Entree Awards Best New Restobar: dit zijn de 5 genomineerden 2023
Steeds vaker zien we horecazaken waar een echte ‘bar vibe’ hangt, maar waar de gerechten/gerechtjes de traditionele bar bites ver overstijgen. De bar staat centraal en koken gebeurt op hoog niveau, maar zonder al te veel poespas en vaste menu’s. De service is informeel, de setting vaak eenvoudig maar wel smaakvol. De uitreiking van de Entree Awards vindt plaats op maandag 27 november 2023 in Theater Amsterdam.
De categorie Best New Restobar wordt mogelijk gemaakt door Lavazza.
Juryteam Best New Restobar
- Gijsbregt Brouwer - Trendwatcher, oprichter De Buik
- Maartje Nelissen - Duurzaam ondernemer (Plant FWD)
Bekijk hier de volledige jury van de Entree Awards 2023
1. Troef in Amsterdam
Wat gebeurt er als een chef en horeca-manager een zaak beginnen met twee horecaondernemers? Dan krijg je een plek waar het elke avond bruist! Raymond Plat, Niels Leijssenaar, Willem Alberts en Roderick Kunst zijn de drijvende krachten achter Troef in Amsterdam. Zitten is het leukst aan de open keuken en bar, al zit je ook heerlijk aan een tafeltje. De gerechten hebben een klassieke Franse basis: oesters met beurre blanc, gebakken langoustine en kreeft met antiboisesaus. Hier vind je een ontspannen sfeer en top-gerechten, in een fijne setting met King Kongs als ontwerpbureau.
Lees meer over de restobar in ons artikel: Ex-werknemers Ron Blaauw en Richard van Oostenbrugge openen restaurant Troef in Amsterdam
Foto's: Chantal Arnts
2. River Bar in Rotterdam
Alleen al voor het gebouw zou je naar River Bar moeten. Aan de Rotterdamse Westerkade zit het nieuwe opvallende Kooren Paviljoen, een ovaal pandje waarin de restobar huist. Eigenaren zijn Merijn Sips en Christiaan Bergers, die dit doen met de bekende Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer. Dat Merijn en Christiaan zelf dagelijks op de vloer staan, merk je: wát een energie zit er in River Bar. Tel daar de heerlijke gerechten bij op, zoals dungesneden tonijn met bergamot-olie en Noordzeekrab met tomatenschuim, en je hebt een heerlijke avond... (design: King Kongs).
Lees meer over de restobar in ons artikel: River Bar: nieuwste restobar in Rotterdam van drie ondernemers
Foto's: Horeca in Beeld
3. Rosie in Utrecht
De restobar van Jac Rijks en Yora Galjaard opende in oktober en gooide al snel hoge ogen in de foodscene. Culinair recensent Joël Broekaart omschreef de zaak in NRC als ‘een regelrechte hit’ en Gault&Millau riep het uit tot Ontdekking van het Jaar. “Het is een klein zaakje dat bruist”, zegt Galjaard. “We hebben de producten en kennis van een chic restaurant, maar dan in een informele setting. De keuken is aan de bar en de gerechten zijn eenvoudig en klein, maar goed. Eigenlijk moet je ons zien als een gezellige bar waar je heel goed kunt eten en drinken en waar we ‘s avonds gezellig plaatjes draaien.”
4. Pelusa in Amsterdam
Met Pelusa heeft Amsterdam-Noord een restobar erbij. Al heeft eigenaar Steven Andeweg het liever over een ‘gastropub'. Inspiratie haalde hij dan ook uit Londense pubs. Verwacht elementen uit de bruine kroeg, maar wel met een industriële touch. Neem plaats aan de grote eikenhouten bar en begin met wat lekkere bites, zoals gevuld eitjes met palingcrème of brood van bakkerij Ex met rauwmelkse boter, en ga dan door naar de gerechten van de parilla-grill. Verdiep je zeker ook in de drankenkaart: de natuurwijnen, ciderbieren en wilde bieren zijn met zorg gekozen.
5. De Etalage in Geleen
Matthijs Jansen werkte jarenlang bij het Limburgse Château Neercanne* en opende begin 2023 een eigen zaak, op de plek waar een modezaak voor heren zat. Met De Etalage zet de kersverse ondernemer iets volledigs nieuws neer in Geleen. Rick Cobben zwaait de culinaire scepter en komt van Julemont** in Wittem. De look & feel is als die van een Parijse bistro. Jansen: “We willen een toegankelijke setting bieden in bar-achtige sfeer, maar koken wel op hoog niveau. Een aperitief en amuse beginnen vaak aan de bar en we willen dat gasten straks ook de hele avond aan de bar lekker dineren.”
Foto's: Wendy de Bruijne
Design: Reiters-Wings
Benieuwd naar de genomineerden in de andere categorieën?
De genomineerde ondernemers in de elf categorieën én de Best Bartender en Horecaondernemer van het Jaar krijgen op 27 november tijdens een feestelijke avond te horen wie er met de felbegeerde Entree Awards naar huis gaan. Een vakjury van o.a. designers, ondernemers, conceptontwikkelaars en trendwatchers beoordeelt de genomineerden in de elf categorieën. Bekijk hieronder alle genomineerden van de Entree Awards 2023:
- Genomineerden Best New Hotel < 20 rooms
- Genomineerden Best New Hotel 60+ Rooms
- Genomineerden Best New Dine & Drink Concept < 150 Guests
- Genomineerden Best New Dine & Drink Concept 150+ Guests
- Genomineerden Best New Cocktailbar
- Genomineerden Best New Restobar
- Genomineerden Best New Cafe
- Genomineerden Best New Beachclub
- Genomineerden Best New Scale Up Concept
- Genomineerden Best New Restaurant Design
- Genomineerden Best All Day Classic
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen