Tijdens het internationale filmfestival Flim by the Sea in Vlissingen presenteert Omroep Zeeland een unieke documentaire 'De kust van eenvoud', over de laatste maand van toprestaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Makers Remie Openeer en Olaf Gideonse beide werkzaam bij Omroep Zeeland, volgden Jannis en Claudia Brevet tijdens de laatste weken van hun werkende leven.
Niets is moeilijker dan simpel koken. Dat is de lijfspreuk van topkok Jannis Brevet van Inter Scalder. Na 23 jaar zijn Jannis en zijn vrouw Claudia gestopt met hun levenswerk in Kruiningen. "Het was een droom. De topnoteringen in gidsen, de fijne band met gasten die we op hebben gebouwd. Ik denk niet dat je met een restaurant meer had kunnen bereiken." Perfectionisme, passie en drive zorgden ervoor dat ze vele malen uitgeroepen werden tot beste restaurant van Nederland en drie Michelinsterren verdienden. Nu is het tijd voor een nieuw leven.
In de documentaire 'De kust van eenvoud' krijgt de kijker een uniek kijkje in de keuken. De makers kregen carte blanche tijdens het filmen en waren erbij op de meest intieme momenten. Jannis en Claudia worden gevolgd tijdens de laatste avonden in het restaurant. Het stel kijkt onder andere terug op de zwarte bladzijde toen in 2003 de zaak volledig in vlammen opging. Ook het afscheid nemen van vaste gasten die de wereld over vliegen om bij Inter Scaldes te komen eten, de eerbetonen die ze krijgen en het vinden van een nieuwe manier van leven worden in beeld gebracht. Want hoe deel je je leven in als je jarenlang tachtig uur per week werken ineens veel vrije tijd hebt?
De door Omroep Zeeland geproduceerde documentaire 'De kust van eenvoud' gaat op 11 september in première op het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen en zal tijdens het festival meerdere keren te zien zijn. Kaarten zijn vanaf eind augustus te koop via de website van Film by the Sea.