

Clubrestaurants veroveren NL: uit eten en uitgaan in één
In restaurants op Ibiza, op Mykonos en in Dubai staan bijna altijd dj’s. Ook in Nederland zien we dit steeds vaker en zijn er voorbeelden van restaurants en (cocktail)bars met ieder weekend ‘club vibes’, zoals Bisous, Soulkitchen en SHU in Amsterdam. Een trend die jaren geleden begon met opzwepende brunches in onder andere Encore en Catch by Simonis in Scheveningen, maar die volgens experts nu snel gaat doorzetten naar de avond en de vroege nacht.
Tekst: Iris Kranenburg
Foto: o.a. Chantal Arnts, RVDA, Pim Ras
Hoofdfoto: SHU in Amsterdam
Waar de meeste restaurants rond 22.30 uur leegstromen, weten sommige nieuwe restaurants juist vanaf dat tijdstip extra omzet te pakken. Bij het Frans-georiënteerde Bisous in Amsterdam staat bijvoorbeeld drie keer per week vanaf 22.00 uur een dj, op donderdag tot 1.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 2.00 uur. Mede-eigenaar Bas Noorman: “Alles blijft staan, maar de muziek gaat harder en verlichting wordt gedempt. De dj staat in het midden van de zaak en draait warme en soulvolle afrohouse.”
Noorman benadrukt dat Bisous geen club is met een dansende mensenmassa, maar dat gasten die hebben gegeten wel langer blijven tafelen en dat er nieuwe mensen binnenkomen voor een cocktail. “We verlengen de avond dus en bieden een volledige avond uit zonder dat je tot diep in de nacht op pad bent.”
‘Ontwikkeling gaat snel’
Horecaspecialisten zien dat mensen steeds vaker kiezen voor uitgaan in een restaurant. Trendwatcher Vincent van Dijk snapt dat wel: “Gezondheid wordt belangrijker. In het holst van de nacht naar een club gaan om tot in de late uurtjes los te gaan op pompende beats gebeurt minder.” Hij vervolgt: “Mensen eindigen liever met een stijlvol drankje aan de bar dan dat ze in de vroege uren uit een club rollen. Zo ben je de volgende dag fris en fruitig.”
Van Dijk verwacht dat deze ontwikkeling snel doorzet. “De nieuwe generaties zijn opgegroeid met TikTok en zijn op zoek naar unieke live-ervaringen, minder alcohol en kleinschaliger events. Een speelfilm is al veel te lang voor deze swipers, laat staan een lange avond in een restaurant.”
*Tekst gaat verder onder de foto.

150 tot 200 euro per uur
Nightlife-expert Kees Ndeke ziet dat een dj een aantrekkelijke manier is voor ondernemers om in te spelen op deze nieuwe behoefte. Die andere mentaliteit begon volgens hem tijdens corona. “Horecaondernemers moesten buiten de gebaande paden denken. Clubs werden restaurants en dinershows waren in opkomst. Vanaf dat moment veranderde de mentaliteit.”
Een dj is volgens Ndeke de meest betaalbare vorm van entertainment en kan de omzet enorm verhogen. “Daarmee vormt de ontwikkeling een directe concurrent voor nachtclubs.” Houd wel rekening met extra kosten, tipt hij: “Iemand die goed draait, maar geen bekende naam is kost zo’n 150 tot 250 euro per uur. Daarnaast moet je investeren in een goed geluidssysteem (zie kader), rekening houden met de akoestiek en, als het gaat om een grote zaak, in extra beveiliging."
*Tekst gaat verder onder de foto's van de dj Freek-F in KITA (links) en de live-act in Bisous (rechts).
.png)

‘Zet de muziek niet te hard’
Veel horecaondernemers houden geen rekening met een geluidsplan, ziet Kees Ndeke. Al jarenlang organiseert hij clubconcepten en met zijn nieuwe bedrijf Brandly IQ begeleidt hij bedrijven met hun merkontwikkeling. “Zonde, want te harde muziek en slecht geluid kunnen funest zijn voor je zaak en dit gebeurt té vaak.”
Voor een restaurant dat in een feest verandert zijn volgens Ndeke 90 tot 100 bpm (beats per minute) geschikt, en als je meer een lounge vibe wilt creëren kies je voor 80 bpm, zodat gasten nog kunnen praten. “Zorg er verder voor dat je speakers in elke hoek hangen en dat ze laag hangen. Plaats ze dus niet alleen bij de dj-booth. Niks is erger dan een dj die je zaak letterlijk leegdraait.”
Pocket-clubs
Van Dijk ziet nu verschillende uitgaansconcepten ontstaan. “Als eerste zijn er de pocketclubs. Dit zijn restaurants en bars met een kleine dansvloer on the side, waar je na het eten even los kunt gaan.” De nieuwe restaurants Bisous en Soulkitchen in Amsterdam zijn daarvan voorbeelden, maar ook de onlangs geopende ‘exclusieve en high energy cocktailbar’ SHU in Amsterdam, waar gasten op vrijdag en zaterdag alleen binnenkomen als ze op de gastenlijst staan.
Mede-eigenaar Stijn Jesse vertelt dat veel Amsterdammers tussen de 25 en 45 jaar na een diner op dezelfde plek willen blijven voor een drankje, maar dat de meeste restaurants daar niet geschikt voor zijn. “De bar is te klein en ook het geluidssysteem, de akoestiek en service zijn er niet voor gemaakt.” Zo ontstond het idee van SHU: een cocktailclub die om 21.00 uur opent. Jesse: “Je neemt plaats aan de bar en later gaan de barkrukken aan de kant en ontstaat een meer clubby sfeer met een dj en hardere muziek. De cocktails zijn allemaal highballs die snel gemaakt kunnen worden én waarmee je kunt dansen.”

Grote club-restaurants
Naast deze pocket-clubs zijn er echte clubrestaurants, vervolgt trendwatcher Van Dijk. “Dit is een kruising tussen een restaurant met veel couverts en een nachtclub, waar eten en drinken worden gecombineerd met muziek en soms hele shows met zang en dans.” Trendsettend daarin was de familie Simonis, die in 2017 begon met brunch-events met artiesten zoals Tino Martin, Gerard Joling, André Hazes, Joël Borelli en bekende dj’s.
Een slim businessmodel, verklaart mede-eigenaar Alain Simonis. “Het daglicht gaat weg, de showverlichting gaat aan en de danseressen staan op de bar. Toegang voor deze zondagmiddag-brunches is zestig euro, exclusief eten en drinken. Ze zijn altijd uitverkocht, één groot feest. Soms gaan er in een middag zo 250 flessen champagne doorheen.”
*Tekst gaat verder onder de foto's van familie Simonis.


Binnen drie minuten uitverkocht
Inmiddels vinden dit soort concepten navolging in veel restaurants door het hele land. Bjorn van Dijl organiseert in zijn restaurant KITA in Hendrik-Ido-Ambacht ook soms een Sunday brunch of clubavond. “Door het niet te vaak te doen blijft het speciaal en gaat het niet ten koste van reguliere gasten.” Een succes, want er komen vijfhonderd gasten per keer.
“Laatst hadden we zanger Yves Berendse en verkochten we binnen drie minuten uit. Bizar.” Toegang kost twintig euro, het eten en drinken bestellen gasten van de kaart, vertelt Van Dijl. “We doen geen arrangementen, belachelijke cover charges of een minimum spent. We willen toegankelijk blijven zodat iedereen bij deze party’s kan zijn.”
.png)
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen