Nieuwe restaurants in Rotterdam: neem een kijkje in deze 22 zaken

Nieuwe restaurants Rotterdam

Nieuwe restaurants in Rotterdam: neem een kijkje in deze 22 zaken

De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Rotterdam. Van 1NUL8 Basement, de nieuwste cocktailbar van Rotterdam tot Eurobrouwers, de ruige brouwerij op het terrein van de voormalige Glasfabrieken. Hieronder staan de beste 22 nieuwe restaurants die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Tekst: Madelief de Weerd en Sanne Lafleur

1. JAQ

In het centrum, tegenover theater Oude Luxor, vind je achter de gevel van Hilton Rotterdam restaurant JAQ. De all day-zaak richt zich op de jongere Rotterdammers, die als start van een avondje uit goed willen eten. Daarnaast is JAQ er ook voor de oudere doelgroep van theaterbezoekers, voor hen wordt er een special theatermenu geserveerd. Ook is er een dagelijkse businesslunch voor de zakelijke gast. Het flamboyante karakter van JAQ zie je terug in de kleurrijke ruimte met velvet stoelen, groene planten, een gouden bar en street art-muurschilderingen. Bij binnenkomst springt gelijk de cocktailbar in het oog, waar een ruim aanbod van cocktails én mocktails wordt geschonken en waar op donderdagavonden tijdens 'Sip Soiree' tegen een vast tarief onbeperkt cocktails kunnen worden gedronken.

Het all day-menu varieert van à-la-cartegerechten als steak tartaar en carpaccio tot dorade, lam en steak. Ook kan er gekozen voor een signature chef’s menu en het eerdergenoemde theatermenu. Gemene deler bij de shared dining-gerechten: alle ingrediënten op het bord worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht.

2 - Wonderful Drinks Fever Tree - Advertorial

Foto: Nina Slagmolen

2. 1NUL8 Basement

1NUL8 Basement is het ‘zusje’ van de bekende horecazaak 1NUL8 en opende in september haar deuren aan de Westewagenhof in Rotterdam. De ondernemers zijn Floris van der Sluis en Fabian Loveriks. Voorheen hadden de ondernemers op deze plek Vandal restaurant, maar het pand is nu omgetoverd tot een moderne cocktailbar en restaurant. 1NUL8 Basement is gehuld in groen-grijs-beige tinten en bevat de welving van golven. Gasten kunnen in de zaak kiezen uit het gevarieerde cocktail- en wijnmenu en gerechten met mediterrane invloeden met een knipoog naar klassiekers.

3. Restaurant in hotel Morgan & Mees

Morgan & Mees is te vinden in het monumentale pand aan de Mathenesserlaan 145 in Rotterdam. De voormalige thuisbasis van Schoevers en Radio Rijnmond is gerenoveerd, met behoud van de monumentale Bauhaus stijl. Eigenaren zijn Myrthe Slotemaker, Willem Dikkers, Marius Haverkamp, Ton van Oostenen en Roger Peetoom. In het restaurant van Morgan & Mees kun je zeven dagen per week terecht voor een ontbijt, lunch of diner. De menukaart biedt een combinatie van lokale, seizoensspecialiteiten en moderne internationale gerechten.

4. Bar Alaska (opent deze maand)

Derk Jan Wooldrik, mede-eigenaar van Café Marseille in Rotterdam, opent samen met zijn dochter Hester Wooldrik en partner Marieke Den Dulk Bar Alaska in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Het restaurant is gevestigd in het oude pand van Obst & Gemuse en is een eerbetoon aan Rotterdam, geïnspireerd op internationale eethuisjes in Berlijn. Om deze plek te realiseren hebben de ondernemers een crowdfunding gestart. Het interieur van Bar Alaska is gevuld met opvallende foto's, illustraties, gewaagde decoraties en een levendig kleurenpalet. Op het menu staan eenvoudige klassieke gerechten, zoals flammkuchen en broodje bal.

5. Eurobrouwers Schiedam

Eurobrouwers heeft op 17 juni haar deuren geopend in Schiedam. De brouwerij bevindt zich op het terrein van de voormalige Vereenigde Glasfabrieken, die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van Schiedam als producent van jenever. Een locatie met een ruig karakter is precies waar horecaondernemer Kristian de Leeuw naar op zoek was. De Leeuw staat samen met bierbrouwer Coen Wooldrik aan het roer van de zaak. De bierhal is ingericht met grote tafels, biervaten en in het midden een bar. Naast de eigen bieren van Eurobrouwers serveert de zaak gerechten uit de Midden-Europese en Oost-Europese keuken, zoals Duitse en Poolse worsten.

6. River Bar

River Bar is de nieuwste restobar van Rotterdam, gevestigd in het Kooren Paviljoen. De open keuken, waar je ook aan kunt dineren, is dé eyecatcher van de zaak. Hiervandaan worden onder andere Noordzeekrab, pulp, paling en brioche met foie gras geserveerd. Het uitzicht op de Nieuwe Maas is een fraaie bijkomstigheid. Eigenaren zijn Merijn Sips en Christiaan Bergers, die dit samen doen met de bekende Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer.

Lees meer over de zaak in het artikel: 'River Bar: nieuwste restobar in Rotterdam van drie ondernemers'.

River Bar-Header-1

7. NOTK Wine Bar

NOTK Wine Bar is de nieuwste aanwinst van sommeliers Lukas Wiegman en Thomas Traa. Het is een wijn- en restobar ineen waar je klassieke wijnen drinkt en gerechten van lokale ingrediënten proeft. Hier vind je geen zevengangenmenu, maar worden de gerechten los geserveerd, passend bij de wijnen. Denk aan Noordzeevis met geroosterde prei en dry aged entrecote. Ook brood heeft een speciale plek op de kaart. Traa’s vrouw maakt namelijk zelf zuurdesembrioche en -brood in de bakoven in hun huis.

8. Matelief

In de Rotterdamse Oude Haven vind je het stoere restaurant Matelief. Op deze plek komen zeevaarders uit de geschiedenis weer tot leven. Zo vind je op de muren opvallende kunstwerken van zeehelden en is dit dé plek waar Rotterdamse zeelui vroeger een borrel dronken. Op het menu staan vega-, vis en vleesgerechten als gegrilde pompoen, geroosterde heilbot en parelhoenderfilet.

Lees meer over Matelief in het artikel: 'Net open in de Rotterdamse Oude Haven: Matelief'.

Matelief-Rotterdam-1

9. Gele Kanarie Café

Brouwerij Gele Kanarie had al een horecazaak op de Goudsesingel, maar heeft nu ook een tweede locatie op de Binnenrotte: Gele Kanarie Café. Het is een all day-zaak met zonnig terras, eten, muziek én spelletjes. Op de drankenkaart vind je - natuurlijk - De Gele Kanarie bier, pils en speciaalbieren. Wil je ook iets eten? Kies dan uit de veelzijdige menukaart: van tosti’s en snacks tot gerechten om te delen. Eigenaren zijn Ron de Jong en Dave Heijnen.

10. Wolly

Wie een goed ontbijt wil scoren, kan terecht bij Wolly: een all day-breakfastzaak aan het Noordplein. Op de kaart vind je onder andere pannenkoeken, sandwiches, eieren en allerlei zoetigheden. Wolly is zeven dagen per week open vanaf 08.00 uur. Wil je voordelig ontbijten? Tot 10.00 uur is er een ontbijtdeal met koffie, verse jus, een mini cinnamonbun en toast met ei en avocado. Eigenaren zijn Frankie Dros (van Containerbar Noord en Blijdorp Festival in Rotterdam) en Mick Kruithof (van De Huismeester in Rotterdam).

11. The Rooftop 

Eind juni opent er een nieuwe hotspot in Rotterdam: The Rooftop op het dak van het Groot Handelsgebouw, pal tegen het Centraal Station. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Naast eten en drinken, beleef je hier ook tal van leuke activiteiten. Denk aan arcadespellen, tafelvoetbal en minigolf. Eigenaar van GHG is vastgoedbelegger Jamestown.

Lees meer over de rooftop in: 'The Rooftop opent eind juni op het Groot Handelsgebouw in Rotterdam'.

The Rooftop-Rotterdam-GHG-1

12. Portugalia Tasca Rotterdam

Een nieuw Portugees pareltje in Rotterdam is Portugalia Tasca. Het is de tweede vestiging van de eigenaren Henrique Calado Oliveira en Ayesha Vlietstra, die ook een Portugalia Tasca in Amsterdam hebben. Wat je kunt verwachten? Authentieke Portugese gerechten in een modern jasje. Van octopus-salade en vongole in olijfolie tot garnalenkroketjes en schapenkaas. De dranken en het interieur zijn trouwens net zo Portugees. Zo nip je van een glas vinho verde en waan je je in een Portugese zaak met typische wit-blauwe tegeltjes aan de muur en marmeren tafels.

13. Casa Thai

Casa Thai is een nieuw Thais restaurant aan de Witte de Withstraat. Verwacht hier geen traditioneel eethuis, maar een moderne zaak met een shared dining-concept én Aziatische cocktails. In de keuken staan alleen Thaise chefs die gerechten authentieke smaken geven. Denk aan klassiekers als kipsaté, pad thai en viskoekjes.

14. By Jarmusch

Van een zonnig terras op het zuiden en award winning pancakes tot vega ontbijtburrito's en mimosa's. Dat vind je bij de tweede vestiging van ontbijtzaak by Jarmusch op de Nieuwe Binnenweg. De zaak is geïnspireerd op een American diner waar gasten zowel ontbijtklassiekers als verrassende nieuwe gerechten proeven. Ondernemer is Ruben Venema.

Lees meer over de zaak in het artikel: 'All day breakfast-zaak by Jarmusch opent 2e locatie in Rotterdam'.

By Jarmusch-1

15. Grace

Aan de Rotterdamse Coolsingel opende het ‘festive restaurant’ Grace van ondernemer Herman Hell. “Met Grace willen we Rotterdam iets moois geven. Een plek waar jezelf zijn wordt toegejuicht en waar we met elkaar het leven vieren”, vertelt Hell. Het kleurrijke en flamboyante interieur zorg voor een warme sfeer in de zaak. En niet alleen de omgeving is mooi: met sterrenchef Marco Prins als aanvoerder van de keuken, wordt er ook voor goed eten gezorgd. Zo bevat de menukaart gerechten uit verschillende werelddelen. Denk aan Colombiaanse empanada’s met een aji dip, Peruaanse ceviche van yellowtail of een klassieke caesarsalade met Japanse twist.

Lees meer over de zaak in het artikel: 'Restaurant Grace van Herman Hell opent haar deuren in Rotterdam'.

16. Pesca

Visrestaurant Pesca opende in november 2022 haar deuren in het centrum van Rotterdam. Het is alweer de tweede Pesca-zaak van ondernemers Sven Sallaerts en Jos de Jong. Je hoeft geen traditioneel restaurant te verwachten, want je vindt hier geen menukaarten en witte tafellakens. Ook heeft Pesca een verfrissende kijk op de vismarkt in combinatie met een restaurant. De zaak heeft een eigen foundation, waarmee ze goede doelen steunen. Ze zetten zich in voor schoon drinkwater, een plasticvrije oceaan en gezonde visbestanden. Hier dineer je dus met een goed gevoel!

Lees meer over het restaurant in het artikel: 'Visrestaurant Pesca opent haar deuren aan de Botersloot in Rotterdam'.

PESCA INTERIOR HR-6

17. AH-UN

Combineer Japanse barbecue en sushi en je krijgt restaurant AH-UN. Na de zaken in Düsseldorf en Barcelona is het nu tijd om Nederland te veroveren met een AH-UN zaak in hartje Rotterdam. Hier drink je sake, geniet je van vers bereide sushi én gril je zelf vlees op de Japanse Shinpo grills. Deze zitten ingebouwd in de tafels. Tijdens het grillen geniet je van de klassieke Japanse inrichting. Overal vind je lampionnen, Japanse tekeningen en bamboe.

18. Square ‘47

Op het Schouwburgplein in Rotterdam opende begin december Square ‘47 van ondernemers Arnold van Strien en Alex Wolf. Deze internationale zaak bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond zit het restaurant en op de eerste verdieping vind je een exclusief dakterras dat je afhuurt voor een privélunch of -diner. Op de uitgebreide menukaart staan shared dining-gerechten, zoals kreeft, coquilles, zelfgemaakte garnalenkroketten en steak tartaar.

Lees meer over de zaak in het artikel: 'Restaurant Square '47 in Rotterdam geopend'.

Square 47 Rotterdam 5


19. Bar Pepito

De gloednieuwe zaak Bar Pepito opent naar verwachting in maart aan de Meent in Rotterdam. Voorheen zat hier de zaak Penny Pean die in april 2022 werd overgenomen door RW Horeca Groep. De horecagroep vond het tijd voor een nieuwe look & feel en toverde de zaak om tot Bar Pepito. Het restaurant staat volledig in het teken van de mediterrane keuken. Zo zullen er gerechten op het menu staan als calamaris, sardines met brood en Spaanse gehaktballetjes.

 

20. 1898 Food & Drinks

In het iconische art nouveau-pand Het Witte Huis zit 1898 Food & Drinks gevestigd: een wijnbar en restaurant ineen. De ondernemers zijn Gerard van Gelderen en Thijs van de Bergh-Blom. Eerder openden zij ook restaurant MOOII in de Oude Haven in Rotterdam. 1898 is een gezellige zaak waar je shared dining-gerechten proeft onder het genot van bijpassende wijnen. Op de menukaart staan onder andere oesters, pata negra, avocado miniburgers en allerlei andere fijne gerechten.

21. Café Prêt à Boire

Aan de Bloemfonteinstraat in Rotterdam vind je Café Prêt à Boire van Maud van Berlo, bekend van Blije Wijnen. Vanbuiten nodigt de zaak al uit met haar vrolijke gele luifels, het gezellige terras en de grote raampartijen. Zodra je eenmaal binnen hebt plaatsgenomen, vind je op de menukaart een grote selectie aan natuurwijnen en kleine (grotendeels vegan) hapjes geïnspireerd op de Aziatische keuken én met een Franse twist. Denk aan aubergine met ponzu en sesam of kimchi van cavolo nero.

Pret a Boire

22. Fred** (nieuwe locatie)

De sterrenzaak Fred** van Fred Mustert opende dit jaar op een nieuwe locatie in Rotterdam. Het restaurant verhuisde van de Honingerdijk naar de Boompjes en kreeg een nieuw, stijlvol interieur. Deze nieuwe zaak heeft ruimte voor vijftig couverts, een open keuken én een private dining-gedeelte. Op de menukaart staan gerechten van chef-kok Fred Mustert die een klassiek Franse kookstijl heeft. Bij Fred** geniet je van kingcrab met kaviaar tot tarbot met ossenworst. Nog niet uitgegeten? Kies dan voor de extra gang kaasexperience van een prijswinnende fromager.

Lees meer over de zaak en de verhuizing in het artikel: 'Restaurant Fred** van Fred Mustert open op nieuwe locatie in Rotterdam'.

Inrichting fred 2

Artikel delen