviaanse specialiteiten. Het kleurrijke samenspel van spicy/zoete pepers, Aziatische umami, de fraîcheur van leche del tigre, … Funky! De weldoordachte wereldse wijnkaart voegt nog wat extra karakter toe aan deze bijzondere ervaring."

12. Café Samabe in Haarlem

Op de hoek van de Korte en de Lange Veerstraat in een monumentaal pand in Haarlem zit Café Samabe. De zaak opende in 2019 en staat bekend om de authentieke Indonesische gerechten. Eigenaar Richold Bakker en chef-kok Jiani Gritzalis zijn geen onbekenden voor Michelin. Voorheen runden zij een Indonesische keuken in Bergen die Michelin zeven keer bekroonde met een Bib Gourmand.

Michelin schrijft: "Café Samabe is de nieuwe versie van DjaDjan in Bergen en pakt uit met een homemade Indonesische keuken, met een lichte voorkeur voor specialiteiten uit Bali. Royaal en krachtig zijn termen die perfect de keuken typeren van chefs Jiani Gritzalis en Hozan Kassem. Denk aan aromatische martabak met sappig gehakt, ei en prei. En dan die rijke authentieke rijsttafels (ook vegetarisch) met pittige rendang en intense sambal goreng telor, … Bij Café Samabe wacht een feestmaaltijd!"

13. Novo New Dining in Maastricht

Novo New Dining in Maastricht opende in 2016 en verhuisde in september vorig jaar naar een nieuwe locatie: op de vijfde etage van een koffiebranderij in het Sphinxkwartier. Het Brikkengebouw is 120 jaar oud en heeft een industriële look. Uniek is de dessertbar die gasten kunnen reserveren. Eigenaar Rodny Welters: "Mijn visie is een goede prijs-kwaliteitverhouding. De invloeden komen van over de hele wereld, met een liefde voor Azië. We hebben hier veel beleving ingestopt met een open keuken, grote chefs table en natuurlijk de dessertbar."

Michelin schrijft: "Alle ogen zijn gericht op de open keuken, waar chef Welters zijn wereldse inspiraties laat spreken, ondersteund door fijne sauzen. Of het nu de meunière gebakken schelvis is met een tandoori-velouté en druppels passievrucht voor een zoet accent, of de verfijnde saus van rode kerrie en kokosmelk bij gebakken scampi, mango en cashewnoten: zijn zoektocht naar spanning maakt de naam van het Experience menu waar. Zoetekauwen zullen graag horen dat chef Welters ook een Sweet Experience aanbiedt, die geheel draait rond desserts."

Novo Maastricht - interieur 1

14. Sukerieje in Zwolle

Sukerieje opende in 2018 en verhuisde in maart dit jaar van Dalfsen naar de historische binnenstad van Zwolle. Chef-kok Yannick Roodhof nam niet alleen de naam Sukerieje mee naar Zwolle, maar ook de exploitatie over van het fine dining-restaurant. Sukerieje is het broertje van restaurant Sukade in Meppel, dat eigendom is van dezelfde eigenaar. De kaart bestaat uit een regelmatig wisselend verrassingsmenu van vier (64 euro) tot zes gangen (82 euro).

Michelin schrijft: "Chef Yannick Roodhof heeft aandacht voor groenten en uit graag zijn creativiteit. Zo verbaasde hij ons met een smeuïge ‘paté’ van cashewnoten met meloen en Spaanse peper die een fijn evenwicht vond tussen rijke smaken, zoetheid en pittigheid. De beheersing van uitheemse smaakmakers en geduld om sauzen de nodige diepgang te geven, zorgen voor intensiteit. Denk aan een romige saus van gerookte paling die in nori gewikkelde kabeljauw mooi ondersteunt. Sukerieje is ontegensprekelijk een zaak met ambitie!"

 

Sukierieje-Zwolle-6

15. Bisque in Groningen

Aan de Verlengde Hereweg in Groningen vind je restaurant Bisque van chef-kok Niels Schievink en gastvrouw Sabrina Mans. De keuken is klassiek Frans en dankzij Schievinks achtergrond bij meerdere sterrenzaken (onder meer De Lindenhof** in Giethoorn) mag je culinaire hoogstandjes verwachten! 

Michelin schrijft: "De less is more aanpak van de Franse keuken steunt op technische kennis en gevoel voor evenwicht. De soufflé met chocolade en hazelnoot is een ware ode aan dit klassieke dessert. Niet te missen! Deze lofzang aan het mooie product, ondersteund door uitbundige sauzen, bekoort. Of wat dacht je van een à la minute getikte hollandaisesaus, die kroktante filets van schol de nodige body bijbrengt, in combinatie met de minerale Vasse Felix Filius wijn uit Australië, met zijn subtiele rooksmaak? Lekker!"

*Tekst gaat verder onder de foto

Restaurant-Bisque-Groningen

16. Bistrotel 't Amsterdammertje in Nieuwersluis

In een karaktervol pand aan de Vecht in Nieuwersluis vind je Bistrotel 't Amsterdammertje. De zaak is van André Gerrits die ook eigenaar is van restaurant 't Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht. 

Michelin schrijft: "In dit Bistrotel ontsnap je even echt aan het drukke leven! Voor je je comfortabele kamer opzoekt, moet je beneden naar de ruime bistro. André Gerrits heeft hier een team aangesteld dat zijn bistroklassiekers en wereldse smaakmakers kent."

"Of je nu de rijke steak tartaar kiest die je zelf op smaak kunt brengen, de kruidige rendang die volgens familierecept wordt bereid of de boerderijkip van ’t spit die lekker knisperend op je bord komt: dit is het soort zaak waar alles mag en niets moet. De ruime kaart heeft aandacht voor alle smaken en pleziert zowel gasten die binnenlopen voor wat bites als zij die een volwaardig diner willen."

*Tekst gaat verder onder de foto

T-Amsterdammertje-Nieuwesluis

17. NOÏS in Zwolle

Het Zwolse echtpaar Laura en Vincent van Bethem opende NOÏS in de binnenstad van Zwolle. De keuken is internationaal en wordt gerund door Vincent en zijn keukenteam. Op de kaart staan geen gerechten, want Vincent laat graag zijn creativiteit de vrije loop en verrast hiermee zijn gasten.

Michelin schrijft: "De chef bedankt voor je vertrouwen met een originele keuken waarin vlees en vis maar af en toe de hoofdrol spelen. Of hij diverse structuren van knolselderij fijntjes verbindt met frisse zuren en de slimme toevoeging van citroentijm of krokant gebakken buikspek de hoofdrol laat spelen in een Aziatisch geïnspireerd gerecht met een roomsaus van laurier: deze bewerkte keuken heeft schwung. NOÏS, vernoemd naar Noah en Isis, de kinderen van het stel, zet de culinaire opmars van Zwolle nogmaals in de verf."

NOïS-Zwolle-Restaurant

18. Dokjard in Groningen

In de Noorderhaven in Groningen zit in een oud pakhuis de bistro Dokjard. De plek heeft een lange historie en de oude details van het pand zijn behouden gebleven. Dokjard brouwt eigen bieren met een bijpassende spijzenkaart. 

Michelin schrijft hierover: "De keuken kent geen grenzen en slalomt gezwind tussen klassiek en creatief. Van de steak tartaar met Aziatische punch tot de zacht gegaarde varkenswangen met dukah en sesamzaden: deze keuken is expressief en levendig. De eigen bieren voegen dan weer persoonlijkheid toe aan het bord – denk aan hun Klusbaas, een IPA gebrouwen met rawit pepers en kaffir. Ook het huisgebakken brood, met restanten van het bierproces, moeten we zeker vermelden. Wees maar zeker: het verhaal van Dokjard boeit!"

19. Limes aan den Rijn in Valkenburg

In 2016 openden Dennis de Prie en Daan Reijngoudt Limes aan den Rijn in Valkenburg (Zuid-Holland). De zaak heeft een open keuken-concept en je vindt er tientallen chef's tables, waardoor je met de chef-koks meekijkt. Gasten kiezen voor een 4-, 5-, 6- of 7-gangenmenu met eventueel een bijpassend wijnarrangement. 

Michelin schrijft over de zaak: "Daan Reijngoudt is een chef die het belang van sauzen kent. Denk aan een verfijnde roomsaus van ganzenlever met de subtiele aanwezigheid van calvados om gebakken eendenlever met zoete fruitgarnituren en een briochebroodje extra diepgang te geven. Zijn keuken is mooi met zijn tijd mee, zonder te vervallen in onnodige liflafjes. Gebruikt hij jalapeño of hoisin in zijn bereidingen, dan gebeurt dat doeltreffend. De chef verleidt ook met zijn keuze om zowel verrassingsmenu’s als een verleidelijk à-la-carte-aanbod aan te bieden. Dankzij de knappe open keuken kun je de chef aan het werk zien. Al is een plek op het terras aan de Oude Rijn, aan de voet van een bedrijvencomplex, ook zeker de moeite waard."

20. Zenith in Apeldoorn

Aan de rand van het centrum van Apeldorn vind je fine dining-restaurant Zenith. De zaak van chef-kok Joey Stinissen en maître-sommelier Jody de Widt opende in 2020. De twee werkten hiervoor bij gerenommeerde restaurants en nemen al die ervaring mee in Zenith. Gasten kiezen uit verrassingsmenu's of bestellen à la carte.

Michelin schrijft hierover: "Bij Zenith spatten de gerechten van het bord. Chef Joey Stinissen pleziert oog en smaakpapillen met creaties als perfect gebakken filet van rode mul, zachte octopus, een beurre blanc met limoenblad en saus van zachte rode kerrie. Wauw! Schoonheid rijmt hier met diepgang. Het zal je niet verbazen dat deze chef al een mooi parcours heeft afgelegd. Hij beheerst traditionele cuissons en weet die met gevoel aan te vullen met frisse nuances. Dat hij het werk niet schuwt, merk je aan de bewerking van de borden, maar ook aan de keuze om verschillende gerechten in het verrassingsmenu te verwerken in de à la carte. In dit elegante, sfeervolle hoekpand klopt alles tot in de puntjes, fijne wijnpairings incluis!"

21. De Etalage in Geleen

Michelin schrijft: "Mannenmode heeft plaats gemaakt voor deze gezellige bistro met een vleugje Parijse charme. Achter de kachel staat een jong team met ervaring in mooie huizen, dat merkt u aan het bord. Zo zetten ze de bekende associatie van kalfszwezerik en ui naar hun hand met speelse texturen en een beurre blanc met een toets van gekaramelliseerde ui als verfijnde basis.

Deze chefs weten goed hoe wereldse smaakmakers nuance toevoegen. Ze serveren zowel voor de lunch als het diner een menu (keuze tussen drie, vier en vijf gangen), de à la carte is voor het diner dan weer meer bewerkt dan voor de lunch. En als u ’s namiddags in het centrum van Geleen bent, loopt u toch even binnen voor een drankje en enkele bites?"

Lees hier een uitgebreid portret van De Etalage in Geleen.

22. Het Arsenaal 1309 in Doesburg

"Björn de Waal heeft een bijzondere relatie met groenten en fruit. Hij haalt ze zo lokaal mogelijk en laat hen de hoofdrol spelen in zijn creatieve keuken. Denk aan mandarijn in combinatie met gekonfijte kumquat, een luchtige espuma van mais, krokante aardappelkaantjes en zwarte truffel.

De chef kookt bijvoorbeeld ook graag met wild, al spelen de groentegarnituren ook in die gerechten een voorname rol. Hij deed onder meer ervaring op bij groene Michelinster Bolenius, waar hij de visie van Dutch Cuisine leerde appreciëren. Dat merkt u aan de keuze om te koken met vooral Nederlandse producten. Een bezoek aan de pittoreske Hanzestad Doesburg is niet volledig zonder een etentje in dit voormalige klooster, een prachtige mix van oud en nieuw", aldus Michelin.

23. Savour in Haren

Michelin schrijft: "Trijntje en Jaap brengen extra leven in dit geanimeerde dorp net buiten Groningen. U kent ze misschien nog van Gastrobar Bij Jaap in Assen, waar ze werden onderscheiden met een Bib Gourmand. Ze ontvangen u op hun nieuwe adres nog even hartelijk en staan steeds klaar met raad en daad. Chef Jaap wordt in de keuken ondersteund door jonge enthousiastelingen, en dat merkt u.

Hun keuken is doordacht, verfijnd en technisch. Mooi rosé gegaarde filet van hert geven ze bijvoorbeeld extra nuances door het vlees te combineren met rode biet en vlierbloesem in diverse gedaantes. Er zitten leuke ideeën achter de menu’s van Savour (keuze tussen vier, vijf en zes gangen, ook een groentemenu beschikbaar). Je zou voor minder enthousiast worden!"

24. CouCou in Vught

Aan de Taalstraat in Vught huist restaurant en bar CouCou. CouCou laat zich inspireren door de Franse keuken. Niet alleen in het menu komt dit terug, maar ook in het interieur. Het gevoel van een Franse bistro wordt gecombineerd met ‘hotel-chique’.

Michelin schrijft: "CouCou is trendy tot in het diepste van zijn ziel. Je waant je in een Londense cocktailbar wanneer je de shaker aan het werk ziet achter zijn imposante bar. Het ruime aanbod sharinggerechten is al even cool en aantrekkelijk. Frans en mediterraan geïnspireerd, opgepept met originele ingevingen. Zoals die rollade van kreeft en garnaal, mooi krokant aangebakken, met een gel van kreeftenbisque en romige crème van pijnboompitten. Délicieux!"

25. Gitane in Amsterdam

De Griekse chef-kok Angelo Kremmydas opende afgelopen jaar café-restaurant Gitane in Amsterdam-West. De naam betekent in het Frans zigeunervrouw en laat dat nou net de inspiratie voor de gerechten van Kremmydas zijn. Hij vertelt: “Smaken vanuit de hele wereld komen samen op de kaart. Er zijn geen grenzen aan het combineren van wereldse kruiden en specerijen.”

Michelin schrijft: "De mediterrane gerechten hebben een zeker Ottolenghi gehalte, zoals die gestoofde varkenswangetjes met smeuïge orzo, crunchy oesterzwam, petrotokaas en een frisse yoghurt/knolselderij puree. Dat noemen ze nu eens feest op het bord! De chef heeft aandacht voor vegetarisch en vegan, en werkt met zeer toegankelijke prijzen. Gitane is een Amsterdamse hotspot!"

26. Inter Scaldes in Kruiningen

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, heropende afgelopen november haar deuren na een uitgebreide renovatie en de overname door Pillows Hotels en Sanne en Jeroen Achtien.

Michelin schrijft: "Sanne en Jeroen Achtien hebben dit instituut nieuw leven ingeblazen, en hoe! Het resultaat is loungy, luxueus en tegelijkertijd ook trendy. Chef Achtien vermengt zijn Friese roots, de Zeeuwse omgeving en ervaring in Zwitserland. Zijn keuken is creatief en gestoeld op vakkennis, soms complex, en zeer uitbundig. Denk aan een fabuleuze jus van kreeft met florale magnolia om kreeft en rode biet een diepe boost te geven."

Lees hier een uitgebreid portret van chef Jeroen Achtien.

27. Il Gattopardo in Rotterdam

Italiaans restaurant Il Gattopardo op Katendrecht in Rotterdam wordt gerund door Vincent Muller en Salvatore Randazzo. De keuken serveert gerechten met een Mediterrane twist, met de nadruk op de Italiaanse en Siciliaanse keuken. 

Michelin schrijft: "Il Gattopardo is een restaurant met uitstraling, een zaak die een zekere Italiaanse je-ne-sais-quoi bezit. De chef komt persoonlijk aan tafel zijn Siciliaanse gerechten voorstellen, die hij graag een frisse update geeft. Zo gaat hij een crème brûlée van boterzachte octopus serveren met een geraffineerde aardappelcrème die is versterkt met zeealgen."


28. Le Jardin in Utrecht

In het hart van Utrecht, op de Mariaplaats vind je Le Jardin: hotel, bloemist en restaurant onder één dak. Chefkok is Tamara de Borst. Zij kookt het liefst met seizoensgroenten uit eigen regio. 

Michelin: "Le Jardin is een levendige plek, zowel qua sfeer als in het bord. De ‘groentenomie’ van Tamara de Borst neemt groenten en kruiden als uitgangspunt. Met een Franse basis, frisse creativiteit en hier en daar een Aziatische smaakmaker. Indien gewenst bijgestaan door een stukje vlees of vis. Denk aan vlezige pompoen met een kruidencrunch, een fruitige jus met mandarijn en een sappige moot koolvis."


29. Niemeijer in Groningen

Begin oktober 2023 opende restaurant Niemeijer aan de Akerkstraat in het hart van Groningen. Eigenaren zijn chef Janick en gastvrouw Leonie Niemeijer. "We willen echt inzetten op à la carte met seizoensgebonden producten en als het even kan producten van dichtbij", aldus Janick. Het stel heeft ook een eigen moestuin gerealiseerd. 

Michelin schrijft: "Janick en Leonie Niemeijer ontvangen u in hun lichtrijke restaurant dat een zekere natuurlijke sereniteit uitstraalt. Het stel werkt met een ruime à la carte en is fier op de eigen tuin, waar onder meer groenten en honing worden gehaald. De manier waarop de chef kweepeer uit de tuin in een siroop van cassis met hibiscus gaart, combineert met volle vanilleyoghurt, amandelen en fris citroensorbet, zegt veel over zijn oog voor opmaak en gevoeligheid om met smaken te spelen."


30. Novaela in Delft

In een karakteristiek zestiende-eeuws pand aan de Bagijnhof in Delft huist restaurant Noaela. Eigenaren zijn chef Daniël Duijster Gomero en Eline Stroomberg. Het restaurant, dat vernoemd is naar de levensloop van een ster en het begin van een nieuw leven, heeft ruimte voor veertig gasten.

Michelin schrijft: "Chef Daniel Duijster Gomero heeft ervaring opgedaan bij mooie huizen als Flore in Amsterdam en het Rotterdamse FG. Hij kiest resoluut voor creativiteit, spanning en mooi opgemaakte borden. In zijn verrassingsmenu laat hij bijvoorbeeld de gedurfde associatie van scheermesjes en rode biet harmoniëren, al smul je hier evengoed van sappige kwartelfilet met een fijne gevogeltejus. Deze keuken straalt ambitie uit."


31. Restaurant Markant in Breda

Restaurant Markant in het Ginneken is een huiskamerrestaurant met slechts zeven tafels. Martijn Struijk en Demi Hendriks willen hun gasten een unieke beleving bieden.

Michelin: "Dit gezellige zaakje buiten het centrum van Breda heeft zijn naam niet gestolen. Het plezier om gasten te verwennen is hier voelbaar. De jonge chef speelt zowel met klassiekers zoals œuf en gelée met kalfstong als vegetarische opties en hier en daar Aziatische smaakmakers. Uit de generositeit van de smaken en de diepgang van de sauzen blijkt zijn oog voor kwaliteit. De occasionele tafelbereidingen zijn een leuke touch."


32. Sabero in Leende

Vorig jaar, maart 2023, sloten Sonja en Nico Boreas restaurant Sabero in Roermond om hun droom achterna te gaan: een klein huiskamerrestaurant beginnen. Ze besloten om hun eigen woning in Leende prachtig te verbouwen en daar nog drie dagen per week thuis voor gasten te koken.

Michelin schrijft: "Sonja en Nico Boreas staan al jarenlang symbool voor de excellentie binnen de Nederlandse gastronomie. Ze hebben beslist kleinschaliger te gaan werken in dit gezellige woonkamerrestaurant, zonder evenwel hun vakmanschap te verloochenen. Gastvrouw Sonja zorgt voor een persoonlijke service, chef Nico beklijft met zijn culinair maatwerk en intense smaken. Hij kent het geheim van diepgaande sauzen en drukt graag zijn stempel met exotische smaakmakers."


33. Sea Palace in Amsterdam

Sea Palace is het eerste drijvende restaurant in Europa. Al sinds 1984 is Sea Palace een vertrouwd beeld in het hart van Amsterdam. Gasten maken hier kennis met de Chinese keuken. 

Michelin: "Sea Palace heeft wat weg van een paleis van de Ming dynastie, maar bevindt zich gewoon op enkele passen van het Amsterdamse Centraal Station. Dit bijzondere restaurant is al sinds 1984 een lievelingsplek van liefhebbers van Chinese lekkernijen De ruime kaart is dan ook een ode aan de authentieke Kantonese keuken. Denk aan gestoomde dimsum met garnalen, gewokte noedels met rundsvlees en sojasaus, of wat dacht je van pekingeend?"

34. Alba in Amsterdam

Aan de Amsterdamse Wibautstraat opende in 2020 restaurant Alba van Steven Macleod en Eva Kolstee. Zij namen eind vorig jaar chef George Kataras aan van het inmiddels gesloten restaurant Vanderveen* in Amsterdam. Die zaak kreeg een ster in april 2023, maar ging één maand later dicht. Eigenaar Macleod noemt de zaak een toegankelijk 'easy fine dining'-restaurant met veel groenten, een uitgebreide wijnkaart, een goede vibe én professionele service.

Michelin schrijft: "Alba heeft een artistieke vibe, of het nu de funky muziek betreft of de opvallende kleurstelling. Affiches aan de muren maken duidelijk dat men hier een voorliefde heeft voor natuurwijnen, waarvan een mooie selectie eveneens per glas te verkrijgen is. De keuken is al even trendy als eerlijk. Denk aan een Grieks-Nederlands geïnspireerde creatie rond sappige gravlax van gerookte forel, zilte foreleitjes en de smeuïgheid van mierikswortel om onder meer crème crue pep te geven. Het keuzemenu staat bol van straffe smaken en slimme associaties. De gerechten uit het menu kunnen trouwens ook à la carte genomen worden. Bij Alba kom je ongedwongen smullen."

Alba George Kataras

35. Bleue Bar Bistro in Breda

Aan de Grote Markt in Breda is Bleue Bar Bistro gevestigd. In 2019 namen Fleur Doolaege en Robert Oomen de zaak over. Wie naar binnen loopt, merkt direct de blikvanger van een bar op: lang en bedekt met groene aardewerktegeltjes. Het menu is modern Frans. 

Michelin schrijft: "Op de kaart staat Franse bistrokost met hier en daar een frisse update. Zo gaat de chef kumquat verwerken in de intense jus de canard bij gebakken eendenborst en compote van sinaas, zonder te raken aan de typische smaken. Of wat dacht je van een pâté en croûte fait maison als voorgerecht, gevolgd door een rijke vol-au-vent en een klassieke madeleine als dessert? Rijke smaken verzekerd! En dat allemaal in een verleidelijke kaart waaruit je zelf jouw menu kunt samenstellen."

36. Café Visscher in Leiden

De Rotterdamse chef Arie Visscher opende in september 2023 Café Visscher in Leiden. Met werkervaring bij De Librije*** in Zwolle en Joelia* in Rotterdam is het niet gek dat zijn zaak opgenomen wordt in de Michelingids. Café Visscher is een laagdrempelig buurtrestaurant met een kosmopolitisch sfeertje: dé plek voor iedereen die gek is op bistronomie.

Michelin schrijft: "Noem het ‘café’ van Arie Visscher gerust een luxebrasserie, waarin materialen als rood velours, marmer en koper een bijzonder warme sfeer creëren. De zaak is heel de dag open, vanaf elf uur, en is ideaal voor zowel lunch, diner als enkele bites aan de bar. Chef Visscher gaat vooral de Franse toer op, zoals steak tartaar die op smaak wordt gebracht met gerookte paling of zeebaars met een goed beboterde aardappelmousseline en artisjok. Al pakt hij evengoed uit met een meer up-to-date creatie rond spitskool. De Rotterdammer werkt enkel met een kaart en tekent voor een no-nonsense keuken die mooi afgemeten is. De wereldse wijnselectie, met een mooi aanbod per glas, maakt het plaatje compleet."

Café Visscher-Leiden-Todays Brew-6

Foto's: Arjen Poort / Today's Brew

37. De Wilg in De Mortel

Ooit was het een basisschool, nu is het een restaurant. We hebben het over De Wilg in De Mortel, een klein kerkdorpje vlakbij Gemert. In het pand zijn oude elementen van de basisschool behouden gebleven: van kapstokken op kinderhoogte tot aan de bekende 'aap, noot, mies'-schoolplaat. Het restaurant zit in twee oude klaslokalen die zijn samengevoegd, een unieke plek! Eigenaars zijn Boy van Gerwen en Kim van den Biggelaar.

Michelin schrijft: "Het gebouw is omgetoverd tot een warme en toegankelijke plek, waar niets meer moet en alles mag. Boy van Gerwen verliest zich niet in complexiteit en verleidt bijvoorbeeld met de frisse aardsheid van een tartaar van rode biet, de uitbundigheid van gekonfijte eendenbout met een krachtige kalfsjus met morilles, maar ook met de kruidigheid van een linzendahl met kerrie. De bouillabaisse is een van de klassiekers van het huis. Wie liever geen vis of vlees wil eten, vindt zowel op de kaart als in het verrassingsmenu aangepaste opties. De Wilg staat voor generositeit en een mooie prijs-kwaliteitverhouding."

38. Lilou in Goes

In december 2023 opende Lilou in Goes: een zaak waar je luncht, borrelt en dineert in Franse sferen. Neem plaats aan een van de witte, ronde marmeren tafels en waan je in Parijs. Het menu sluit hierop helemaal aan met gerechten als bouillabaise, moules frites en escargots. Eigenaresse is Iza Traas.

Michelin schrijft: "Deze rijwoning in het centrum van Goes voelt aan als een stukje Parijs. De ronde marmeren tafeltjes, de hoge plafonds, de tegelvloer en Franse chansons: deze bistro heeft het allemaal. De wijnen en champagnes zijn al even Frans, net als de verleidelijke kaart. Handgesneden steak tartaar die goed op smaak is gebracht met onder meer kappertjes en augurk, gebakken dorade met een volle beurre blanc die een fris zuurtje heeft, een genereuze zeevruchtenschotel of profiteroles met vanilleroomijs en chocoladesaus: je weet niet wat je moet kiezen uit het ruime à-la-carte-aanbod. De traditie schittert hier in al zijn eenvoud. Vraag gerust raad aan de vrolijke gastvrouw, ze staat je graag bij met goede raad."

39. LIZ Restobar in Amerongen

In februari dit jaar werd restaurant Bentinck in Amerongen omgetoverd tot LIZ Restobar. Niet alleen de naam veranderde, maar ook het interieur en concept. De zaak zit in voormalige monumentale paardenstallen wat voor een unieke beleving zorgt. Naast het restaurant is er ook een wijnkamer én een chef's table. Eigenaar is Peter-Paul Swijnenburg.

Michelin schrijft: "De houten paardenhoofden aan de muren, impressionante lusters die herinneren aan de wielen van een paardenkar, de afscheidingen tussen de tafels: je merkt aan alles dat je in de voormalige paardenstallen van het kasteel van Amerongen tafelt. Het terras met uitzicht op het kasteel en de tuinen is geweldig! Aandacht voor de nabijheid van ingrediënten, Franse cuissons en een blik op de wereld typeren de keuken. De rijke wildbouillon bij gyoza van eend, met gemarineerde paddenstoelen en knapperige bosui, spreekt boekdelen. Gerechten zonder vlees of vis staan prominent op de kaart, en terecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rendang van spitskool met rode peper, kokos, kerrie en pinda?"

40. Mout & Hout in Vessem

Combineer bier met barbecue en je krijgt Mout & Hout in het Brabantse Vessem. De zaak opende in juli 2023 naast de familiebrouwerij Beerze die een rijke historie heeft die teruggaat tot 1716. Naast alle barbecuegerechten vind je daarom ook een uitgebreid aanbod van Beerze-bier.

Michelin schrijft: "De chefs werken graag met de Josper houtskooloven, parrilla grill en Oklahoma smoker om rokerige smaken op het bord te brengen. Zo gaan ze kalfsvlees schroeien op houtskool om vitello tonnato een eigen draai te geven. Uiteraard staat vlees centraal in deze genereuze en productgerichte bereidingen, al mag je je ook verlekkeren aan een vegetarisch en visaanbod. Opteer zeker voor een van de bieren van het huis, zoals de Balthazar, een spiced old ale, die voor extra persoonlijkheid zorgen."

41. Reblochon in Haaren

In de bossen tussen Oisterwijk, Tilburg en Vught openden Jurgen en Elisa Bosmans restaurant Reblochon in Haaren. Dit gezellige woonkamerrestaurant was al een van de stijgers dit jaar tijdens de Gault&Millau-uitreiking. Gasten worden hier verrast met een menu van de chef. Welke gerechten het zijn, weet je pas zodra je het voorgeschoteld krijgt!

Michelin schrijft: "Elise en Jurgen hebben zich geïnstalleerd in een typisch charmant dorpshuisje. Ze hebben er een gezellig woonkamerrestaurant van gemaakt, waar ze je met oprechte gastvrijheid ontvangen. De chef serveert enkel een verrassingsmenu waarin hij beheerst te werk gaat. Geen gekkigheden dus, maar de nodige bewerking en hier en daar uitheemse invloeden. Zo combineert hij gepekelde zalm met de aardse zoetheid van rode biet, maar ook de umamismaak van miso. Kalfsentrecote bakt hij dan weer mooi sappig en geeft hij kracht met een goed gereduceerde kalfsjus en verschillende bereidingen van paddenstoelen. Neem ook gerust de kaasplank om te ontdekken waar de naam van het restaurant vandaan komt."

42. Renilde in Rotterdam

In 2022 werd het restaurant genomineerd voor een Entree Award en nu is het opgenomen in de Michelingids. Renilde in Rotterdam is een plek waar je een keer geweest moet zijn. Dit dakrestaurant vind je op de bovenste verdieping van Museum Boijmans van Beuningen, waardoor je een spectaculair uitzicht hebt over de skyline van de havenstad. En als we Michelin moeten geloven is het eten ook on point!

Michelin schrijft: "Renilde Hammacher-van den Brande was jarenlang conservator van het Museum Boijmans van Beuningen en zou ongetwijfeld trots zijn geweest op het restaurant dat haar naam draagt. Het is gelegen op de zesde verdieping van het huidige Depot Boijmans, in de kunstzinnig ingerichte daktuin met een fantastisch uitzicht over de stad. ’s Middags is het restaurant voorbehouden aan museumbezoekers, ’s avonds is iedereen welkom om het verrassingsmenu van chef De Jong te ontdekken. Hij is een creatieve chef met een voorliefde voor groenten en gewaagde associaties. De sublieme combinatie van vlierbloesemroomijs, karamel van witlof met zijn zachte bitterheid en olie van rabarberwortel toont aan dat hij lef heeft. En terecht!"

Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-20

Foto: Sophia van den Hoek

43. Resumé by 6&24 in Den Haag

Een restaurant en wijnbar ineen: dat is Resumé by 6&24 in Den Haag. Rik en Saskia van der Laar openden de zaak in februari 2023 en is het zusje van 6&24 aan de Nobelstraat in Den Haag. Het koppel droomde altijd al van een tweede horecazaak en die droom kwam met Resumé uit. 

Michelin schrijft: "Een frisse rosé met fijne charcuterie in de wijnbar of op het terras aan de gracht, enkele bites of een volwaardige maaltijd in het restaurant, met zijn florale, ietwat tropische decor? Het kan hier allemaal. Op de verleidelijke kaart vind je zowel een intense ceviche, een vegetarische bereiding rond dry aged biet als een rijke tarte tatin. De chefs spelen even gezwind met exotische smaakmakers als dat ze herkenbare Nederlandse bereidingen op het bord brengen. Bij het kleine zusje van 6&24, nu al enkele jaren een vaste waarde in Den Haag, draait alles rond het ongedwongen genieten van lekker eten en drinken. Als we Résumé by 6&24 kort moeten samenvatten: lekker, geïnspireerd en genereus!"

44. River Bar in Rotterdam

Aan de Rotterdamse Westerkade zit het opvallende Kooren Paviljoen. Een ovaal gebouwtje met uitzicht op de Nieuwe Maas. Erin huist restaurant River Bar. Ook deze zaak werd vorig jaar genomineerd voor de Entree Awards in de categorie Best New Restobar en wordt nu opgenomen in de Michelingids. De naam River Bar is geïnspireerd op keukens die je langs de Europese rivieren vindt en de gerechten zijn hierop geïnspireerd. Eigenaren zijn Merijn Sips en Christiaan Bergers, die dit samen doen met de bekende Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer.

Michelin schrijft: "Het uitzicht op de Nieuwe Maas is een eyecatcher van dit blitse ovale paviljoen, met zijn verleidelijke nautische decor. Terwijl je geniet van de bruisende sfeer en de cruiseschepen ziet aanmeren, kies je uit het mooie aanbod wijnen per glas en de Europees getinte kaart. De chef komt wel eens origineel uit de hoek en kookt straight to the point. A point gebakken tarbot geeft hij bijvoorbeeld mediterrane flair door er een antiboise bij te serveren met tomaat, ansjovis en kappers. Ganzenlever krijgt dan weer die typische Franse power, en wat dacht je van een beef Wellington met een mooie stroperige saus? Het ruime aanbod belooft een fijne reis langs de rivieren die Europa doorkruisen."

River-Bar-Rotterdam

45. Rosie in Utrecht

Nog een restobar die vorig jaar genomineerd was in dezelfde categorie voor de Entree Awards is Rosie in Utrecht. De zaak van Jac Rijks en Yora Galjaard gooide al snel na opening hoge ogen in de foodscene. Culinair recensent Joël Broekaert omschreef de zaak in NRC als ‘een regelrechte hit’ en Gault&Millau riep het uit tot Ontdekking van het Jaar. “Het is een klein zaakje dat bruist”, zegt Galjaard. “We hebben de producten en kennis van een chic restaurant, maar dan in een informele setting.”

Michelin schrijft erover: "Rosie is een bruisende maar ook knusse zaak waar lekkerbekken vanaf 12.00 uur onafgebroken kunnen smullen. De passie voor wijn en muziek is hier als het ware voelbaar – de platenspeler speelt regelmatig nostalgische hits af. Of het nu knapperige garnaalkroketten zijn, aardpeer met labneh of een no-nonsense bereiding rond vlees of vis: de internationale kaart biedt voor elk wat wils. We kregen maar niet genoeg van puntarelle die in vier werd gesneden alvorens gestoofd te worden in misoboter. Zeekraal, geroosterde sesamzaadjes, een subtiel friszurige vinaigrette en een mooi lopend eitje maakten de groentebereiding af. Deze keuken is eerlijk en benut de veelzijdigheid van groenten. Reserveren is aangeraden!"

Rosie_Entree Awards 2023_Best New Restobar

Artikel delen