Entree Awards Best New Fine Dining Concept: dit zijn de 5 genomineerden 2024
Een 360-graden dinerbeleving in het hoge segment. Dat is waar deze categorie om draait. Natuurlijk eet de gast bij de genomineerden uitmuntend, maar de beleving draait ook om een passend design, sfeer en de visie van de ondernemer. In dit top-restaurant klopt alles! De uitreiking vindt plaats op 2 december 2024 in Theater Amsterdam.
De categorie Best New Fine Dining Concept wordt mogelijk gemaakt door Delta Wines.
Juryteam Best New Fine Dining Concept
- Anne de Buck - oprichter Your Little Black Book
- Joris Bijdendijk - chef (o.a. RIJKS* en Wils*) en ondernemer
> Bekijk hier de volledige jury van de Entree Awards 2024
1. Heimat in Utrecht
Chef Niels van Zijl staat sinds het voorjaar aan het roer van restaurant Heimat in Utrecht. Een fine dining-restaurant met een wisselend menu, geïnspireerd op de natuur. "We benaderen eten vanuit de oorsprong: wat komt er dit seizoen van het land?", zegt Van Zijl. "Wat heeft een ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen" De naam van het restaurant, Heimat, verwijst naar de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar je je thuis voelt. Utrecht dus, voor Van Zijl, die eerder werkte bij De Librije*** en hiervoor bij DeZusters in Maarssen.
“We wilden Utrecht een nieuwe vorm van fine dining laten ervaren. Een restaurant met een ongedwongen sfeer waar je je direct thuis voelt, maar waar je tegelijkertijd een verfijnd menu van hoog culinair niveau proeft." Van Zijl werkt samen met maître Arline Bronkhorst en sommelier Bas Janssen. Het interieur is ontworpen door Manon de Groot en is te omschrijven als ingetogen en strak, met warme tinten en natuurlijke materialen, maar ook met een verrassend artistiek randje.
2. Het Kook Atelier op Texel
Op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel in Oosterend, opende vorig jaar zomer de nieuwe locatie van Het Kook Atelier. Het restaurant van het ondernemersstel Joran Timmerman en Valerie Jongeneel bestaat al sinds 2018, maar is de afgelopen jaren een paar keer heropend op tijdelijke locaties, waaronder in een eventtent, glazen kas, en op een aantal pop-upplekken. Het restaurant is nu onderdeel van Hotel Op Oost, een boutiquehotel met twaalf suites.
Gasten kunnen in vijftien smaakmomenten (teasers, amuses en gerechten) genieten van een culinaire reis over het eiland – het vaste menu heeft de toepasselijke naam Served by Nature. De gerechten laten zich het beste omschrijven als botanical en Nordic cuisine; het is volgens Timmerman een ode aan het eiland. “We werken alleen met seizoensproducten en zo veel mogelijk met producten van het eiland. Gelukkig biedt Texel volop goede ingrediënten, zoals Texels lamsvlees, vis, kaas, zuivel en groenten.” Het Kook Atelier is omringd door een eetbare tuin, een boomgaard en een kruiden- en groentetuin van zes hectare.
Foto's: Stefan Krofft
3. Mearkas in Eastermar
Kasrestaurant Mearkas opende afgelopen zomer in het Friese dorp Eastermar. Het restaurant van eigenaren chef-kok Kees Meinderts (ex De Librije*** in Zwolle) en ondernemer Christiaan Steijn is gevestigd in een grote kas op het twee hectare grote landgoed, waar alles is ingericht om gasten in een natuurlijke omgeving op culinair niveau te laten genieten. Naast het fine dining-restaurant vind je hier ook een moestuin, pluktuin, voedselbos en luxe glamping.
Vanaf de tafels en het terras kijken gasten de tuin in en zien ze waar het eten vandaan komt. Er is een gezonde balans tussen vis, vlees en groenten, kruiden en bessen uit eigen tuin en voedselbos, zegt chef Meinderts. “Ik noem het ‘relaxed fine dining’: culinair eten op een nuchtere Friese manier zonder veel poespas, maar wel met schwung en een grote dosis gastvrijheid.” In het interieur van het kasrestaurant komt de landelijke omgeving goed tot zijn recht. De houten tafels en de bar zijn gemaakt van bomen uit de buurt. Opvallende elementen zijn de bestrate vloer en natuurlijke accenten als bloemen en planten.
4. Ode in Dokkum
Het nieuwe restaurant Ode in Dokkum is in alle aspecten een ode aan Friesland, zegt eigenaar Geert-Jan Vaartjes. Van groenten van het land en vis uit de nabijgelegen Waddenzee, tot wijn van wijngaard Frysling. Alles zoveel mogelijk volgens het principe van de Dutch Cuisine, waarbij 80% groente en 20% vlees/vis op het bord ligt en 80% van alle ingrediënten uit de provincie komt. “Liudger van der Meer, een echte Dokkumer, leidt de keuken. Hij is supercreatief, dus verwacht veel spannende gerechten! En dat alles in een kenmerkende ongedwongen sfeer van Friese gastvrijheid.”
Boven het restaurant zijn vijf luxe suites gebouwd, met onder meer een wellnessuite met sauna en een buitendouche op het dak én een bioscoopsuite. Ode is de vierde zaak van chef-kok en ondernemer Vaartjes die gasten uit het hele land kennis wil laten maken met de Nieuwe Friese keuken. Volgens hem is er geen betere manier om Friesland te beleven dan door het te proeven. "Met lokale smaken gepresenteerd als gastronomisch vakmanschap en verbinding tussen gast en chef, gaan we in Ode voor een ervaring die het doorvertellen waard is.”
Foto: Geen Saus, Anna Groenia
5. Showw in Amsterdam
Lendl Mijnhijmer en Dorus Floris openden eind vorig jaar restaurant Showw, in het gebouw Crossover vlak bij de RAI in Amsterdam. De twee waren voorheen maître-sommelier en chef bij Bougainville* in Amsterdam. “Showw komt voort uit het stopwoord dat Dorus en ik altijd voor en tijdens het servies gebruikten”, zegt Mijnhijmer. “De keuken draait om culinair comfort food. Het gaat om diepe smaken en het gebruik van mooie technieken. Gerechten waar emotie in zit. Comfort is het sleutelwoord, op het bord, in het glas en in de zaal.”
Showw biedt zo’n zestig zitplaatsen, met 44 stoelen in het restaurant, vier aan de bar en een private dining-ruimte. Manon de Groot is verantwoordelijk voor de inrichting. “Het interieur heeft een moderne uitstraling met een industrieel rauw randje. We hebben gekozen voor lichte kleiwanden en meubels in lichte stoffen, in combinatie met een donkere vloer en plafond. Het geheel blijft licht, ook door de fantastisch mooie raampartijen in het pand. De open keuken is onderdeel van het geheel en sluit aan bij het interieur.”
Benieuwd naar de andere nominaties?
De genomineerde ondernemers in de elf categorieën, Best Bartender en Horecaondernemer van het Jaar krijgen op 2 december tijdens een feestelijke avond te horen wie er met de felbegeerde Entree Awards naar huis gaan. Een vakjury van o.a. designers, ondernemers, conceptontwikkelaars en trendwatchers beoordeelt de genomineerden in de elf categorieën. Bekijk hieronder alle genomineerden van de Entree Awards 2024:
- Genomineerden Best New Boutique Hotel
- Genomineerden Best New Dine & Drink <100 guests
- Genomineerden Best New Dine & Drink 100-125 guests
- Genomineerden Best New Dine & Drink >125 guests
- Genomineerden Best New Restobar
- Genomineerden Best New Cocktailbar
- Genomineerden Best New All Day Concept
- Genomineerden Best New Fine Dining Concept
- Genomineerden Best New Rooftop
- Genomineerden Best New Entertainment Concept
- Genomineerden Beste Jaarrond Terras
Mede mogelijk gemaakt door
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen